Hamilelik Sürecinde Yaşanan Korkular

Hamilelik sürecinde ve doğum sürecine ilişkin yaşanan korkular annelerin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda anne adaylarının hamilelik sürecinde yaşadığı korkulara ve çözüm önerilerine değineceğiz.
Anne olmak belki de kadınlara verilmiş en güzel hediye, erkeklerin asla yaşayamayacakları en büyük sevgi. Fakat bu büyük hediyenin ve sevginin bir bedeli var. Hamilelik kendine has özellikleri olan bir durumdur ve anne adayı bu durumu içinde bulunduğu şartlara göre yaşar. Gebeliklerin normal seyrinde yaşanan ve kadınların belirli bir süre değişimleri ile sonuçlanan bu durumlar, anne adaylarını psikolojik ve fizyolojik olarak etkiler. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik sürecinde korkular yaşayabilecekleri bu nedenle psikolojik ve değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmaları, hamileliğin sağlıklı bir seyir izlemesi açısından çok önemlidir.
Anne adayının Hamilelik sürecinde korkular yaşaması, endişe hissetmesi ve kaygılanması gayet doğal bir olgudur. Fakat bu olguların çok doğal karşılanabilmesi ve anne adayının bu korkuları, doğal karşılayabilmesi için hamilelik konusunda bilinçlenmesi önemlidir. Gebelerde biyolojik, psikolojik, fizyolojik olarak birtakım değişimler meydana gelir. Bu değişimler anne adayının karakteristik ve psikolojik yapısına, mizacına ve duygusal haline etki eder ve değiştirir. Özellikle psikolojik bozukluklara yatkınlığı olan anne adaylarında ciddi davranış bozuklukları meydana gelebilir ve halüsinasyon görme olayları olabilir. Adet dönemleri gergin, sıkıntılı, sancılı geçen ve bu durumdan şikayetçi olan kadınların gebelik sırası ve sonrasında depresyon geçirmeye meyillidirler.
Hamilelik sürecinde yaşanan korkular
Bebeğin sağlıklı olarak doğup doğmayacağı endişesi.
Mide Bulantısı, iştah kaybı, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi ortaya çıkan sağlık sorunları.
Gebelik nedeni ile bastırılmış korku ve kaygıların ortaya çıkması.
Karmaşık ve yoğun duygulanımlar.
Doğum sancısı ve acısının vereceği acının korkusu
Hamilelik depresyonu.
Duygusal çalkantılar.
Fiziksel olarak çirkinleştiği korkusu.
Kocası tarafından çirkin bulunacağı korkusu.
Gebenin anneliği başaramama korkusu.
Bebeğiyle iletişime geçemeyeceği korkusu.
Hamilelik Korkularının Belirtileri
Anne adayının bebeğini büyütemeyeceği, doğumdan sonra eski güzelliğine kavuşamayacağı korkusu, kilo verememe korkusu gibi Hamilelik sürecinde korkular ve kaygılar anne adayını strese sokar. Bu durum depresyona neden olur. Şayet anne adayında:
Yorgunluk
İsteksizlik
Mutsuz olmak
Sürekli ağlama hali
Alınganlık
Sevilerek yapılan şeylere karşı ilgisizlik,
Dikkat dağınıklığı,
Umutsuzluk ve karamsarlık.
Devamlı öfke ve sinirlilik hali
gibi işaret ve belirtiler varsa, hamilelik depresyonu meydana gelmiş olabilir. Daha önce hamilelik depresyonu geçirmiş anne adaylarında hamilelik depresyonu geçirme riski daha fazladır.
Hamilelik Sürecinde Korkuları Yenme Yöntemleri
Hamilelik yaşayan anne adayının kesinlikle korkularını yenmesi gerekir. Bu korkularını yenmesi içinde;
Korku ve endişelerini paylaşmak.
Doktorunu durumu bildirmek.
İmkanlar dahilinde hamilelikle ilgili kurs ve seminerlere katılmalı.
Bebeğin ihtiyaçlarını doğumdan önce hazırlamak, doğumun tüm aşamalarını planlamak.
Hayatındaki tüm belirsizlik ve olumsuzlukları ortadan kaldırmak. Stres ve korkular için uzman bir psikologdan yardım almak.
Hamilelik egzersizleri yapmak.
Düzenli uyku.
Vitamin ve mineral desteği almak.


.alıntı.