Biz Birbirinin Haklarına Saygı Gösteren Ailesiyiz



Çocuğunuza "evet" ya da "hayır" demeden önce, iyice düşünün, kararlılığınız sizi güvenilir kılacaktır. Unutmayın, çocuklar, ebeveynlerini ikna etme konusunda güçlü psikolojik silahlarla donatılmışlardır. Birbirinizi ikna etmeye değil, anlamaya çalışın.
Çocuğunuzu/ eşinizi planınızdan haberdar edin. Gününüzü, özellikler tatil günlerinizi berarber planlayın.. Ailece dışarı çıkmak her zaman yeterli değildir. Çocukların dışarıya çıkarken nereye gideceğini, ne yapmasını bilmeye de ihtiyaçları vardır. Annen nerede sorusuna çocuğunuzun "bilmem" demesini engellemek için ona bilgi verin.
Makaslar iş başında! Güvenliği sağlayarak, makas kullanmalarına izin verin. Kestiklerini atmayın. İçlerinden bazılarını seçerek saklamasını sağlayın. Daha ilerde makasla kesme becerisi geliştikçe eski kestiklerini karşılaştırma olanağı yaratın. Böylece kişisel gelişimini kendisi de farkedecektir.
Çocuğunuz size bir teklifte bulunduğu zaman buna sadece "olur" demekle yetinmeyin. "Tamam olur, bence bu harika bir fikir, çok güzel düşündün" diyerek önemli bir şey düşündüğünü hissetmesini sağlayın. "Makul" teklifleri yerine getirmede gecikmeyin. Ama kendinizi çocuğunuzun her istediğini yerine getirmek için de sorumlu hissetmeyin.
Alışveriş merkezinde benzer yiyeceklerin giyeceklerin, eşyaların aynı yerlerde sergilendiğine dikkat çekin. Bunun nedeninin ne olabileceğini sorun.
Aynı boyutlardaki (A4 boyutu) kağıtları farklı genişliklerde kesmesini sağlayın. KAlın ve ince kesilmiş kağıtları uç-uca koyarak kağıttan yol yapın. İnce kesilen kağıt yollar daha sonra uzun gözükür. Bu nedenle çocuklar bu kağıtların daha büyük olduğunu sanırlar. Oyunun sonunda kağıtları kesilmeden önceki haline getirin ve böylece eşit büyüklükte olduğuna dikkat çekin. Bu korunum fikrini geliştirmede yardımcı olan bir oyundur.
"Çocuğunuzun yanında" eşinize "bu gün neler yaptın merak ediyorum" deyin ve onu dikkatle dineyin. Çocuğunuzun günü hakkında da merakınızı dile getirin. Bu, birbirinize karşı duyarlılığınızı geliştirir.
Başkalarının yanında eşinizi ve çocuğunuzu övün, güzel yaptığı şeylerden bahsedin. Bu özgüveni geliştirmeye destek sağlar ve sosyal prestij kazandırır.
Magazinlerdeki fotoğraflardan yararlanarak büyük-küçük, uzun-kısa, az-çok, boş-dolu gibi zıt kavramlar panosu hazırlayın.
Bir meyve suyu, püresi, salatası, rendesi vb. arasındaki farkı vurgulamak için çocuğunuzla bir mutfak deneyimi yaşayın.
Çocuğunuza kendi çocukluğunuzu ve çocukluk anılarınızı alatın. Aile büyükleriniz hayatta ise onlardan da yararlnın. Mümkünse, resimlerinizi gösterin. Dünü ve bugünü yansıtan resimlerinizi birbirleriyle karşılaştırın.
Doğa canlandı. Ağaçlardaki değişikliklere dikkat çekin. Okula ya da eve geliş yolunuzda kendiniz için bir ağaç seçin. O sizin ağacınız olsun. Her gün ona ulaşmak, onu bulmak hedefiniz olsun, gözlemlediğiniz değişiklikleri konuşun. İsterseniz önünde fotoğraf bile çektirebilirsiniz.
Alışverişe çıktığınızda yiyeceklerin paketlenmesine dikkat edin. Farklı özelliklerdeki yiyecek ve içeceklerin paketlenmesindeki farklılıklar, yiyeceklerin özelliklerini keşfetmesi açısından dikkat çekicidir.
Çocuğunuzdan sizin için birşey yapmasını isteyin. Bu çocuğun başkalarının ihtiyaçlarını anlamasını güçlendirir. "Benim için bir deodorant almanı istiyorum, benim yerime gazeteyi senin almanı istiyorum" vb. Teşekkür etmeyi ihmal etmeyin.
Kendi tombalanızı kendiniz yapın. Bunun için takvim rakamlarını, vesikalık fotoğraflarınızı, mecmualardaki resimleri, kendi çizginizi vb. her şeyi kullanabilirsiniz. Tombalada hedef, aynı resimleri eşleştirmektir.
(3-4 yaş için 6'lı tombala)
(5-6 yaş için 8'li tombala)





.ALINTIDIR.