Biz Paylaşmayı Ve Yardımlaşmayı Önemseyen Ailesiyiz




Çevrenizde yaşlı insanların (dede, nine) çocukken oynadıkları oyunları ve oyuncakları hakkında sohbet ortamı sağlayın. Çocuğunuzun sorular sormasını teşvik edin. Bu konuda herhangi bir fotoğraf, oyuncak vb. temin ederseniz “eskinin oyuncakları” sohbetimiz için anaokuluna iletin.



Evinizde de aynı üzgün, kızgın ve mutlu yüz ifadelerini kullanabilirsiniz. Yatarken bugün kendini nasıl hissediyorsun diyerek o yüze dokunmasını isteyebilirsiniz.

O
kulun giriş ve çıkış yönündeki yüz ifadelerine dikkati çekin ve mutlaka hissettiklerini ifade etmesi için destekleyin. Duygularını ifade etmek, çocuğunuzu rahatlatacağı gibi, duygularıyla ilgilenmeniz, kendisini anladığınızın göstergesi de olacaktır.


Çocuğunuzun oyuncakları içerisinde tahta olanlar var ise buna dikkat çekin ve evde diğer eşyalar içinde “tahta olan şeyleri bulma” oyunu oynayın.


Sonbaharın doğaya getirdiği değişimlere çocuğunuzun dikkatini çekin okul yolunuzda bir ağaç seçin ve bu ağaçtaki değişiklikleri beraberce gözlemleyin. Çocuğunuzun gözlemlerini not alabilirsiniz ve çocuğunuzun gözlemlerini resmetmesini sağlayabilirsiniz. Yaprakların rengi, dökülmesi vb. çocuğun araştırmaya ilgisini çekecektir.



Çocuğunuzun teşekkür etmeyi öğrenmesi için kendisine uygun durumlarda teşekkür edildiğini gözlemlemesi gerekir. Çocuğunuza, eşinize, dostunuza emek verdiği her şey, her çaba için teşekkür edin.


Farklı şekillerdeki oyuncak kaplarının içine su doldurun ve donmasını bekleyin. Farklı şekillerde oluşan buzları beraberce inceleyin.
Çocuk İsimleri Oyunu” oynayın. Kız yada erkek isimlerini ayırmadan aklınıza gelen çocuk isimlerini ardı ardına söyleyerek oyunu başlatın. Daha sonra çocuğunuzun da bildiği isimleri söylemesini isteyin. Sırayla siz, çocuğunuz ve eşiniz bildiğiniz isimleri söyleyin. Oyunun ilerleyen aşamasında sadece kız ya da erkek isimleriyle oyuna devam edin. Bu oyunla hem dil gelişimine yardımcı olursunuz hem de belleğini güçlendirirsiniz.

Anaokulunda legolar, bloklar vb. Sizi bekliyor. Beraberce oluşturacağınız yapı inşa eserlerinin muhteşem olacağından eminiz. Çocuklar kendi ilgileriyle ilgilendiğinizi gördüklerinde keyif alırlar.
Söz verseniz mutlaka sözünüzü tutun. Çocuğunuz sözünü tutmamanız durumunda umursamaz görülebilir, unutmuş gibi davranabilir. Ancak çocuğunuz güvenilir olmayı sizden öğrenir ve bir şey sormasa da mutlaka sizi izlediğini bilmelisiniz.


Çocuğunuzun tipik hareketlerini taklit edin. Kendini böylece başkasının bakış açısıyla gözlemleme fırsatı bulur. Daha sonra çocuğunuzun sizi ve tanıdıklarını taklit etmeye yönlendirin ifade etme becerisinin ve çevresine dikkatini yoğunlaştıran bir etkinliktir. Bunu alay etmek için yapmayın.

Sevildiğinizi bilseniz, hissetseniz hatta bundan emin olsanız bile “Seni Seviyorum” sözünü duymaktan her zaman keyif alırsınız. Çocuğunuza ve eşinize sık sık bunu sözel olarak ifade edin.

Sevgi Mönüsünde yer alan faaliyetleri ve mönü başlığını mutlaka çocuğunuzla okuyun. Böylece okulu ile ailesinin işbirliğini ve kendisini güvende hissetmesine neden olabileceksiniz.

Sıklıkla eşinize ve çocuğunuza başardığı, güzel yaptığı bir şeyi söyleyerek takdir edin, onu farkında olduğunuzu ve önemsediğinizi hissettirin.



Zaman zaman çocuğunuzun favori TV programını beraberce izleyin ve filmle ilgili sorular sorun ilginizi belirtin.



.ALINTIDIR.