BEBEĞİ ETKİLEYEN PSİKOSOSYAL STRES FAKTÖRLERİ

Yapılan bir araştırma sonucuna göre, aile içinde depresyon olan çocuklar yaşıtlarından dokuz kat daha fazla depresyon yaşama durumundalar. Ego adaptasyonu gelişmemiş bebeklik döneminde; çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan stres durumları bebek için risktir. Bazı stres faktörleri arasında; annenin işe dönmesi, fiziksel istismar, ev değiştirme, kaçırılma, duygusal ihmal, kardeş doğumu, hastaneye yatma, kendisinin hastalanması, yakınlarının hastalığı, aileyi etkileyen her türlü stres durumu, doğal felaketler, çevreden şiddet, boşanma, ayrılık/ölüm olayları (anne baba ya da bakım vereninin ölümü veya bakım verenin değişmesi gibi..) anne babanın madde kullanımı, cinsel istismar, sözel istismar vb. sayılabilir.

Yeterli ve zamanında müdahale olmadığı zaman bebeğe/çocuğa bu stresin etki süresi ve etki şiddeti giderek artacaktır. Stres koşullarından her çocuk aynı derecede etkilenmemektedir. Bu etkilenmede çocuğun kişisel özellikleri, kişilik farklılıkları, stresin kaynağının büyüklüğü, destek faktörleri, çevre şartları etkili olmaktadır.

Stres ortamı ile karşılaşan çocukta görülebilecek değişiklikler uyku bozuklukları, gece kâbuslar, gece terörleri, çabuk sinirlenme, hırçınlık, iştah bozuklukları, hareketlilik artışı/azalması, depresif durum, ilgilerinde azalma, isteksizlik anne ve babadan ayrılamama, kreşe gitmek istememe, karşı gelme, yatıştırılamayan ağlamalar, ağlama krizleri, çabuk ağlama, aşırı gerginlik, iletişimi kesip içe çekilme, tedirginlik, yalnız kalmaktan korku, çevresi ile ilişkiye girmek istememe gibi belirtiler sayılabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde bebeğin/çocuğun sorunu için zaman geçirilmeden destek sağlanmalıdır.


.ALINTIDIR.