Doğum Korkusu Nasıl Aşılır?

Genellikle bütün anne adayları hamilelik sürecinden değil, hamileliği sonlandıracak olan doğum yapmaktan korkarlar. Anne adaylarının “Normal doğum yapmam mümkün mü? Ya doğum sırasında bebeğime veya bana bir zarar gelirse?” gibi korku ve kaygıları, doğum korkusunu tetikler. Fakat insanlığın var olduğu andan itibaren doğum korkusunun var olduğu unutulmamalıdır. Doğum korkusu nasıl aşılır? Sorusunun aslında cevabı basit.
Anne adaylarının doğum zamanı yaklaştıkça Doğum korkusu nasıl aşılır sorusuna cevap aramaları ve doğumdan korkmaları çok doğaldır. Tabi anne adayının bu korkusunun artmasında, ailenin tüm hızıyla doğum hazırlığına girişmesi, anne adayının doğum anını kafasında yaşaması, çevresinden duyduğu bin bir türlü doğum hikâyeleri doğumla ilgili korkularını artırır.
Doğum korkusunu aşmak için;
Doğum şeklinin nasıl olacağı, hangi aşamalarının bulunduğu hakkında mutlaka doktorunuzdan bilgi almalısınız.
Nasıl bir doğum yapmak istediğinize karar verin. Unutmayın doktorunuz onay verdiği sürece normal doğum en sağlıklı olanıdır. Sezaryenin normal doğumda oluşabilecek olumsuz durumlarda tercih edilmesi gerektiğini unutmayın.
Doğumla ilgili sizi endişelendiren konuları belirleyin. Ve endişelerinizi, bilgisine ve tecrübesine güvendiğiniz ve konusunda uzman doktorlarla paylaşın ve tavsiyelerine kulak verin.
Stres sizi ve bebeğinizi sıkıntıya sokar. Stresten uzaklaşmak sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Doğum anını düşünmek yerine sizi rahatlatan ve mutlu eden aktivitelere zaman ayırın.
Doğumun hemen öncesi, doğum ve sonrasını planlayın. Hiçbir belirsizliğe yer bırakmayın. Çünkü belirsizlik sizi strese sokar.
Anne adaylarının doğumla ilgili olarak en çok korktukları şeylerin başında doğum sancıları ve beraberinde gelen acılardır. Unutmayın ki bu sancı ve beraberindeki acılar sizin vücudunuzu doğuma hazırlayacak, çocuğunuzun daha rahat doğmasını sağlayacak ve sütünüzün gelmesi için vücudunuzu uyaracaktır. Olaya bu şekilde bakmak sizi kesinlikle rahatlatacaktır.
Doğum sancılarının epidural ve benzer tekniklerle hafifletilebildiğini unutmayın. Doğum korkusunu ne kadar az yaşarsanız veya yaşamazsanız o kadar kolay doğum yaparsınız.
Doğum başladığı andan itibaren doğuma direnmemeli, öğrendiğiniz doğru nefes alma teknikleri ile doğuma yardımcı olmalısınız. Doğru nefes almak aynı zamanda sancılarınızı da azaltacaktır.
Doğum esnasında yaşayabileceğiniz utanç verici durumların size özel olmadığını, aynı durumların ve evrelerin sizden önce milyonlarca kadın tarafından yaşandığını ve utanılacak bir durum olmadığını unutmayın.
Doğum esnasında kendinizi mümkün olduğu kadar rahat hissetmeye ve rahat davranmaya odaklanın. Ne kadar rahat olursanız doğumunuz o kadar rahat geçer.
Psikoterapi Desteği
Doğum korkusu nasıl aşılır sorusuna cevap bulamıyor ve halen çok korkuyorsanız mutlaka profesyonel destek almalısınız. Çözüm olarak da hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında düzenli aralıklarla bir psikologa başvurmalı ve profesyonel yardımından yararlanmalısınız. Bu süreç esnasında psikologunuzla doğum korkusunu nasıl aşabileceğiniz konusunda ve doğumla ilgili sizi korkutan ve kaygılanmanıza sebep olan diğer konularda konuşmaktan çekinmeyin. Kaygılarınızı ve korkularınızı dile getirmeniz, sizinle beraber aynı sorunu yaşayan diğer anne adayları ile görüşmeniz, doğumun vücudunuzla ilgili etkilerini öğrenmeniz, hamilelikle ilgili sağlıklı bilgiler almanız doğum korkunuzun azalmasına ve daha rahat bir doğum yapmanıza katkıda bulunacak ve konforlu bir doğum gerçekleştirebileceksiniz.


.alıntı.