Kasada beklemeden, sıraya girip şifre girmeden alışveriş imkanı sunan temassız ödeme kart pazarı hızla büyüyor. MasterCard'ın 'öde geç' sistemi PayPass kart sayısı 1 milyona ulaştı. Visa'nın temassız sistemi Paywave'de ise ekim rakamlarına göre 650 bin kart var. Bu sayının henüz açıklanmayan ocak verileriyle birlikte 1 milyonu bulması bekleniyor.

Visa paywave ve MasterCard PayPass altyapıları kullanılarak, banka POS'undan geçirilmeden, sadece kart okuyucu noktasına uzaktan tutularak ödemeyi gerçekleştiren kredi kartı sistemi yani temassız kart pazarı hızla büyüyor. Bu ödeme sisteminde şifre kullanılmadığı için, güvenlik nedeniyle genellikle tek işlemde düşük limitli alışverişlere izin veriliyor. Türkiye'de ilk temassız ödeme, 2005 yılında otoyol ve köprülerde başlatılan KGS uygulamasının kartlara taşınmasıyla gerçekleşmişti.

İNGİLTERE'DEN SONRA EN BÜYÜĞÜZ

Türkiye, Avrupa'da İngiltere'den sonra en büyük ikinci temassız kart pazarı durumunda. Bu alanda pazardan pay kapma yarışında olan Türk bankaları, kıran kıranarekabet yarışı sürdürüyor. Garanti Bankası 'Moneycard' ve Bonus Trink, Finansbank 'ardfinan Express', Bank Asya 'DIT', Denizbank 'Sea&Miles' ve 'Fenerbahçe Bonus Card', Halkbank 'Bank24 Jet' ve 'Bank24 Jet Kampus Kart', İş Bankası 'Maximum Aktif', Yapı Kredi Bankası tüm kredi kartı portföyü ve Ziraat da 'Maximum' ile varlık gösteriyor

OCAKTA 1 MİLYONU AŞTI

Alışverişlerde 35 liralık tutarlarda slip imzalamadan ve şifre girmeden, sadece terminale dokunarak ödeme yapmayı mümkün kılan MasterCard PayPass öde-geç kartların sayısı, ocak ayında Türkiye'de 1 milyona ulaştı. MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece 'Kart kullanıcıları MasterCard PayPass'in hayatlarına kattığı hız ve kolaylığın farkına vardılar ve 2009 yılında PayPass'e büyük talep gösterdiler. 2010 yılının ilk günlerinde 1 milyon sayısına ulaştığımız için mutluyuz. Kart hamilleri artık günlük yaşamlarının pek çok alanında kartları kullanıyor' dedi.

Mobil cüzdan için çalışmalar hızlandı

MASTERCARD Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece'ye göre MasterCard PayPass teknolojisinde bir sonraki adım mobil cüzdan uygulamasının yaygınlaşması olacak. MasterCard'ın Türkiye'de Turkcell, Garanti Bankası ve Akbank ile 'mobil cüzdan' pilot çalışmaları devam ediyor. NFC (Near Field Communication-Yakın Alan İletişimi) teknolojisi sayesinde yakında cep telefonlarımızla, temaslı ve temassız alış veriş işlemi yapmak mümkün olacak.

Simitçiden taksiye kadar her yerde...

TEMASSIZ banka kartlarını, market zincirleri, sinemalar, fast-food restoranları, otoparklar, simitevleri, kitapçılar ve gazete bayileri de dahil 14 bini aşkın işyerinde kullanmak mümkün. MasterIndex araştırmasının 2009 sonuçlarına göre, her beş kişiden üçü 'Temassız kart kullanırım' diyor. Ayrıca MasterCard PayPass, Ayvalık, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Kahramanmaraş, Karabük ve Samsun'da toplu taşımada, İstanbul'da bazı taksilerde, Dentur ve Turyol deniz motorlarında, otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılıyor. Visa'nın Paywave'ini ise Akmerkez'in otoparkı, BP'nin marketleri, Burger King, Cevahir Eğlence Merkezi, For You, temassız kart logolu taksiler deniz otobüsleri, GS Store, Kartal Yuvası ve KFC de dahil onlarca iş yerinde kullanmak mümkün...

Aslantepe'de de 'öde-geç' olacak

KASIM 2009'da Denizbank ve Garanti Bankası işbirliğiyle sunulan Galatasaray Bonus kart ile PayPass, spor alanında kullanılmaya başlandı. Galatasaray taraftarları yeni stadlarında MasterCard PayPass özellikli taraftar kartlarını bolca kullanma imkanına kavuşacak.

Paypass ve Paywave kullanan bankalar:

Akbank

Bank Asya

Denizbank

Garanti Bankası

Finansbank

Halkbank

HSBC

İş Bankası

Vakıfbank

YKB

Ziraat Bankası


Akşam