"DAİMİ KOMİSYON" UN GÖREV VE İŞLEYİŞİNE İLİŞKİN YÖNERGE

(26 Nisan 1995 tarihli ve 4786 sayılı Makam Onayı )







BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Yönerge'nin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bakanlıkları tarafından seçilen Daimi Komisyon'un çalışma, işleyiş, karşılıklı görev, yetki ve sorumlulukları ile ilgili usul ve esasları

düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Yönerge, Daimi Komisyon'un görev alanına ilişkin hizmetlerin yürütülmesinde çalışma, işleyiş, karşılıklı görev, yetki ve sorumlulukları kapsar.

Dayanak

Madde 3- Bu Yönerge, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bakanlıkları tarafından imzalanan protokoller ve mutabakat zabıtları esas alınarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönergede geçen ;

"Bakanlık", Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığını,

"Daimi Komisyon", Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bakanlıkları tarafından seçilen üçer kişilik üyelerden oluşan komisyonu

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
İşleyiş, Görev Yetki ve Sorumluluklar


Daimi Komisyonun Seçimi ve Görev Süresi

Madde 5 - Türkiye tarafı komisyon başkanı ilgili Müsteşar Yardımcısıdır. Diğer iki üye Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğünce belirlenir.

Belirlenen komisyonun görevi, ilgili ülke ile yapılan protokol süresince devam eder. Ancak, protokollerin yenilenmesi veya üyelerin görevlerinde olan değişiklikler sebebi ile gerekli görülürse üyeler yenilenebilir.

Komisyonun Toplanması

Madde 6- Daimi Komisyon, protokol yükümlülüklerinin gerçekleşmesi için çalışmaların planlanmasını, koordinasyonunu, değerlendirilmesini ve uygulanmasını sağlamak amacıyla yılda iki defa tespit edilen ülkede toplanır.

Daimi Komisyonun Yapacağı Çalışmalar

Madde 7- Daimi Komisyon aşağıda belirtilen çalışmaları yapar :

a) Protokol yükümlülüklerinin gerçekleşmesi için çalışmaların planlanmasını, planlamaların koordinasyonunu, değerlendirilmesini ve uygulanmasını sağlar.

b) Taraflar arasındaki koordinasyonu sağlar ve iş bölümü yapar.

c) Yetkili kılındığı yazıları Bakan adına imzalar.

d) Protokollerle belirlenen esasların gerçekleştirilmesi için tarafların Eğitim Bakanlıklarının ilgili birimleri ile koordineyi sağlar ve hükümlerin yerine getirilip getirilmediğini izler.

e) Karşılıklı yükümlülüklerin değerlendirilmesi ile ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlara göre protokollerin uyarlanmasını sağlar.

f) Tarafların eğitim alanında ortaklaşa işbirliği yapmasını sağlar.

g) Araştırmalar sonucunda müfredat programlarında ikili mutabakata varılmış hususların uygulanması için her iki Bakanlığa tavsiyelerde bulunur.

h) Basılacak müfredat programları ve ders kitaplarını muhtevası yönünden inceler.

i) Komisyon kararını imzalar.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Daimi Komisyonca Çözüme Kavuşturulamayan Konular

Madde 8 - Görüşmeler sırasında çözülmesi mümkün olmayan ve ileride vuku bulabilecek konular, Daimi Komisyonca ilgili ülkelerin Eğitim Bakanlıklarına bildirilir. Bu konular Eğitim Bakanlıklarınca çözüme kavuşturulur ve imzalanacak yeni protokollerde bu konulara da yer verilir.

Madde 9 - Bu Yönerge'de ifade edilmeyen hususlarda Bakanlık ile Türk Cumhuriyetleri Eğitim Bakanlıkları arasında imzalanan Mutabakat Zabıtları ve Protokollerin hükümleri uygulanır.

Yönerge'ye Uyma Sorumluluğu

Madde 10 - Bu Yönerge'yi uygulamakla Daimi Komisyon üyeleri sorumludur.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlük - Yürütme


Yürürlük

Madde 11 - Bu Yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 12 - Bu Yönerge hükümlerini Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı yürütür.

Bu Yönerge, 26 Nisan 1995 tarih ve 4786 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe girmiştir.