Yeni Nesil Çocuklar ve Yeni Nesil Çocukların Değişen Dünyaları

Yeni Nesil Çocuklar, 5 ya da 10 Sene Öncesine Göre Neden Farklı?

Biz yetişkinler, çocuklarla ilgili konuştuğumuzda hep şöyle diyoruz; “Günümüz çocukları da çok farklılar”, “Oyuncakları bile farklı”, “Biz onların yaşındayken böyle miydik?”… Günümüz çocukları evet çok farklılar. Ancak çocuklar aslında değişmediler. Onların temel ihtiyaçları bizim çocukluğumuzdan farklı değil. Değişen sadece onlara gelen bilginin miktarı, mecrası ve hızı…

Peki, yeni nesil çocuklar, 5 ya da 10 sene öncesine göre neden farklı?

1. Yeni nesil çocuklar teknolojinin içinde doğuyorlar. Vakitlerinin çoğu bilgisayar başında geçiyor.

2. Yeni nesil çocuklar, önceki nesillere göre çok daha iyi eğitimliler.

3. Yeni nesil çocukların yapacak daha çok şeyleri var. (Bilgisayar başında geçirilen zamanla, spor yapmak, kitap okumak gibi etkinlikler rekabet halinde)

4. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte medya da değişti. Medya ile gelen bilginin miktarı, mecrası ve hızı çok değişti. (Kişisel bilgisayarlar, hızlı internet bağlantıları, büyük ekran televizyonlar, kablolu yayın, Digitürk gibi kanallar, DVD, VCD, İpod gibi dijital müzik kaydediciler çocukların hayatına girdi )

5. Yeni nesil çocuklar önceki yıllara göre çok daha seçici tüketiciler oldular. (Yeni nesil çocukların ebeveynleri onları daha iyi tüketiciler olmaları konusunda eğitiyor. İnternet sayesinde de her türlü bilgiye çok hızlı ulaşabildikleri için, kendilerini eğitip, çok daha seçici ve güçlü birer tüketici oluyorlar)

6. Yeni nesil çocuklar, internetle iç içeler. (Artık okullarda da öğretmenler çocukları yeni bilgiler edinmeleri ve araştırma yapmaları için internete yönlendiriyor. Yeni nesil çocuklar interneti çok iyi kullanıyor ve bilgi çağının birer üyesi haline geliyorlar. Çocukların merakı ve hızı onları bilgi almak, yeni iletişim yolları bulmak ve eğlenmek için internete yönlendiriyor)

7 Yeni nesil çocukların artık oyuncakları bile farklı (Dünya devi oyuncak üreticileri bile bunu göz ününde bulundurarak daha interaktif oyunlar geliştiriyorlar. Gameboy, playstation gibi oyunlar klasik oyuncakların yerini aldı bile)

8. Yeni nesil çocuklar önceki nesillere oranla sürekli iletişim halindeler. (cep telefonları, internet, kısa mesajlarla haberleşiyorlar)

9. Yeni nesil çocukların söyleyecek daha çok şeyleri var. Değer görmek, önemsenmek, fikirlerinin sorulmasını istiyorlar.
Ve tüm bunlara ek olarak artık evde yeni bir anne var... Bu yeni nesil, milenyum anneleri çocukların tüketim alışkanlıklarını etkiliyor.



Yazar Hakkında
1973 doğumluyum, evliyim, 9 yaşında dünya tatlısı bir kızım var. Kendimi bildim bileli, çok meraklı, heyecanlı, değişklik ve yenilik peşinde koşan, maceracı biriyim. Marmara İletişim Fakültesi’ nden mezun olduktan sonra bir Reklam ve PR ajansında çalışmaya başladım. Burada çeşitli sektörden kurumlarla çalışıp, farklı sektörler, farklı bakış açıları konusunda deneyim kazandım. 1999 yılında Warner Brothers’ın tüketim malları kategorisindeki ajansında çalışmaya başlamam, benim kariyerimde bir dönüm noktası oldu.