Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Türkiye'de domuz gribi vaka sayısının 240'a ulaştığını söyledi. Buzgan, Yunanistan'dan gelen bir hasta dışında ağır vaka bulunmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ başkanlığında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile Mücadele Bilim Heyeti toplandı ve hastalık ile mücadele önlemlerini değerlendirdi. Toplantıya verilen arada, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hastalık ile ilgili riskli bin 200 köy tespit edildiğini anımsatan Buzgan, söz konusu bölgelerde 600 bin kişinin bulunduğunu kaydetti. 2009 yılındaki vaka sayısını, bir önceki yılın biraz altında olduğuna dikkat çeken Buzgan, "Ölüm oranlarının da bir önceki yıl ile paralel ya da biraz altında olduğunu görüyoruz." dedi. 4 Ağustos 2009 itibariyle, KKKA'da vaka sayısının bin 113 olduğunu belirten Buzgan, 53 kişinin ise hayatını kaybettiğini dile getirdi. Buzgan, 2008 yılında aynı zaman aralığındaki vaka sayısının bin 187, ölüm oranın ise 55 olduğunu hatırlattı.

Geçmiş yıllarda bir önceki yılın iki katına kadar çıkan vaka ve ölüm oranları yaşandığını vurgulayan Buzgan, bu yıl farklı bir tablonun yaşanmasını yapılan çalışmalara bağladı. KKKA hakkında 57 adet bilimsel çalışma ve yayın gerçekleştirildiğine de değinen Buzgan, "Bakanlık olarak bu çalışmalara katkı vermeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Buzgan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Domuz gribi ile ilgili son rakamların sorulması üzerine buzgan, 70'i yerli olmak üzere 240 vakaya rastlandığını söyledi. Yunanistan'dan deniz yoluyla gelen ve İzmir'de tedavisi süren bir hasta dışında, ağır bir vaka bulunmadığını kaydeden Buzgan, söz konusu hastanın daha önce organ nakli geçirdiğini ifade etti. Buzgan, "Hastane takibinde olan çok az sayıda vaka var. Vakaların 200'ü takipten çıktı, 40'ının ise takibi sürdürülüyor." dedi.

Cihan