Boşanmış ailelerdeki çocuklar şiddete maruz kalıyor


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Boşanmış ailelerdeki çocuklar şiddete maruz kalıyor

  • #1
    Cihan ÇAĞLAYAN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    Şanlıurfa
    Mesajlar
    5,536
    @Cihan ÇAĞLAYAN



    Boşanmış ailelerdeki çocuklar şiddete maruz kalıyor





    Boşanmış anne ve babaların ilgisiz ve otoriter tutumları, çocukların ailede şiddete uğrama oranlarını arttırıyor.

    On Dokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bozkurt Koç, boşanmış anne ve babaların ilgisiz ve otoriter tutumlarının çocukların ailede şiddete uğrama oranlarını artırdığını bildirdi.

    Doç. Dr. Koç, toplumun hemen her alanında gözlemlenen şiddet olayların daha önce görülmeyen bir boyutta arttığını ve çocukların da ciddi şekilde şiddete maruz kaldığını söyledi.

    "Yaşanan şiddet olaylarından en çok çocuklar etkilenmektedir"
    Dünyada çocuğundan yaşlısına, kadınından erkeğine birçok insanın şiddet gördüğünü ya da şiddetten bir şekilde etkilendiğini belirten Koç, "Yaşanan şiddet olaylarından en çok çocuklar etkilenmektedir. Çocuklar için şiddet öncelikli olarak ailede başlıyor. Ailede çocuğa karşı şiddet genellikle aşağılanma, dışlanma ve utandırma olarak başlıyor" dedi.

    Şiddetin önlenmesinde en etkili rol modellerin anne ve babalar olduğunu vurgulayan Koç, şunları kaydetti: "Boşanmış anne ve babaların ilgisiz ve otoriter tutumları çocukların ailede şiddete uğrama oranlarını artırmaktadır. Anne ve babası boşanmış olan çocuklar şiddetin tam merkezinde kalıyor. Şiddetinin önlenmesinde gereken etkili rol modeller olan anne ve babalardır. Anne ve babalar ailede çocukların şiddet ve saldırgan davranışlar sergilemelerini önleyebilecek hoşgörü, yardımseverlik, sevgi ve saygı gibi değerleri öğretebilmelidir. Bu tür milli, manevi ve kültürel değerler, öfkeyle başa çıkmada, insanlarla olumlu ilişkiler kurabilmede, şiddet ve saldırganlığı önlemede etkili olabilecektir."



    Değerlerin yerini bencillik aldı
    Modernleşme ve sosyokültürel değişimler sonucunda yardımlaşma, hoşgörü ve saygı gibi değerlerin azaldığını ifade eden Koç, söz konusu değerlerin yerini bencillik, saygısızlık, tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük, sabırsızlık, tüketim hırsı ve kıskançlık gibi olumsuz tutum ve davranışların aldığını ifade etti.

    Çocuklarda şiddet olaylarının önlenebilmesinde anne ve babaların çocuklarıyla olumlu bir iletişim kurabilmesi gerektiğini de vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

    "Anne ve babalar çocuklarına yeterli düzeyde eğitim verebilmeli, onlara karşı ilgisiz tutum ve davranışlardan sakınmalıdır. Olumsuz özelliklere sahip kişilerle arkadaşlık kurmaları, çete oluşumları içinde yer almaları engellenmeye çalışılmalıdır.

    Çocuk ve gençlere öfke kontrolü eğitimi ve problemlerle başa çıkma yöntemleri öğretilmeli, saldırganlık ve şiddetin problem çözmede uygun bir yöntem olmadığı gerçeği anlatılmalıdır. Kendilerine çeşitli sportif, kültürel ve sosyal imkanlar sağlanmalıdır. Çocuk ve gençlerin diğer insanlarla olumlu ilişkiler kurabilmelerine, kendilerine güvenebilmelerine, sorumluluk sahibi olabilmelerine, kişilik ve benliklerini geliştirebilmelerine katkı sağlayacak eğitim programlarına ağırlık verilmeli."
    * Tuttum, taa içime oturttum seni...

  • #2
    şubese - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Ocak.2010
    Nereden
    türkiye
    Mesajlar
    462
    @şubese







    aöf. oöö.4.sınıftayım.Bu hafta staja gittim.sınıfımdaki öğrenci bağırıyor.ben babama gidecem diye.arkadaşımda akşam baban gelip alacak seni dedi.Çocukta .hayır almicak dedi.arkadaşımda.neden dedi.çocukta.çünkü annem babam boşandılar ve annem babamı görmeme izin vermiyor dedi.çok üzüldük.bilmiyoduk anne babasının boşanmış olduğunu.çocuk çok ağladı rehber öğretmenimişzi çağırdık.çocukla ayrı bi odada konuştu.sakinleşti.şiddet görüyomu bilmiyorum ama.çocuğu babasına göstermediğini düşününce insanın aklına şiddette geliyor.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Başbakan şiddete karşı devrede
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 14.Ağustos.2011, 11:49
    2. Sağlık çalışanlarından şiddete afişli tepki
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 07.Ağustos.2011, 12:03
    3. Boşanmış Ailelerin Çocukları
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum Çocuklarınızla İlgili Sorunlarınız
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 07.Aralık.2009, 23:50
    4. Boşanmış Aileler ve Çocukları
      Konu Sahibi Meltem YANIKOĞLU Forum Çocuklarınızla İlgili Sorunlarınız
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 07.Aralık.2009, 23:39
    5. Saç kurutma makinesi kullanan çocuklar radyasyona maruz kalıyor
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 05.Kasım.2009, 14:17

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş