Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı 1701/2011 tarihli, 142 sayılı ve "Fazla Çalışma Uygulamaları" konulu yazıları ile Öğretmen Evlerinde Fazla Çalışma Uygulamalarına ödenecek ücretleri Belirledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının 1701/2011 tarihli, 142 sayılı ve "Fazla Çalışma Uygulamaları" konulu yazılarında; "Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren Öğretmenevleri, Öğretmenevi ve aksam sanat okulları ve öğretmen lokalleri, MEB Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Aralık 2005/2579 Sayılı öğretmen Evleri. Öğretmen Evleri ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliğinin 15. maddesi gereği "Öğretmenevleri, öğretmenevi ve akşam sanat okulları 24 saat hizmet esasına göre faaliyetlerini sürdürür. Kurumun konaklama ünitesi sürekli olarak açık tutulur. Diğer üniteler valiliklerce-Kaymakamlıklara belirlenecek saatler arasında hizmet verir..." denildiğinden çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın 7/24 saat, hafta sonları yarıyıl, yaz tatilleri ve bayramlar dâhil olmak üzere sürekli hizmet vermektedirler.

Kurumların 7/24 saat çalışma durumu göz önüne alınarak yarıyıl, yaz tatili, bayramlar ve özel günlerde personel yetersizliği iyi durumunda ve kurumlarda ihtiyaç duyulduğu hallerde gerektiği kadar personele fazla çalışma yaptırılmaktadır.

Bu nedenle, Öğretmenevi ve aksam sanat okulları ve öğretmen lokallerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı gerek kadrolu, gerekse valilik olum ile görevlendirilen öğretmenevi müdür ve müdür yardımcılarıyla, diğer yardımcı personele normal çalışma süreleri dışında hizmet verdikleri süreler için (Cumartesi, pazar günleri, yarıyıl, yaz ve bayram tatillerinde nöbetçi oldukları yünlerde) ayda 90 saati geçmemek ve gideri öğretmenevi ve tesislerin kendi işletme giderlerinden karşılanmak üzere MEB Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan Aralık 2005/2579 Sayılı öğretmen Evleri. Öğretmen Evleri ve Akşam Sanat Okulları, Öğretmen Lokalleri ve Sosyal Tesisler Yönetmeliğin 31. maddesi hükümleri doğrultusunda; bu kurumlardaki yöneticiler (müdür, müdür yardımcısı, tesis müdürü, bölüm şefi ) ile memur, muhasebeci ve genel idare hizmetleri sınıfındaki diğer unvanlı personel ve yardımcı hizmet sınıfı personeline (hizmetli, aşçı. bulaşıkçı, garson, bulaşıkçı, garson, çamaşırcı v.b.Merkezi Yönetim Yılı Bütçe Kanunu'nda belirlenen fazla çalışma brüt saat ücreti üzerinden kendi işletme gelirlerinden ödenmek üzere fazla çalışma uygulaması yaptırılmaktadır.

2011 Merkezi Yönetim Yılı Bütçe Kanunu K Cetveli:

1.4. madde (a) bendinde "Bakanlığa bağlı her dereceli okullar ile kurumların atölye ve birimlerinde döner sermaye işleri üzerinde işin gereği olarak olağan çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara (şoförler ve yardımcı hizmetler sınıfı personeli hariç) Öğretim günlerinde günde 3 saati, resmi ve dini hayranı günleri haricindeki tatillerde günde 8 saati, uygulama oteli bulunan otelcilik ve turizm meslek liselerinde ise tatillerde günde 8 saati geçmemek kaydıyla, okul ve kurum döner sermaye hasılatından, beher iş saati için ödenecek fazla çalışma ücretleri bu bölümde belirlenen azami tutarı geçmemek üzere okul ve kurum müdürlerince personelin üretime katkıları ve işçilik payı gözetiminde bulundurularak tespit edilir." denilerek azami saat ücreti olarak 5.40 TL ödeneceği,

2.4. madde (b) bendinde Döner sermaye işlerinde görevli şoförlerle yardımcı hizmetler sınıfı personeline fiilen mesai saatleri dışında yaptıkları çalışmalar karşılığında ayda 90 saate kadar okul veya kurum döner sermaye hâsılatından ödenmek üzere saat başına azami 1,25 TL ödeneceği hükmü getirilmiştir.

Genel bütçe kaynaklarının dışında işletme gelirlerinden karşılamak üzere, fazla çalışma uygulaması yapacak öğretmenevi, öğretmenevi ve akşam sanat okulu, öğretmen lokali ve sosyal tesislerimizde ilgi Yönetmeliğin 31. maddesiyle getirilen hüküm gereği:

1.Yöneticilere (müdür, müdür yardımcısı, tesis müdürü, bölüm şefi) ile memur, muhasebeci ve genel idari hizmetler sınıfındaki diğer unvanlı personele Bütçe Kanunu K cetvelinde belirlenen azami 5.40 TL saat ücreti üzerinden ve aylık 90 saati aşmamak üzere fazla çalışma ücretinin kurumların kendi işletme gelirlerinden karşılaması.

2.Yardımcı hizmetler sınıfı personeline (hizmetli, şoför, aşçı, bulaşıkçı, garson, çamaşırcı vb.) Bütçe Kanunu K cetvelinde belirlenen azami 1,25 TL saat ücreti üzerinden ve aylık 90 saati aşmamak üzere fazla çalışma ücretinin kurumların kendi işletme gelirlerinden karşılaması.

3.Fazla çalışma yapılması halinde, Bütçe Kanununda belirlenen Brüt saat ücret sınırlarını aşmamaları,

4.Kurumlarca belirlenecek fazla çalışma brüt saat ücretlerinin, kurum bütçe dengesi gözetilerek, mali yapısının sağladığı imkânlara uygun olarak belirlenmesi,

5.Fazla çalışma uygulamasında gerek günlükleri takdirde, bünyelerindeki her kademedeki personel için uygulanacağı brüt saat ücretini ayrı ayrı belirlemesi.

6.Öğretmenevleri, öğretmenevi ve akşam sanat okulları, Öğretmen lokalleri ile sosyal tesislerimizde kurum yöneticisinin belirlediği fazla çalışma uygulamalarım ve bunun için belirleyecekleri ücretleri, ti veya ilçe milli eğilim müdürlüğünün önerisi ile valilik veya kaymakamlık oluruna bağlı olarak uygulamaları.

7. Bakanlığımıza doğrudan bağlı Başkent Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde öğretmenevi müdürlüğünün önerisi ile Öğretmen Hizmet ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının oturuma bağlı alarak uygulamaları uygun bulunmaktadır." açıklamasında bulundu.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu