ÇOCUĞUM DA KONUŞMA PROBLEMİ VAR NELER YAPMALIYIM?

Dil ve konuşma bozukluğu, ülkemizde en sık rastlanan engel türlerinden biridir. Çoğu aile çocuğundaki kekeleme, harfleri yanlış telaffuz etme vb. gibi konuşma bozukluklarını erken dönemde ciddiye almıyor. Ancak bu gibi durumlar zamanında doğru tedavi edilmezse ileride çocuğun hayatında büyük sorunlara yol açabiliyor.
Bebeğiniz emekledi, ilk adımını attı şimdi de ağzından dökülecek ilk sözcükleri bekliyorsunuz heyecanla ama onun konuşmaya hiç niyeti yok. Ya da sizin dışınızda hiç kimseyle konuşmuyor, kekeliyor veya tüm çabalarınıza rağmen harfleri yanlış söylüyorsa yolunda gitmeyen bazı şeyler var demektir. (Özgür,2004)

Hiç Konuşamayan Çocukta Önce Ne Düşünülür?
İşitme sisteminin normal çalışması, doğru konuşma için gerekli ilk noktadır. Konuşmanın öğrenilmesi için çocuğun sözcükleri duyması gerekir. Araştırmalar işitme kaybı şüphesi ile teşhis konulması arasında gecen sürecin ortalama 6 ay olduğunu gösteriyor. Yine araştırmalar göstermiş ki işitme kaybı tanısı ne kadar gecikirse, konuşma yetisi o kadar problemli olur. Ağır işitme kaybı olan çocuklarda konuşma kusuru oluşmaması için teşhis erken konmalı ve çocuk 6 aylık olmadan işitme cihazı kullanmaya başlamalıdır. 1998'den beri her yeni doğana İşitme Tarama Testi yapılması bilimsel kurullar tarafından önerilmiştir. Doğum sonrası işitme tarama testlerinin yapıldığı hastaneler de doğan çocuklar da normal konuşma oranı daha yüksektir.
· Konuşma problemi yaşayan çocukların özellikleri aşağıdaki gibidir;
· Kısıtlı sözcük dağarcıkları vardır.
· Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir.
· Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanırlar.
· İletişim kurmaya karşı isteksiz davranabilirler.
· Anlaşılmaz sesler çıkarabilirler.
· Çevreyle ve girdikleri yeni ortamlarla uyum güçlükleri yaşayabilirler.
· Yalnız kalmayı tercih edebilirler.
· Dikkat süreleri kısa ve dağınık olabilir.
· Kavramları geç ve yaşıtlarına göre uzun zamanda öğrenirler.
· Bellekleri zayıf olabilir.
· İsteklerini dile getirirken hoş olmayan tepkilerde bulunabilirler.
Böyle bir durumda öncelikle çocuğunuzda işitme sorunu olup olmadığını anlamak için doktora gidin. İşitmeyle ilgili bir sorun yoksa Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine başvurarak burada bulunan dil ve konuşma birimi uzmanlarından yardım alabilirsiniz. Çocuğunuzun burada eğitsel tanılanması yapıldıktan sonra uzmanlar size gerekli açıklamalarda bulunarak çoğunuzun konuşma eğitiminde bilgi sahibi olmanızı sağlar, çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu eğitim için yönlendirmede bulunur. Konuşma terapisti tarafından verilen ve günlük düzenli yapılan egzersizler sayesinde çocuk akranları gibi konuşma becerisini kazanabilir.

ALINTI