Çocuk Eğitimi: Ailelere Çocuk Eğitiminde Çok Önemli Bilgiler

Çocuğunuzu İyi Değerlerle Nasıl Büyütebilirsiniz?
Dünya şimdiye kadar olduğundan çok fazla karmaşık; fakat bu hızlı gelişen dünyada hala çocuklarımıza dürüstlüğü, nazik ve cesaretli olmayı öğretmenin basit ama etkin yöntemleri vardır.

Bugünün çılgın, hızlı gelişen dünyasında, çocuklara bilmeleri gereken altın kuralları (ki bunlar haberlerden, filmlere ve sokağa kadar her şeyi kapsıyor) öğretmek git gide zorlaşıyor. Pek çoğumuz çocuklarımıza istediğimiz kadar vakit ayıramamaktan dolayı üzüntü duyarız ve çocuklar özellikle çevrelerinden gelen uyarıcılara açık olurlar. Ve siz anne babalar olarak çocuğunuzun yetiştiği bu çevreyi kontrol edemez ve çocuğun gelişiminde etkin olamazsanız ilerleyen dönemlerde ciddi problemler yaşayabilirsiniz.

Öncelikle şunu kabul etmemiz gerekiyor; Çocuğunuzun sağlam bir kişiliğe sahip olmasında, kendine güvenen bir birey olmasında ve o bizim güzel kültürümüze ait birçok iyi davranışları kazanmasında anne-baba olarak etkiniz çok fazla. Okuldan ve öğretmenden bile fazla diyebilirim. Çünkü çocuk psikolojisi alanında yapılan son yayınlarda insanların kişiliklerinin 7 yaşına kadar oluştuğu söylenmektedir ve çocuklarınız 7 yaşına kadar sizlerin yanında… İşte bu nedenle çocuklarımızı dünyaya getirmekle sorumluluklarımız bitmiyor hatta yeni başlıyor diyebiliriz.



Bu nedenle sağlıklı bireyler yetiştirebilmemiz ve dolayısıyla sağlıklı bir toplum meydana getirebilmemiz için öncelikle anne-baba olmanın sorumluluğunu almamız gerekiyor. Bu konuda benim şahsi düşüncem; (ki bu çoğu insana abartı gibi geliyor) “İnsanlar çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde sadece fiziksel testlerden değil de bazı psikolojik testlerden de geçirilmeliler.” Çünkü bu sorumluluğu almaya uygun olmayan kişiler en azından bazı eğitimlerden geçirildikten sonra çocuk sahibi olmalılar. Bakın gelişmiş bazı ülkelerde bu şu şekilde yapılıyor; anne-baba olmaya karar veren bireyler öncelikle çocuk yetiştirme ile ilgili konularda (çocuk psikolojisi, çocukla iletişim, davranış bozuklukları v.b) eğitime alınıyorlar ve bu eğitimden sonra çocuk sahibi oluyorlar. Hatta bazı eyaletlerde bu eğitimi almayan kişilere nikah kıyılmıyor.

Evet tüm bunlar belki size de abartı gelebilir ama ruh sağlığı yerinde bir nesil ve dolayısıyla sağlıklı bir toplum için bence tüm anne baba adaylarına bu eğitimler verilmelidir.

Çocuklara İyi Değerlerimizi Öğretmenin Yaratıcı ve Etkin Yollarından Bazıları;
Beraber yemek yemek: Şimdi hepiniz yani bu mu diyeceksiniz.. Evet, bu kadar basit... Eminim hepiniz beraber yemek yiyiyorsunuzdur ama benim kasdettiğim çocuğunuzun varlığını (fiziksel değil, bir birey olarak varlığını) kabul ederek ve onu hissederek bu etkinliği gerçekleştirin.
Yatak zamanını özel bir an yapın: Bu çok özel ve samimi bir andır: Altın Kurallar: Aileler için çocuklarına öğretebileceği on ahlaki değer'in yazarı Rabbi Wayne Dosick "Çocuğunuzla böyle bir anda tüm günü gözden geçirebilir ve çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardım edebilirsiniz."diyor. Çocuğunuz sizin ona zaman ayırıp onun problemlerini, başarılarını, korkularını ve karmaşalarını dinlediğinizi gördükçe, çocuğunuz kendini değerli hissedecek ve diğer insanlara ilgi duymayı ve nazik olmayı öğrenecektir.
Çocuğunuza nasıl verici olması gerektiğini öğretin: Çocuklarınıza hayırseverlik için iyi bir öğe seçtirin; Eğer bir paketiniz varsa onu çocuğunuzla birlikte yoksullara beraber götürün. Ya da aile banka kutusu kurmaya başlayın ve her hafta herkes içine para koysun. Ayın sonunda, tüm parayı hayırsever bir kuruma veya ihtiyacı olan birine beraber götürün. O bunu görsün.. Emin olun ona günlerce bu yapılan davranışı anlatsanız bu kadar etkili olamazsınız. Böyle bir etkinlikte bulunduğunuzda çocuğunuz sizi yani anne babasını kafasında öyle bir yere koyar ki bunu başka hiçbir şekilde elde edemezsiniz.


.alıntıdır.