Kronik Yorgunluk ve Stresle Mücadelede Potasyumun Önemi

Zaman zaman pek çoğumuz yorgunluktan dem vururuz. Bitmek bilmeyen yorgunluk hali aslında bir nevi bedenin beyine verdiği sağlık alarmı gibidir. Eğer yorgunluk ile birlikte bünyenizde sinirlilik hali seziyor, stresle mücadele de zorluk çekiyor hatta kendinizi hiç olmadığınız kadar stresli buluyorsanız sorun vücudunuzdaki potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir…

Potasyum beden için önemli bir maddedir. Sodyum ve potasyum vücuttaki sıvı dengesini kontrol etme görevini taşır. Sıvı dengesinin doğru kurulmuş olması hücre içi faaliyetlerin, sinir sisteminin hatta kas sisteminin doğru çalışmasını sağlar. Potasyum ayrıca, kalp sağlığı için de önemlidir. Kalp ritim bozuklukları çoğu zaman bu mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Peki, potasyum eksikliği vücutta ne gibi belirtilerle kendini gösterir?


Potasyum eksikliğinin söz konusu olduğu bireyler, kaslarda güç kaybı, kalp-ritim bozuklukları, ciltte kuruluk, vücutta sıvı birikimi (su içsem yarıyor), vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanma, uzun süre odaklanmada zorluk diğer bir deyişle dikkat eksikliği, sinirlilik hali, baş ağrısı, tansiyon düşmesi ve benzeri sıkıntılar yaşarlar.

Eğer yoğun bir tempoda çalışıyor ya da yaşıyor, doğru beslenmiyor, öğün atlıyor ve sigara kullanıyorsanız siz de zamanla yukarıda saydığım şikayetleri yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda siz de vücudunuzun yeterli potasyum almadığından şüphelenebilirsiniz?

Potasyum Açısından Zengin Gıdalar

Potasyum açısından zengin gıdalar tüketmek, kronik yorgunluk ve stresle mücadelenin en temel savaşanlarıdır. Kayısı, incir, muz, hurma, kabuklu yemişler, kurutulmuş meyveler ve sarımsak potasyum yönünden zengin besinlerdir. Mevsiminde tüketilen ve organik domateslerde de yüksek oranda potasyum vardır. Kayısı ve incir, mevsiminde taze olarak diğer zamanlarda ise kurutulmuş olarak yenilebilir. Günümüzde muz hemen her mevsim bulunabildiğinden bedenin stres ile mücadelesinde en büyük kurtarıcıdır diyebiliriz.


.alıntıdır.