Yeni doğan bebeklerin hava almayacak şekilde paketlenir gibi kundaklanmaları yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bebeklerde ortopedik sorunların ortaya çıkmaması için, ellerini ve ayaklarını rahatça oynatabilecekleri rahat bir tulum giydirilmesini önerdi. Ayrıca, bebeklerin ayaklarını karınlarına doğru çekerek rahatlamaya çalıştıklarını vurgulayan uzmanlar, sımsıkı bir şekilde kundaklanmış bir çocuğun ayaklarını karnına çekerek gazını atamayacağı için de, ağlama şikayeti fazla olacağına dikkat çekti.

Ortopedik sorunlara neden olur
Uzmanlar kundağın, doğumsal kalça çıkıklarının tanısında gecikmeye neden olduğu gibi, ayak ve kollarda çarpıklıklara ve kırılmalara, kalça çıkıklarına, bel kaymasına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilirken, bebeğin hastalık belirtileri açısından da izlenmesini güçleştirdiğini kaydetti.
Sanal kucak
Öteyandan The Straits Times gazetesinde yayımlanan habere göre, çocuklara ebeveynlerinin dokunma duygusunu internet üzerinden aktarabilecek ''sanal kucak'' üretmeye çalışıyor. NTU'da çalışan Profesör Adrian David Cheok, günümüzde ebeveynlerin sıklıkla iş nedeniyle evden uzak kaldığını, ancak çocuklar için kucaklanma ve dokunmanın çok önemli olduğunu söyledi. Bu nedenle, çocukların ve ebeveynlerin giyeceği elektronik donanımlı pijamalardaki, internet üzerinden yönlendirilecek basınç ve ısı değişimleriyle, karşılıklı dokunma ve kucaklama hissinin aktarılması hedefleniyor.

ALINTI