Son yıllarda kadınların sıkça tercih ettiği büyük çantalar, vücudun belli bölgelerine fazla yük bindirdiği için özellikle boyun, omuz ve sırt problemlerine yol açabiliyor.

Uzmanlar, çantanın uzun süre aynı omuzda taşınmaması, olabildiğince elde taşınan çantaların tercih edilmesi ve çantanın ağırlığının vücut ağırlığının yüzde 10'unu geçmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Dalkılınç, özellikle bayanların çok sık kullandığı çantaların doğru seçilmesi gerektiğini, kullanım hatalarının ciddi sağlık sorunları na yol açabileceği uyarısında bulundu.

Tercih edilen çantanın büyüklüğü ve ağırlığına göre kullanım şeklinin de değişmesi gerektiğine dikkati çeken Dalkılınç, "Modayı takip etmek adına yapılan yanlış tercihler, vücudun çeşitli bölgelerinde ağrıya yol açabiliyor. Yapılan çalışmalar, özellikle büyük çantaların hatalı kullanımı nedeniyle boyun, omuz ve sırt problemlerinin görülme sıklığının arttığını göstermektedir" dedi.

Dalkılınç, son yıllarda moda olan büyük çantaların hacmi dolayısıyla daha fazla eşya taşınabildiği için ağırlığının da arttığını, bunun da vücudun özellikle belli noktalarına binen yükü artırdığını söyledi.

Çantanın omuzdan düşmemesi için, farkında olmadan omzun otomatik olarak yukarı kaldırıldığını anlatan Dalkılınç, şunları kaydetti:

"Bunu test etmek çok kolaydır, omuz bölgesini gevşettiğimizde çantanın omuzdan kaydığını ve düştüğünü görürüz.

Omzu yukarıda tutmak için pek çok kas çalışır. Bu kaslar ç antayı taşıdığımız sürece gevşeme imkanı bulamazlar. Böyle olunca da kan dolaşımı azalır ve kas çalışması ile oluşan atık maddeler artar. Çanta ağır olduğunda da bu kaslar daha çok çalışmak zorunda kalır. Bu durum boyun, omuz ve sırt bölgesinde aşırı kas yorgunluğu ve çok küçük yıpranmalara neden olabilir. Tüm bu süreç ağrı ve gerginlikle ile sonuçlanır. Günlük yaşamdaki stresin eklenmesi ile bu bölgedeki kaslar ve eklemler çok daha fazla yük altında kalır."

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkan Yardımcısı Dalkılı nç, çantanın tek taraflı ve hep aynı omuzda taşınmasının, kasların yanlış çalışması dışında omurgada eğriliğe neden olabildiğine de işaret ederek, şu önerilerde bulundu:

"Çantayı sürekli tek bir omzunuzda taşımayın, düzenli aralı klarla değiştirin. Böylece omuz ve boyun bölgesinde kaslarınız daha az yorulacaktır. Çantanızın sapı uzun ise çantayı çapraz takmak omurgaya binen yükü azaltacaktır. Çantanızın ağırlığı, vücut ağırlığınızın yüzde 10'unu geçmemeli. Örneğin, ağırlığı 50 kilogram olan bir kişinin çantasının ağırlığı en fazla 5 kilogram olmalı. Eğer çantayı uzun süre taşıyacaksanız, çanta çok daha hafif olmalı. Seçilen çantada metal, toka gibi aksesuarların az olmasına dikkat edilmeli. Çantada metal paraların birikmesi ciddi ağrılık yaratmaktadır. Çanta, her akş am mutlaka gereksiz yüklerden arındırılmalıdır."



-memurlarnet-