Bilime Meraklı Çocuklar İçin...


Bilime Meraklı Çocuklar İçin... Çocuklar öğrenmeye ne kadar meraklıdır değil mi? Sürekli sorular sorarlar, siz açıklama yaptıkça daha çok soru sorar ve sizi bunaltana kadar hiç pes etmezler... Ama öğrenmenin temeli merak etmek etmek değil midir?

Çocuklarınızın bu merakını doğru şekilde değerlendirmek, özellikle de bilim insanı yetiştirmenin temelini atmak için bu soruların önemini bilmek ve çocukları doğru şekilde yönlendirmek çok önemli, bu nedenle onlara doğru mesajlar içeren davranışlarda bulunmalı onların sorularını ertelemeden doğru cevaplara ulaşmalarına yardımcı olmalıyız. Peki nasıl?

Neler yapabilirsiniz?

• Çocuklarla birlikte doğa gezileri yapabilir, müzeleri ziyaret edebilirsiniz.
• Konuyla ilgili animasyon filmler ya da belgeseller izleyebilirsiniz.
• Farklı konularda geliştirilmiş bilgisayar oyunlarından yararlanabilirsiniz.
• Çocuklar için hazırlanmış bilim kitaplarından yararlanarak çocuklarınızla birlikte farklı konularda deneyler yapabilir, bu deneylerin sonucunu tartışabilirsiniz. Ayrıca deneylerinizde renkli, ışıklı ve sesli uyaranlardan da yararlanabilir, böylece çocuğunuzun deney esnasında hem eğlenmesini hem de farklı deneyimlerle konuıyu daha kapsamlı şekilde öğrenmesini sağlayabilirsiniz, unutmayın!
• Çocukların sorduğu soruları geçiştirmeyin ya da bu sorulara yanlış cevaplar vermeyin. Onun yerine bilmediğiniz cevapları çocuğunuzla beraber araştırın ve doğru yanıtı bulmaya çalışın. Böylece çocuğunuza hem araştırmanın önemi hakkında bir mesaj vermiş olacaksınız hem de onlara herkesin -anne babaların hatta öğretmenlerin bile- bilmediği şeyler olduğunu göstermiş olacaksınız.
• Yaptığınız deneyleri fotoğraflayabilir ya da kameraya çekebilirsiniz, böylece çocuğunuz bu deneyleri daha sonra tekrar inceleyebilir ve kaçırdığı noktaları fark etme şansına ulaşabilir. Ayrıca bu aktivitesini diğer kişilerle paylaşabilir ve bu çalışmanın haklı gururunu yaşayabilir.

“Meraklı Minik” dergisini aldınız mı?

Meraklı Minik, Tübitak tarafından 2007 yılında yayınlanmaya başlananan ve okul öncesi dönemdeki çocukları hedefleyen aylık bir dergi. Dergide hayvanlar, bitkiler, doğa ve yerküre hakkında çeşitli bilgiler bulmak mümkün, ayrıca bu bilgilerin öğrenimini destekleyecek çeşitli etkinlikler de unutulmamış ve dergide yerini almış. Ocak ayında çıkmış olan ilk sayıda, derginin amacı şu şekilde açıklanmış;

“Anne babalar ve öğretmenler çocukların doğuştan sahip oldukları merak duygusunu tetiklemek, yaşamın güzel, zengin ve şaşırtıcı yanlarını onlara göstermek ve onları yaşama hazırlamak üzere uğraşmazlar mı? Bunları ilke olarak benimseyen Meraklı Minik dergisi, anne babaların çocuklarıyla güzel zaman geçirmelerini sağlayacak bir fırsat, öğretmenler için de bir kaynak. Çocuklar merakları, zengin düş dünyaları kadar sorunlara dahice çözüm bulmalarıyla da bizi kendilerine hayran bırakırlar. Onlar için bir bulmacanın tek bir çözümü yoktur. Bu nedenle büyüklerin, geleceğe adım adım ilerleyen çocukların kendi yollarını bulmalarında olanak sağlamaları önemlidir. Çocukların düşünme becerileri ancak bu şekilde; merak ederek, soru sorarak, inceleyerek, keşfederek ve bularak gelişir. Dergimizde buna yönelik birçok etkinlik var. Kısaca şu denebilir ki “Meraklı Minik” dergisinin amacı, çocuklara bilim dünyasında rehberlik etmektir.”

Eğer hala “Meraklı Minik” dergisini çocuğunuza almadıysanız acele edin, ayın bu son günlerinde hala derginin ilk sayısına ulaşma şansınız var! Ayrıca derginin yeni sayılarına da her ayın ilk günü bayilerden ulaşabilirsiniz.


alıntı