Hamileyken Araba Kullanmak Mı? Bebek Bekleyen Sürücüler Dikkat!

Hamilelik süreçleri her birey için bir diğerinden farklı seyreder. Kimi anne adayları mide bulantısı, kokuya hassasiyet, yorgunluk, sürekli uyku hali gibi bir takım şikayetlerle geçirirler hamilelik sürecini. Bu tür şikayetlerin var olmadığı durumlarda anne adayının direksiyon başına geçmesinde yani araba kullanmasında bir sakınca görülmezken, şikayet sahibi hamilelerin araba kullanmamaları önemlidir. Peki, hamilelik sürecinde araba kullanacak anne adayları ne gibi önlemler almalı, nelere dikkat etmelidirler?

Hamilelikte araba kullanmak, ekstra bir özen ve bir dizi emniyet kurallarını da beraberinde getiriyor. Söz konusu iki canlı anne adayının ve bebeğinin korunması olunca da dikkat edilmesi gerekenler ikiye katlanıyor.

Hamilelik süreci fiziksel değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimlerin de yaşandığı bir dönem. Böylesi zamanlarda dikkat dağılması, ani duygu patlamaları, aşırı duygusallık gibi bir dizi farklılaşma söz konusu olur. Trafik içinde araç kullanımı normal insanlarda bile sinir bozukluklarına, yoğun tepkilere neden olurken hamilelik sürecinde bu ve benzeri sıkıntıların yaşanacak olması anne adayı ve yakınları tarafından bilinmeli ve önlemler bu bilinçten hareketle alınmalıdır.



Hamileliğin ilk evrelerinde yaşanan duygusal değişimler hamilelik süreci içinde gelişim ile birlikte ortadan kalkmaya başlarken hamileliğin son evrelerinde daha farklı değişimler söz konusudur. Örneğin bebeğin anne karnında korunduğu amniyon sıvısı hamileliğin son evrelerinde (9. aydan itibaren) azalmaya başlar. Bu da bebeğin dış darbelere karşı en hassas olduğu dönemdir. Bu sebepten ötürü 9. ay ile birlikte anne adayının araç kullanımını kesinlikle bırakması önerilir.

Hamilelikte Araba Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar:
Hamilelik ile birlikte değişen fiziksel özellikler bazı gereçlerin kullanımını da zorlaştırmakta. Örneğin emniyet kemeri… Emniyet kemerini sıkıntı yarattığı gerekçesi ile emniyet kemeri takmayı reddeden anne adayları hem bebeklerinin hem de kendi hayatlarını riske sokmaktadırlar. Hamilelik sürecinde sıkıntı verse dahi emniyet kemeri takmaya devam edilmesi önemlidir. Bu süreçte sıkıntıyı en aza indirgemek için üç noktalı emniyet kemeri diye adlandırılan emniyet kemeri önerilmekte. Aracınızda gerçekleştireceğiniz küçük bir donanım değişikliği ile hem kendinizi hem de bebeğinizi koruma altına alabilirsiniz.
Trafik kendi içinde sıkıntı ve stres yaratan bir sorun. Bu sorunu minumuma indirmek için, trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde araç kullanımı anne adayınca tercih edilmelidir. Hamileliğin hangi evresi olursa olsun hassaslaşan sinir sistemi ile buluşan trafik stresi hem anne adayı hem de bebek için sakıncalı durumlara neden olabilir. Unutmayın canınızda taşıdığınız canınız sizden yansıyan her türlü tepkiye açık ve alıcı durumunda, onu da kendinizi de gereksiz streslerden uzak tutmaya özen gösterin.
Yoğun trafik kadar gece yolculuğu da hamillerin kaçınması gereken saatlerdir. Karanlık ve geç saatlerde araba kullanmak en az gündüz kadar stres faktörü içerir. Hava durumunun yağışlı olmaması da önemlidir. Mutlaka araba kullanmanızın gerekmediği durumlarda şartların uygunluğuna dikkat etmeli hem kendinizi hem de bebeğinizi tehlikeye atmamalısınız.
Sadece hamilesiniz, hasta olmadığınızın farkındayız ancak sizin de fark etmeniz gereken bu sürecin özel bir süreç olduğu… Zaman zaman normal durumlarda dahi insanlık hali dalgınlıklar, dikkat bozuklukları yaşanabildiği herkesçe bilinir. Araç kullanımında dikkat bozukluğu sadece sizin tarafınızdan yaşanacak diye bir sonuç ortaya çıkmasın. İstenilmeyen durumlara karşı önlem almak için bazı uyarı mekanizmalarını devreye sokmakta yarar vardır. “Dikkat Bebek Var”; “Dikkat Hamile” gibi uyarı içerikli işaretlerin araç camına yapıştırılması trafikte diğer sürücülerin size karşı ekstra hassasiyetle yaklaşmasını sağlayacaktır.
Aracı siz kullansanız da kullanmasanız da uzun süreli yolculuklar hamileliğin 6-7. ayından itibaren önerilmez. Bu süreçte ayaklarda ve bedende şişkinlik meydana gelebilir ki bu da hamileler için sıkıntı yaratır. Tek başınıza uzun yolculuklar, uzun süreli araç kullanımından bu süreçte uzak durmalısınız.
Hamileler için hava ve havalandırma büyük önem taşır. Hamilelerin arabaya binmeden evvel arabanın havalandırılması gereklidir. Özellikle sıcak havalarda klima düzenine sahip bir araba kullanımı anne adayının konforlu bir seyahat yaşamasını sağlayacaktır.
Özellikle hamilelik sürecinde olanların sıvı tüketimine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Bu nedenle de araba kullanacakları zaman arabanın içinde çok soğuk ya da sıcak olmayan bir şişe su bulundurulması önemlidir. Beklemiş pet şişeler farklı sağlık sorunlarına neden olacağı için, arabada bulundurulacak suyun günlük ve taze olmasına dikkat edilmelidir.


.alıntıdır.