Öğrencinin okul çantasını tek omuzda taşımasının omurga eğriliğine sebep olduğunu belirten uzmanlar, ağır çanta taşımanın ise duruş bozukluğuna yol açtığı uyarısında bulundu.

Öğrencilerin bel ağrısı çekme sıklığının yüzde 70'lere kadar çıktığı belirtildi. Özel Çekirge Doruk Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ertuğrul Aydın, öğrencilerin taşıdığı ağır çantalar nedeniyle oluşabilecek omurga ve bel rahatsızlıkları ile ilgili uyarılarda bulundu. Sırt çantalarının seçiminde ve kullanımında ailelere ciddi sorumluluklar düştüğünü ve bilinçsiz kullanılan sırt çantalarının çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini ifade eden Op. Dr. Aydın, şunları söyledi: "Çantaların ağırlığı ve uygun olmayan pozisyonlarda taşınmasına bağlı olarak omurgaya aşırı yük geliyor. Gelişmekte olan kas ve eklemlerin zorlanması, bozuk yürüyüş ve bozuk duruşa neden olarak belde kas gerginliği mekanizmasını başlatabilir, hatta ciddi kronik bel ağrısına sebep olabilir. Çocukların çantayı tek omuzda taşıması omurga eğriliklerine neden olmakla beraber normalden fazla ağır çantaların kullanılması çocukların öne doğru eğilmesine sebep olarak duruş bozukluğu oluşturuyor."

VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 15'İNİ GEÇMEMELİ

Çocukların taşıdığı çantaların omuz askısının normalden daha fazla omuz bölgesine baskı yapmasının dolaşım bozukluğuna sebep olduğunu ve ağrıya yol açtığını belirten Aydın, çocuklarda okul çantasının ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 15'ini geçmemesi gerektiğini vurguladı. Çocukların eve götürmeleri gerekmeyen kitap ve defterlerini çantanın yükünü hafifletmeleri için okulda bırakmalarının daha uygun olacağını söyleyen Aydın, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Ağır olan malzemeler sırta en yakın bölgede en arkada taşınmalı. Yük sırta eşit dağıtılmalı, her iki omuz askısı takılmalı. Dar askı omuz baskısını artırıp dolaşımı bozduğu için omuz askısı geniş çantalar tercih edilmeli. Çantalarda bel kemeri ve kenar göğüs askıları kullanılmalı. Yük vücuda yakın olmalı. Çantaların sırt desteği olmalı, çok sert malzemeden olmamalı, ortopedik sırt desteğine sahip olmalıdır. Sırt çantası uzun süre kullanılmamalı, uzun süreli kullanım gerekiyorsa tekerlekli olanı tercih edilmelidir."

ÇOCUKLARDA AYAK RAHATSIZLIKLARI

Çocukların ayakları bütün gün ayakkabı içinde olacağından öğrencilerin ayak sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini ve ayakkabının ayak yükünü azaltması gerektiğini ifade eden Aydın, şöyle konuştu:

"Ayaklarımız vücudun önemli ağırlığını taşımakta, uygun olmayan ayakkabılar ayak sağlığını bozarak diz, kol hatta bel problemlerini artırmaktadır. Ayakkabı esnek, yumuşak olmalı, ayak hareketini kısıtlayan malzemeden olmamalı. Ayakkabı çocuğun ayağına uygun olmalı ve tam korumalı. Ayakkabının ön kısmı geniş, yuvarlak olmalı. Ayakkabı arkası güçlü, nispeten hareketsiz, bağ ve yapışkanlı kısımları ise bağlandığında topuğu ayakkabının arka kısmına sağlam şekilde yerleştirmeli. Plastik sentetik malzemeler yerine deri ve kanvas malzemeler tercih edilmeli. Sıcak ve terlemeye karşı ayakkabının iç yüzeyi emici malzemeden yapılmalı. Tabanın iç kısmında ayakkabının destekleyici hafif bir yükseltisi olmalı."

BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİ İLE ARTAN DİZ HASTALIKLARI

Beden eğitimi dersleriyle artan bir diğer hastalığın dizde görülen Osgood-Schlatter hastalığı olduğunu belirten Op. Dr. Ertuğrul Aydın, şöyle devam etti: "Çocuklarda diz kapağını kaval kemiğine bağlayan kuvvetli bir tendonun kemiğe yapışma noktasının aşırı zorlanmasına bağlı, diz altında şişlik ve ağrıya neden olan bir rahatsızlıktır. İlkokul son sınıflarda 11 yaş civarında aktif spor yapan erkek çocuklarda fazlaca görülür. Bir kaç yıl sürer ve kendiliğinden geçer. Bu hastalıkta tedavi genellikle aktivitenin kısıtlanması, aşırı sportif faaliyetlerden azaltılmasıyla önlenebilir. Spordan tamamen men edilmesi çocukta psikolojik bozuklukların oluşmasına neden olacağından bu genellikle yeterlidir. Hastalık kemikleşmenin tamamlanmasıyla tamamen sekel bırakmadan iyileşir."

Cihan Haber Ajansı