Bebeğiniz Üstün Yetenekli mi?


Tüm bebekler gibi yedinci ayının içindeki bebeklerin de bazı yetenekleri vardır. Bebeğinizde fark ettiğiniz yetenek ne olursa olsun anne baba olarak size düşen görev bu yeteneği desteklemek ve onu bu yönde teşvik etmek. Bebeğinizi teşvik ederken onu zorlamamaya, sıkmamaya dikkat edin.
Bebeklerdeki gelişimin uyumlu olması gerektiğini göz ardı etmemek gerekir. Yürümek, konuşmak, oturmak, gülümsemek gibi şeyleri erken yapan bir bebeğin gerçekten yetenekli olduğu ilerleyen zamanlarda ortaya çıkabilir. Bazı bebekler bir yaşlarını doldurmadan zor kelimeleri telaffuz edebilirler. Bu özellikleri üstün zekâlı olduklarının göstergesi olarak kabul edilebilir. Bazı durumlardaysa üstün yetenekli bebeklerin sözel olarak daha yavaş geliştikleri görülebilir.
Bazı bebeklerin hafıza belirtisi göstermedikleri dönemlere ait hatırladıkları şeyler şaşırtıcı olabilir. Anne babalarındaki küçük değişiklikleri bile çabucak fark ederler. Yetenekli bebekler yaşıtlarına göre nesneler arasında daha çok ve daha hızlı ilişki kurarlar. Hatta öğrendikleri şeyleri yeni durumlara uygulayabilirler.
Yetenekli bebeklerdeki gözlem ve öğrenme dürtüsünün çok gelişmiş olması uyumakta güçlük çekmelerine neden olur. Aynı şekilde çevrelerinde olup biten her şeye karşı da çok duyarlı olurlar. Anne babaları üzgün ya da yorgun olduğunda bunu kolaylıkla fark ederler.
Bebeğiniz yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin hepsini gösterse bile onu “üstün yetenekli” olarak nitelendirmek için erken olduğunu unutmayın. Her şeyden önce bebeğinizin sevgiye ve ilgiye ihtiyacı var. Yetenekleri konusundaki yönlendirmeleriniz için biraz daha zaman gerekli. Dikkatinizi onun genel gelişimi üzerine yoğunlaştırın. Bebeğiniz büyürken yetenekli olduğu için değil, sizin bebeğiniz olduğu için sevildiğini hissetsin.


.alıntı.