Biz Birbirine Anlayış Gösteren Ailesiyiz



Evinizde her zaman aynı yerde duran bir eşyanın yerini değiştirin ve çocuğunuzun bu değişikliği farkedip etmediğini gözlemleyin. Gerekirse dikkatini çekin.


Gün içinde beklenmedik bir olayla karşılaştınız. Bu neşeli, hüzünlü, şaşkınlık vb. yaratan bir olay olabilir. Bunu mutlaka çocuğunuzla paylaşın “Biliyor musun, bugün … oldu ve kendimi … hissettim” gibi. Çocuğunuz alışılmışın dışındaki durumlarla karşılaştığında bunun herkesin başına gelebilecek doğal yaşamsal deneyimler olduğunu düşünsün. Ayrıca deneyimlerin paylaşılması çocuklarla bizim aramızdaki ilişkiyi güçlendirir, kendilerini ifade etme becerilerini de geliştirir.

Okul ile ev yolunuz üzerinde devam etmekte olan bir inşaatı seçin ve çocuğunuzla beraber onun tamamlanma sürecindeki aşamaları takip edin. İnşaatın durması durumunda nedenlerinin ne olabileceğini tanışın. Böylece çocukların bütünü oluşturan parçalar arasındaki ilişkileri anlamasına da yardımcı olursunuz.

Rekorlar kitabı hazırlıyoruz, rekorlar kitabına girmek ister misiniz? Çocuğunuzla “En” çalışması yapın ve okuluna gönderin. *En uzak yer,*En büyük saat, *En kalabalık yer, *En sessiz yer, *En yaşlı insan, *En güçlü insan, *En ince kitap...

Eğer yaşamdaysa, babaannelerin, oğullarının çocukluklarıyla ilgili anılarını anlatmalarını sağlayın. Yoksa babanın çocukluğunu bilen bir aile yakınından da yardım isteyebilirsiniz. (Anneanne ve kızı içinde aynı şeyi yapın.) Çocuğunuz sizin hakkınızda başkalarının ne düşündüğünü öğrenmekten zevk alacaktır.

Buzu inceleyin ve sonra buz dolu kabı güneş gören yere koyun ve süreç içinde değişimleri beraberce gözlemleyin. Suya dönüşen buzu yeniden dondurmak isterseniz evde bulunan farklı şekillerdeki kapları kullanın. Böylece çocuğunuz değişimi ve dönüşümü somut olarak gözlemlemiş olacaktır.


Çocuğumuzu, hatalı bir davranışından dolayı istek duyduğu birşeyden uzaklaştırmak yaygın bir yetişkin davranışıdır. TV seyretmesine izin vermemek gibi. Ancak çocukların çok uzun süren (Bir hafta, tüm gün vb.) uzaklaşmalarının etkisiz hatta yıldırıcı olacağını da unutmayın.


Mevsim değişikliği nedeniyle kışlıkların kaldırılması ve yazlıkların çıkarılması işlemini mutlaka çocuğunuzla beraber yapın. Böylece çocuk
neden - sonuç ilişkisi kurmayı öğrenir. Ayrıca sorumluluk kazanır ve doğayı keşfeder.

Çocuğunuza bilmeceler sorun. Onun da size sormasını isteyin. Yeni bilmeceler öğrenmesini teşvik edin.

Dört mevsim çocuğunuzun suyla oynayabileceği fırsatlar yaratın. Çamaşır- oyuncak yıkama, balkon yıkama, çiçek sulama vb. Su, çocuğu rahatlatır.


Alışverişe çıktığınızda çocuğunuz istemeden “Kendin için bir ‘şey’ seçebilirsin” deyin. Bu, çocuğun kendi isteklerinin farkına varması konusunda giderek daha bilinçli ve duyarlı olmasını destekler. Ancak ‘şey’ in ne olduğunu mutlaka belirleyin. “Kendin için kitap/bisküvi/top seç” gibi.


.ALINTIDIR.