Yeni Doğan İçin Kıyafet Alışverişi, Bebek Giyim İhtiyaç Listesi

Heyecanlı buluşmaya az kaldı… Bebeğinizi kucaklamaya sayılı gün var. Peki, ya hazırlıklar? Bebeğiniz için hazırlıklarınız tamam mı? Yeni doğan için alışveriş pek çok detayı içinde barındırır. Günlük hayatın içinde bizler için sıradan gözüken her türlü donanım yeni doğan için bir ihtiyaç kalemi olarak karşımıza çıkar.

Peki yeni doğan bir bebeğin nelere ihtiyacı olur? Alışveriş listenizin olmazsa olmazları nelerdir? Bu makalemde bebeğiniz için hazırlıkların kıyafet kısmını kaleme alacağım.

1- Body-Zıbın Listenin İlk Sırasını Alıyor…
Yeni doğan için 10-12 adet body, 4-8 adet zıbın ideal olacaktır. İlk günler göbek bağı sorun yaratabileceğinden zıbın tercih etmek isteyebilirsiniz. Yeni doğan bebek ile ilk günler sizin için de bebeğiniz için de deneyimsiz ve alışma sürecini kapsayan dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz kusabilir, bez kazaları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle çok sayıda body ve zıbının hazır tutulması önemlidir. İlk haftalar 2 saatte bir beslediğiniz/besleyeceğiniz bebeğiniz aynı sıklıkta bez değişimi olarak size geri dönecektir. Hal böyle olunca her alt değişimi sırasında üst de değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Hazırlıklı olun.

2- Önlük ve Omuz Bezi…
Bebeğinizi beslerken, önlük ve sonrasında gazını çıkarırken, omuz bezine ihtiyacınız olacak. Omuz bezi ayrıca (özellikle hastanedeyken) yeni doğan bebeğinizin gelen misafir ya da aile büyüklerinin kıyafetleri ile temas etmemesini sağlamak yönünden de önemlidir. Her ikisinden de 4-6 adet ihtiyacınızı görecektir.

3- Battaniye…
Mevsimsel özellikler göz önünde tutularak 4-6 adet battaniye ideal olacaktır. Penye battaniyeler 4 mevsimde de listenizin olmazsa olmazlarındandır. 1 adet triko, 1 adet yün ve 1 adet de polar battaniye tercih edebilir gerisini pamuklu kumaştan tasarlanmış battaniyelerden seçebilirsiniz. Araba, puset, yatak ve gezme olarak düşünüldüğünde battaniyelerin bu kadar adetli olması anlaşılabilir bir şey

4- Tulum Seçenekleri…


Özellikle yurt dışında alttan çıtçıtların açılarak uzun birer geceliği andıran tulum modellerinin kullanımı çok yaygın. Birer uyku tulumunu da andıran bu tulum seçeneklerinden bulma şansınız olursa mutlaka en az 2 adet edinin. Çok rahat edeceksiniz. Alttan çıtçıtlı tulum seçenekleri mevsimsel özellikler gözetilerek seçilmelidir. 6-8 adet tulum yeni doğan bebeğiniz için ideal sayıdır. Pamuklu, havlu, polar kumaş seçeneklerinden mevsime uygun olanlarını tercih edebilirsiniz. Kısa kollu ya da yazlık tulumlar da bu seçenek içinde değerlendirilmelidir. Son olarak uyku tulumu… Yine mevsim özellikleri gözetilerek bir iki adet uyku tulumunu da ihtiyaç listenize eklemelisiniz. Yeni doğan için torba model diye adlandırılan uyku tulumları idealdir.

5- Pamuklu, Polar, Havlu ya da Kadife Altlar…
Belden lastikli altlar (ikili paketler halinde de satışa sunulabiliyor) yeni doğan bebek için kıyafet alışveriş listenizde olması gerekenlerden. Body’lerin altına giydirip, iki parça set yaratmanıza yardımcı bu parça özellikle bez değiştirme sürecine yeni adapte olmaya çalışan anne adayları için rahatlatıcı bir seçenek. 4-6 adet idealdir.

6- 3’lü ve 4’lü Setler…
Body, pantolon ve fermuarlı üstten oluşan 3’lü setlerİ body, alt, tulum, şapka ya da önlükten oluşan 4’lü setler hem bütçe dostu hem de çok pratik. 2-4 adet yeterli olacaktır.

7- Şapka, eldiven ve çorap
Yeni doğan bebeklerin tırnakları kendilerine zarar verebileceği için eldivenlerin içinde tutulmalıdır. Başlarını da üşütmemek için pamuklu kumaştan yapılmış olmak kaydıyla şapka da alışveriş listenizde mutlaka olması gereken ihtiyaç kalemlerinden. Mevsimsel özellikler gözetilerek seçilmesi uygun olan çoraplar da yeni doğan alışveriş listenizin olmazsa olmazlarından. Tavsiyem ilk aylar için 0-1 ay çorap bedeninin tercih edilmesidir.

Yeni doğan bebekler kıyafetleri hızla tüketme konusunda adeta zamanla yarışırlar. Hemen her gün çamaşır makinesi çalıştırmanın kaçınılmaz olduğu bu dönem satın alınan kıyfetlerin kaliteli olması, iyi kumaş ve malzemeden üretilmiş olması önemlidir. Aksi halde bu süreç, aşınma ve yıpranma açısından maliyetleri sizin adınıza katlayan bir sürece dönüşebilir.


.alıntıdır.