Boşanmış Ailelerin Çocukları
Yazar : Uzm. Psk. Ferhat AKPINAR


Boşanma süreci ve sonrası çiftler açısından ne kadar zorsa, bu sürecin başlangıcı ve sonrası çocukların ruhsal ve duygusal durumları açısından da o kadar zordur. Belli ya da belirsiz bir takım sebeplerden dolayı eşler arasında alınan boşanma kararı gelecekte çocuk ya da çocuklarını ne gibi bir sürecin beklediğini kestirememektedirler.

Ayrıca bu kararın alınması çocukların yaş grupları açısından farklı duygusal durumların yaşanmasına sebep olmaktadır. Örneğin; boşanma kararı üç yaş grubundaki çocukta farklı bir etki yaparken, 8 yaş grubundaki çocukta farklı etki yapabilmektedir. Aile içi şiddetli geçimsizlik, fiziksel istismar, ihmal, alkol kullanımı ya da kumar bağımlılığı gibi birçok nedenden dolayı alınan boşanma kararı her yaş grubu çocuk için farklı travmatik etkiler yaratmaktadır. Boşanma kararı alındıktan sonra evden ayrılan ebeveynin artık geri gelmeyecek olması küçük yaş grubu çocuklarda suçluluk duygusu oluştururken, daha ileri yaştaki çocuklarda yerini öfkeye bırakabilmektedir.


Klinik ortamda boşanma sürecinde olan ebeveynlerle yaptığımız birçok görüşmede bu karardan çocuk ya da çocuklarının ne kadar etkileneceği ile ilgili danışmanlık verdiğimiz dönemler, ailenin boşanma kararı almasından çok, bu kararı çocuklarına nasıl açıklayabilecekleriyle ilgili sorularla karşılaşmaktayız. Bu aşamada ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli şey boşanma kararı alırken bu konuda uzman bir danışmandan bilgi almaları, çocuk ya da çocuklarının ruhsal ve duygusal durumlarını gözetmeleri gelecekte karşılaşılması beklenen birçok olumsuzluğa tedbir alma açısından önem taşımaktadır.


Tabi ki boşanma kararı almadan önce yapılacak en güzel şey öncelikle ailenin devamlılığını sağlamaktır. Eşler arasında yaşanan sorunların çözümü, ya da eşlerin birbirlerine zaman vermeleri, kısaca evliliğe bir şans vermeleri doğru olan davranıştır. Çünkü boşanma kararı almak kolaydır, ancak boşanma sonrasında yaşanacağı kestirilemeyen bir takım sorunların daha büyük sıkıntıları beraberinde getireceği olasıdır. Bu yüzden ebeveynler birbirleriyle yaşadıkları sorunları çözme yoluna gitmeli ve yapıcı olmaya çalışmalıdırlar.
Unutulmamalıdır ki bir hastaya tanı koymak çok kolay olabilir ama o hastalığın tedavisini yapmak çok zordur. Evlilik de bununla benzerdir. Boşanma kararı çok kolay alınabilirken, boşanma sonrası çocukların yaşadıkları travmayı unutturmak ve bu sürece alışmalarını sağlamak çok zordur.


Uzm. Psk. Ferhat AKPINAR