Biz Birbirini Sevgi İle Kucaklayan Ailesiyiz


Gün içinde canımızı sıkan birçok olay yaşayabiliyoruz ya da kendimizi çok sık yalnız hissedebiliyoruz. Biz bu haldeyken çocuğumuz ya da eşimizin bir isteği karşısında “git başımdan yorgunum” vb. ifadeler kullanmak yerine “şu anda çok yorgunum, biraz dinlenmek istiyorum, o zaman seninle daha iyi ilgilenebileceğime inanıyorum” demeyi tercih edin. Çocuğunuzu tamamen reddetmeyin, gerekçenizi açıklayarak isteklerini erteleyebilmesini öğretin. Aynı şekilde siz de istediğiniz bir şeyin anında olmasını beklemeyin. Beklediğinizi çocuğunuza gösterin.

Birçok kez çocuğunuza kitabı siz okumuşsunuzdur. Bu kez çocuğunuzun size kitap okumasını isteyin. Size kitapta ilgili sorular sorsun. Siz de çocuğunuza kitapla ilgili sorular sorun.

Ailece “kulaktan kulağa” oyunu oynayın.

Gazetede okudum … olmuş” diyerek her gün bir haberi çocuğunuzla paylaşın.

Şimdiye kadar hiç denemediğiniz bir yemek ya da pasta, börek türünü yapmayı deneyin. Yeni bir şey denediğinizi çocuğunuzun fark etmesini isteyin. Böylece onun da yeniliklere karşı cesaretini geliştirmiş olursunuz.

Evde beraberce yuvarlak/çember şeklindeki eşyaların kağıt üzerine izini çıkartın.

Herhangi bir hatalı davranış sonucunda “ben sana demiştim, böyle olacağı belliydi vb.” diyerek suçlamak ve yüzleştirmek yerine “böyle olmasını istemezdim, üzüldüm. Neden böyle olduğunu düşünüyorsun? Tahmin ediyorum bir daha ki sefere daha dikkatli davranman gerekecek vb.” demek daha doğru olur. Çocuklar olumsuz davranışlarının sonuçlarına katlanmayı da öğrenmelidirler.

Harfli ve rakamlı kurabiyeler yapın kurabiyeler piştikten sonra onlar hakkında konuşun.

Çocuğunuzun büyük bir özenle yaptığı ve büyük bir heyecanla size getirdiği aylık faaliyet dosyasındaki çalışmalarını mutlaka saklayın. Bunlar çocuğunuzdaki gelişmeleri görmek için önemli ve değerli dökümanlardır. Çocuğunuz dosyası ile geldiğinde bu çalışmalar hakkında konuşun. Bunları nasıl yaptığını, yaparken zevk alıp almadığını en çok hangi çalışmadan hoşlandığını vb. sorun.

14 Şubat sevenler gününde sevdiğinizi anlatan bir mektup yazın ve eşinize, çocuğunuza verin. Mutlaka bu, aldıkları en güzel hediye olacaktır.

Gruplamayı öğreniyoruz” benzer özellikleri taşıyan nesnelerden oluşan “gruplama” çalışması yapın. İsterseniz sergilemek üzere okula gönderin. Örneğin anahtarlar, mandallar, peçeteler.

Tek ya da iki sözcükten oluşan “dudaktan okuma” oyunu oynayın. Önce sizin sessiz söylediğinizi çocuğunuz anlamaya çalışsın sonra siz onun söylediğini anlamaya çalışın. Sesleri duymanın kolaylığı hakkında konuşun.

Çocuğunuza, ilgilerine, yaşına uygun bir soru sorun. Bu sorunun cevabını, çevredeki aile üyeleri dışındaki kişilerden öğrenmesini isteyin. Bu, araştırmacı kimlik geliştirme açısından önemlidir.

Marketten alışveriş yaptıktan sonra evde hangi malzemenin nereye konacağını ve hangi malzemenin diğerine göre daha hafif yada ağır, hangisinin diğerine göre daha az yada çok olduğunu karşılaştırarak tartışın.

Yaşadığınız yörenin karakteristik özelliklerine dikkati çekin (yemekleri, giyecekleri, hediyelik eşyaları, folklorik ve tarihi yerleri gibi.)

Evinizdeki resim çerçevelerindeki resimleri çocuğunuzla beraber değiştirin. Daha sonra o resmin çekildiği an hakkında konuşun.

.ALINTIDIR.