26. tercih uygulamasına geçmeden önce genel tercih sistemi hakkında kısa bir bilgi vermeyi gerekli görüyoruz.

MEB sistemi tercihleri nasıl değerlendirmeye alıyor?

Tercih sisteminde her branş için ayrı sıralama esas alınır ve herkes sadece kendi alanındaki kontenjanlara tercih yapar. ÖSYS, ÖMSS, KPSS B Grubu ve diğer yerleştirmelerde de hep aynı sistem uygulanır.

Örneğin, biyoloji öğretmenleri kendi içinde sıralanır, matematik öğretmenleri kendi içinde sıralanır. Hiçbir bölüm aksi bir hüküm yoksa başka bir bölümün kontenjanını tercih edemez.

Yerleştirmeye her bölümde en yüksek puan alan adaydan başlanır ve sırayla diğer adaylar tercihlerine göre yerleştirilir.

Örneğin, biyoloji öğretmenliği branşında birinci olan aday ilk tercihi olan İzmir'e yerleştirilir. İkinci adaya sıra gelir. İkinci aday da ilk tercihinde İzmir'deki aynı okulu belirlediyse sistem bu sefer bu adayın ikinci tercihine geçer ve o okula yerleştirir. Çünkü sistem bu adayın ilk tercihine kendisinden önceki adayı yerleştirmiştir. Sistem bu şekilde tüm okulların kontenjanları dolana kadar diğer adayların da tercihlerini değerlendirerek devam eder. Mesela, 60'ıncı sırada olan bir adayın ilk tercihleri dolu ise sistem 25'e kadar boş olan bir okula bu adayı yerleştirene kadar devam eder.

Genel yerleştirme sistemi hakkında açıklamamızı ve örneklerimizi verdikten sonra esas konumuza geçelim

26. Tercih nedir?

Adayların, 25 tercihini yaptıktan sonra ?Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.? seçeneğini işaretlemesi durumudur.

Adaylar, kendi özel durumlarına göre şekillendirerek 25 adet tercih yapmaktadır. Bu tercihlerin hepsi sıralama olarak daha öndeki adaylar tarafından tercih edilerek doldu ise adayın 26. Tercihi seçmesi durumunda sistem bu adayı o an boş olan herhangi bir okula yerleştirir. Aday 26. Tercihi seçmediyse boşta kalacak ve yerleşemeyecektir.

Örneğin, biyoloji öğretmenleri için 120 kadro verildiğini varsayalım. 50'nci sıradaki aday da her aday gibi 25 tercih yapmıştır. Ancak bu adayın tercihlerinin hepsi kendisinden sıralama olarak önde bulunan adaylar tarafından tercih edilmiş ise bu durumda;

a- Adayımız 26. Tercihi seçmediyse; boşta kalacak ve yerleşemeyecektir.

b- Adayımız 26. Tercihi seçtiyse; sistem adayımızı geriye kalan 70 okuldan herhangi birisine kura ile yerleştirecektir.

SİZDEN GELENLER

26. Tercih seçtim. Ama benden sonraki aday o anki boş kalan okullardan birini yazmış. Kim yerleşir?

Tabii ki puanı yüksek olan aday yerleşir. Sistem size sıra geldiğinde 26. Tercihi açtıysanız sizi boş okullardan birine yerleştirmeden asla bir sonraki adayın tercihlerini incelemeye geçmez.

26. Tercih açtığımda sadece kötü ve istenmeyen okullara mı yerleştirilirim?

Hayır böyle bir kural yok. Size sıra geldikten sonra hangi okullar var ise o okullardan birisine doğu-batı, kuzey-güney, il-ilçe-köy ve iyi-kötü ayrımı olmadan rastgele yerleştirilirsiniz.

Bu durum biraz da sıralamanıza bağlıdır. Sonuç ön sıralarda iken bazı iyi okullar dolmuş olsa bile yine de geriye kalanlar içinde iyi okullar da kötü okullar da bulunmaktadır. Sistem bunlar içinde iyisine de kötüsüne de yerleştirebilir. ( İyi ve kötü okul ifadeleriyle, adayların imkanları nedeniyle tercih etmek istedikleri ve istemedikleri okullar kastedilmektedir.)

26. Tercihte hizmet bölgesi ayrımı var mı?

Dediğimiz gibi, sistem rastgele boş kalan mevcut okullara yerleştirmektedir. Hizmet bölgesi ayrımı da yapılmamaktadır.

26. Tercihte taban puan ayrımı var mı?

Sistem mevcut boş okullardan birisine rastgele yerleştirir ve taban puanların bir önemi yoktur.

26. Tercih açtığımda sistem beni havuza ayırdıktan sonra havuzdakileri kura ile seçerek mi yerleştiriyor?

Hayır, böyle bir şey yok. Kafa karıştırmamak için bu gereksiz ve yanlış bilginin açıklamasını bile gereği duymuyoruz. Sistem bizim yukarıda anlattığımız gibidir. Bunun haricindeki yorumlara itibar etmeyiniz.

26. Tercih açtım. Ben 90 ile boşta kalırken başka bir aday 88 ile yerleştirilir mi?

Siz 26. Tercihi açtığınızda size sıra geldiğinde boş okul varsa sistem sizi yerleştirmeden asla 88 puanlı adayın tercihlerine geçemez.

Kutay Seymen ARIKAN
Memurlar.net KPSS Editörü