Artık büyüdü diye düşünürken, çocuğunuz ağlama krizleri, parmak emme ve sürekli bir sızlanma halinde...Dikkat çekmek uğruna bebek gibi davranmaya başladı. Bu durumun nedenleri ve neler yapmanız gerektiğini gelin birlikte inceleyelim

Çocuğunuz 3-4 yaşlanndaysa, günleriniz birbirinden heyecan verici ve mutlaka bilim-kurgu filmi gibi geçer. Birkaç dakika önce sokağa çıkmak için sakin sakin hazırlanan çocuğunuz, birkaç dakika sonra bebekliğinde bile yapmadığı kadar çok kapris yaparak ağlamaya başlar. Ayakkabılarını fırlatıp atar, zıplayarak tepinir ve konu komşuyu rahatsız edecek kadar çok bağırır. Acaba yıllardır emek verdiğiniz çocuğunuz bir anda nereye kayboldu? Doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir yere kaybolmadı.

Bebek gibi davransa da o artık büyüyor...

Çocuğunuzun bağımsız ve kendine yeten hali sizde onun çok büyüdüğü izlenimini uyandırsa bile aslında o hala küçük bir çocuk ve bazen bu hallere düşmesi gayet normal. Bu gibi durumlarda çocukların tamamen eski hallerine döndüklerini de düşünmemek lazım. Çünkü aslında onlar bir süreliğine bebek gibi davransalar bile gerçekte hala nasıl büyük gibi davranacaklarını unutmuş değiller. Genelde bu yaştaki çocuklar ileri doğru bir iki adım attıktan sonra genelde bir adım da geriye doğru atarak gelişimlerini sürdürürler. Çocuklar büyük gibi davranarak anne-babasından övgü almaktan çok hoşlansalar da, arada sırada bebekçe davranarak hala onlara ihtiyaç duyduklarını göstermeye çalışırlar.

Dikkat çekmek için garantili yöntemler

3-4 yaş arası çocuklar da tıpkı daha küçük çocuklar gibi bazı günlük işleri yapamamaktan şikayetçi olurlar; meyve suyu şişesini açamamak, çoraplarını giyememek ya da otomobil koltuklarında oturmak zorunda olmaktan çok şikayetçi olabilirler. Bazı durumlarda da hırslarını gidermek için bebekçe davranışlara başvurabilirler. Çocuğunuzun bakışı açısından stresli bir durumla karşı karşıya kaldığında bebekler gibi davranması son derece mantıklı görülür.

Yorgun olduğu ya da karnının aç olduğu zamanlarda sevdiği oyuncaklarla oynamak ya da anneannesiyle telefonda konuşmak bile çocuğunuz için sıkıntı verici olabilir. Bu yüzden çocuğunuzu her an iyi izlemeniz ve açlık, uykusuzluk, yorgunluk gibi belirtilerini çabuk fark etmeniz gerekir. Çocuğunuzu bu tür önlenmesi kolay sıkıntılarından kurtarırsanız o da daha az sinirlenecek ve daha az sıkıntı yaşayacaktır.

Güç toplamak için geri dönüyor

Genellikle bebekliğe dönüş, çocuğunuz ileri doğru yeni bir adım atarken gerçekleşebilir, örneğin, yeni ayakkabısını giymek ya da kendi kedine giyinebilmek gibi büyük bir aşamayı gerçekleştirmek gibi özel durumlar çocuklarda bebekleşme eğilimi yaratabilir. Kendilerince çok zor ve önemli olan bu adımları atmaya çalışan çocuklar annelerinin kucağına sığınarak adeta güç toplamaya çalışırlar. Çocukların bebek gibi davranmalarına neden olan en önemli sebeplerden biri de küçük kardeşlerinin dünyaya gelmesidir. Bu dönemde 3 yaşını geçmiş çocukların tekrar altını kirletmesi, emzik ya da biberon kullanmak istemesi, parmağını emmesi ya da kardeşinin yatağına yatmaya çalışması doğaldır. Ona bebeklerin yapamayacağı aktiviteleri sıralayın. Örneğin, oyun oynayamamak, bardaktan meyve suyu içememek, dondurma, gofret, çikolata yiyememek gibi onun için önemli olan şeyleri yapamayacağını hatırlamak çocuğunuzun tekrar büyük olmayı tercih etmesini sağlayabilir. Çocuğunuzun gelişmesinde yaşanan ani gerilemeler tehlikeli boyutlara ulaşmadığı sürece bunların üzerinde durmayın, hatta çoğu zaman görmemiş gibi davranın.

Sevgi ve ilgi büyümeyi kolaylaştırır

Anaokuluna başlayan çocuğunuz bebek gibi konuşmaya başlarsa ona büyüdüğünü hissetmesi için fırsat tanıyın, örneğin, mutfakta size yardım etmesine, sebze yıkamasına, aldıklarınızı arabadan eve taşımasına izin verin. Çocuğunuz her gün dünyayı tanımak ve kendi yeteneklerini anlamak uğruna büyük sınavlardan geçer ve bu arada sizin ona yardımcı olmak için yanında olup olmadığınızı anlamak için arada sırada bazı denemeler yapar. Bu dönemde bebek gibi davranmaya başlasa da yine sizin yardımınızla tekrar büyük çocuk olmayı öğrenecektir. Büyük çocuklar da, ailelerinden gerektiği gibi ilgi ve sevgi gördüklerini anlarsa büyümeyi kabul etmesi çok daha kolaylaşır.

Tabii büyümenin avantajlarını ve büyük çocukların yapabileceği farklı şeyleri öğrenmek onun büyümeye olan ilgisini artırabilir.

Kriz dönemleriyle nasıl başa çıkarsınız?

Çocuğunuz bir anda sinirlenip kendini oradan oraya atmaya başladığında sizin sakin olmanıza ihtiyaç duyar. Ona yardımcı olabilmek için şunları yapabilirsiniz:

Sakin bir ses tonu ile konusun: Çocuğunuz yüksek sesle konuşuyor veya bağırıyorsa, onunla basit kelimelerden oluşmuş cümleler ve son derece sakin bir sesle konuşun. Bebek gibi konuşuyorsa, bu şekilde sözlerini anlamadığınızı söyleyerek ondan her zamanki gibi konuşmasını isteyebilirsiniz.

Seçenekleri sınırlandırın: Çocuğunuz olaylar üzerinde yeterince kontrol sahibi olmadığı için sinirlenebileceği gibi, önünde fazla seçenek olduğu için de sinirleniyor olabilir. Bu yüzden ona "Ne yemek istersin" diye soracağınıza iki çeşit yiyecek adı verip bunların arasından seçmesini isteyebilirsiniz.

Yakınlaşın: Fiziksel yakınlık çocuklara büyük rahatlık verir. Eğer üst üste koyarak kule yapmaya çalıştığı blokları düştükçe çocuğunuz sinirleniyorsa, onun yanına oturun ya da onu yerde kucağınıza alın ve kuleyi birlikte yapın.

Zaman verin: Çocuğunuzun yorulduğunu hissettiğinizde ona belli bir süre verin "10 dakika sonra dışarı çıkacağız" ya da "Resim yapman bitince yemek yiyeceğiz" şeklinde cümleler kullanın. "Derhal masaya gel" şeklinde emir vererek konuşmanız sinirlenmesine sebep olabilir.