Necati Bey


Divan şairlerindendir. Doğum yeri belli değil. Asıl adı “isâ. Edirne’de bir hanım tarafından köle olarak alınmış, sonra Kastamonu’*ya gitmiş, orada söylediği gazellerle tanınmaya başlamıştır. Fatih Sultan Mehmet’in dîvan kâtipliğine tâyin edilince is*tanbul’a geldi. II. Bayezit’in oğlu Şehzade Abdullah’ın dî*van katipliğini yaparken şehzade Ölünce Karaman’dan tek*rar İstanbul’a döndü. Şehzade Mahmud’un nişancısı olarak Manisa’ya gitti. Orada kısa sûre kalıp İstanbul’a geldi (1507) ve ömrünün geri kalan kısmını Vefâ’daki evinde geçirdi. İs*tanbul’da öldü.

istanbul’a meşhur bir şâir olarak gelmişti. Ahmet Paşa gibi devrinin usta bir şairi tarafından beğenildi. Asrının en büyük şairlerinden biri oldu. Divan şiirini, atasözleri ve de*yimleri katarak renklendirdi. XVl’ıncı asır şâirlerinden bâzıla*rı üzerinde tesiri vardır.

Elde bulunan tek eseri Divan’ıdır. (Ali Nihat Tarlan, 1963’te yayımladı. Mehmet Çavuşoğlu da dîvanın tahlilini İhtiva eden bir doktora tezi hazırladı. Bu tezin bâzı bölümleri “Ne*cati Bey Divanı‘nın Tahlili” adıyla 1971’de neşretti).