ÇOCUĞUMUN DAĞINIK OLMASINI NASIL ÖNLEYEBİLİRİM?

Çocuk zekâsını deneyimle elde edebilirse gelişir, "Çocuk, etrafı karıştırarak deneyimler elde edecek. Çocuğun zekâ gelişimi için annelerin çocuklarının hareketli olmalarına, ortalığı karıştırmalarına izin vermeleri gerekmektedir. Çocuk muhakkak enerjisini boşaltmak zorundadır. İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi, evdeki dağınıklığın çocuğun zihinsel gelişimi üzerinde etkili olabileceğini buldu. Araştırma, yaşları üç ila dört arasında değişen 8000 çocuğun yaşadığı ortamdaki düzensizlik ve zekâ durumu arasında ilişkinin incelenmesine dayanıyor.
Anneler genellikle çocuklarının yaramaz olmalarından ve etrafı karıştırmalarından şikâyet ederler.(Orayı elleme, onu karıştırma, otur şuraya gibi) Bunlar çocukların en çok duydukları kelimelerdir. Aynı anne çok iyi niyetli kaygılarla çocuğun peşinden koşar. Bir yaşına kadar iyi beslenmiş, anne sütü almış bir çocuk için ondan çok daha önemlisi, etrafı karıştırarak deneyim edinmesidir.
Annelerin çocuklarına biraz daha anlayışlı davranmaları gerekmektedir. Çocukların etrafı dağıtmalarında, oyun oynamalarında bir sakınca olmaz, ancak anneye biraz daha fazla iş düşer. O da çocuğun dağıttığı yeri toplamaktır. Annelerin buna göz yumması gerekmektedir Çünkü bu çocuğun gelişimi açısından önemlidir. Dağınıklıktan rahatsız olan annelerin çocuklarına kolayca dağıtabilecekleri bir oda ayırıp, diğer odaların ise dağıtılmamasına izin verilmemesi gerekmektedir
Sınırını bilmenin çocuğu mutsuz etmeyeceğini, aksine çocuğun kendisine dünyanın daha güvenilir bir yer olduğu şeklinde bir sınır çizeceğini ve onu mutlu edeceğini annelerin bilmesi gerekir. Etrafı karıştırırken de çocuklara belirli sınırlar konulması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuk toplumda uyumsuz bir birey olarak yetişebilir, belirtilen sınırların dışına çıkan çocuklara, uygun ceza vermek çocuğun eğitimi için önemlidir, ancak verilen cezalarda mutlaka tutarlı olunması gerekmektedir.

Acaba Çocuğunuz mu Dağınık Yoksa Siz mi Çok Fazla Düzenlisiniz?
Bazı ebeveynler; kendileri dağınıklığa tahammül edemedikleri için çocuklarının nasıl tahammül ettiklerini anlayamazlar ve dağınıklık onlara ciddi bir sorun olarak görünür. Anında düzen isterler. İstedikleri düzeni de hemen göremeyince de çocuklarına dağınıklık etiketini hemen yapıştırıverirler. Eğer sizin çocuğunuz bu kategoride ise biraz daha esnek olmanızı ve çocuğunuza yapıştırdığınız etiketi çıkarmanızı öneririz. Aksi takdirde siz, her ne kadar yeterli bulmasanız da kendince bir düzen sahibi olan çocuğunuz zamanla gerçekten dağınık olacaktır.
Diğer bir kategori ise gerçekten dağınık olan çocukları kapsamaktadır. Bazı çocuklar, dağınıklıkla kendilerine bir düzen kurarlar ve etrafın düzenlenmesiyle düzenleri bozulur ve aradıklarını bulamazlar. Bu çocukların çalışma masalarının, dolaplarının dağınık olması onları rahatsız etmez ve ebeveynlerinin bu mekânlara müdahale etmelerini istemezler. Kimi bireyler ise etraflarında dağınıklıklarını toplayan birileri olduğu için dağınık olmayı öğrenmişlerdir ve zamanla bu onlara rahat geldiği için dağınıklığı alışkanlık haline getirmişlerdir.
Bu durumda da ebeveyn kendi öz eleştirisini yapmalı ve çocuğunu dağınıklığa teşvik eden hususun kendi müsamahası veya sabırsızlığı olup olmadığına karar vermelidir. Sebebin kendi davranışları olduğunu kabul eden ebeveyn geri adım atmayı denemelidir.

Sorunun Önüne Geçebilmek İçin Neler Yapabiliriz?
Çocuklarınıza dağınık olma haklarını kullanabilecekleri bir mekân tahsis edin. Bu mekân, odaları, çalışma masaları veya dolapları olabilir. Tahsis ettiğiniz bu mekâna asla müdahale etmeyin. Bu mekânı zaman zaman çocuğunuza yardımcı olmak adına toparlamaya kalkmayın. Çocuk bu mekânı istediği kadar dağıtsın, dağınıklıktan doğan sonuca kendisi katlanmalıdır. Eşyaları zarar görebilir, kıyafetleri kırışabilir… Sorumluluk tamamen çocuğunuza ait olmalıdır. Bunun dışında diğer aile bireylerinin de kullandığı mekânları toplamak şartıyla dağıtabileceğini hatırlatın. Bu kuralı aile içinde genelleyebilirsiniz veya oyuna çevirebilirsiniz. Ailenin ortak kullandığı mekânlar da dağınık olunursa ortalıkta bulunan eşyalar diğer aile üyeleri tarafından kaybedilebilir. Bir başka ifadeyle ortadan kaldırılabilir. En sevdiği oyuncaktan veya kıyafetten bir ay uzak kalmak çocuğunuzun pek hoşuna gitmeyecektir. Bu yöntem çocukların yaşayarak öğrenmelerine zemin hazırlar. (Aktosun, Y,Yasemin, 2006)

ALINTI