Normal Doğum mu Sezaryen Doğum mu?

Gebeliğin ilk başlangıcından itibaren doktor kontrolünde geçirilen bir gebelikte Normal Doğum mu Sezaryen mi? mutlaka doktor ile konuşulmalı, doktorun tavsiye ve önerileri mutlaka dikkat alınmalıdır. Türkiye’deki sezaryen ile doğumlar dünya ortalamasının çok üstündedir.
Bunun en büyük sebebi ise normal doğum ile sezaryen doğum arasındaki farkların, normal doğumun avantaj ve dezavantajları ile sezaryen ile doğumun avantaj ve dezavantajlarının bilinmemesi ve anne adaylarının doğur yönlendirilmemesidir. Normal Doğum mu Sezaryen mi? Sorusuna verilecek en iyi cevap normal doğum ile sezaryeni karşılaştırmaktır.
Bütün Yönleriyle Normal Doğum
Bebeğin doğal şekilde ve vaginal yoldan doğurtulmasıdır. Doğumdan sonra anne yaklaşık olarak 1 -2 saat içinde normal yaşantısına geri dönebilir. Doğumdan hemen sonra bebeğe emzirmeye başlar. Doğum sırasında meydana gelen kasılmalar, aynı zamanda anne sütünün gelmesini uyarır.
Normal doğum sırasında bebeğin ciğerleri sıkışır ve büzülür. Bu hareket bebeği doğum sonrası nefes almaya hazırlar. Anne ile bebeğin arasındaki duygusal bağ normal doğumla daha çabuk kurulur.
İlk başta normal seyrinde giden doğum sırasında problem gelişebilir. Doğum durabilir, yavaşlayabilir veya doğumun süresi uzayabilir. Doğum sırasında bebek sıkıntıya girebilir, kalp atışları yavaşlayabilir. Doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin hasarına yol açabilir.
Normal doğumda, annenin vajinasında yırtılma olabilir. Veya vajina ile bağırsaklar arasında milimetrik bir yırtık oluşabilir ve ilerde vajinadan dışkı gelmesi durumu görülebilir.
Normal doğum nedeni ile mesane sarkması oluşabilir, buna dayalı olarak ilerleyen yıllarda idrar kaçırma şikâyeti oluşabilir.
Normal doğum sırasında bazen epizyotomi (doğum dikişi) oluşuru ve özel bakım yapılması gerekebilir. Bu durumda 7 – 10 günlük bir bakım gerekebilir.
Bütün Yönleriyle Sezaryen
Sezaryen, karın ameliyatıdır. Karın boşluğundan girilip, rahmin açılarak bebeğin çıkarılması operasyonudur. Ve bir ameliyatın taşıdığı bütün riskleri taşır.
Sezaryenin avantajı bebeklerin karşılaşabileceği riskler en aza indirmesidir. Normal doğumda bebek için var olabilecek risklerin çoğu ortadan kalkmaktadır. Sezaryen ile doğumda, ilk birkaç gün bebeklerde solunum sıkıntısı oluşur. Solunum sayında artış (yeni doğanın geçici taşipnesi) oluşur. Bu normal doğum sırasında da görülebilir ve geçicidir.
Operasyon sonrası annenin, bebeği emzirmeye başlaması 2 saati bulmaktadır. Genellikle 2 gün hastanede yatılmaktadır. Normal yaşama dönmek 3 – 7 günü bulmaktadır.
Sezaryen doğumda dikiş yerlerinde iltihaplanma, hematom (kan birikmesi) olabilmektedir.
Sonuç olarak doğumun Normal Doğum mu Sezaryen mi? olacağı doktorla konuşulmalı, doktorun tavsiyeleri doğrultusunda doğumun nasıl yayılacağını karar verilmelidir. Uzmanlar ve Sağlık Bakanlığı normal doğumu önermektedirler. Normal doğum ile ilgili ön yargı ve korkuların bilgilendirme ve eğitimle aşılabileceğini ve normal doğumun sezaryene göre çok daha sağlıklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bilinçli aileler de giderek daha çok normal doğumu yönelmektedirler. Halen gelişen teknoloji ve tıp, normal doğumun akamete uğraması halinde sezaryene geçiş çok kolay bir şekilde yapılabilmektedir.


.alıntı.