ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TARİHÇESİ

Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi 13 Şubat 1969 tarih ve 1099 Sayılı Yasa ile, Tıp Fakültesi ise 12 Nisan 1972 tarih ve 1578 Sayılı Kanunlarla sırasıyla Ankara ve Atatürk Üniversitelerine bağlı olarak 30.11.1973 tarihinde çıkan 1786 Sayılı Kanun ile birleştirilmesi sonucu kurulmuştur.

1974 yılından başlayarak Temel Bilimler, İdari Bilimler ve Mühendislik Fakültelerinin kurulması ile üniversitedeki fakülte sayısı beşe yükselmiştir. 1982 yılında ise, Temel Bilimler, Fen-Edebiyat Fakültesine; İdari Bilimler, Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Ekonomi ve İşletme Fakültesiyle birleştirilerek İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine; Mühendislik Fakültesi ise yine Adana İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nin Mühendislik Fakültesi ile birleştirilerek Mühendislik-Mimarlık Fakültesine dönüştürülmüştür.

Ayrıca; Adana, İçel ve Hatay illeri içerisinde, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yabancı Diller Yüksek Okullarının tümü, 1982 yılında Çukurova Üniversitesi çatısı altında toplanarak Eğitim Fakültesi oluşturulmuş ve böyle bir bütünleşme Üniversiteye büyük bir Akademik güç kazandırmıştır.


1992 yılına gelindiğinde 6 Fakülte, 11 Yüksekokul, 3 Enstitü, 1 Devlet Konservatuvarı, 22 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden oluşan Çukurova Üniversitesi, 3 yeni üniversitenin kurulmasına da katkılarda bulunmuştur. Modern binalar, laboratuarlar ve eğitim-öğretim araçlarıyla donatılmış 2 Yüksekokul Mersin Üniversitesi’ne, birisi İskenderun’da diğer ikisi Antakya’da üç 3 Yüksekokul Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne devredilmiştir. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne ise, bu kentteki Araştırma ve Uygulama Merkezi; Rektörlük ve 2 fakülte binası olarak teslim edilmiştir. Böylece genç üniversite üç yeni üniversitenin eğitime başlamasında büyük katkılarda bulunmuştur.

.

1992 yılındaki bu küçülmeye karşılık, kuruluşunun 20.yılını kutladığımız 1993 yılında Üniversitenin daha da güçlendiğini görüyoruz. Su Ürünleri, İlahiyat, Diş Hekimliği ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin kurulmasıyla fakülte sayısı 10'a yükselmiş, Adana Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Kozan Meslek Yüksekokulları açılmıştır. 1994 yılı içerisinde, Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 1995 yılı içerisinde de Karaisalı Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'na, Adana Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da 1996 yılında Adana Sağlık Yüksekokulu'na dönüştürülmüştür. Lisansüstü eğitim öğretim yaptıran 3 Enstitü, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve 1997 yılnda kurulan Kadirli Meslek Yüksekokulu ile birlikte akademik kurum sayımız böylece 23'e ulaşmıştır.

2000 yılında ise Çukurova Üniversitesi, sonradan açılan fakültelerle 10 Fakülte, 9 Yüksekokul, 3 Enstitü ve 25 Araştırma ve Uygulama Merkezine sahip olmuştur.

2007 yılı içerisinde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nin kurulması ile Kadirli ve Osmaniye Meslek Yüksek Okulu ile Osmaniye Mühendislik Fakültesi, anılan üniversiteye devredilmiştir.

Çukurova Üniversitesi 2009 yılında ise, yeni atılımlarla 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü ve 23 Araştırma ve Uygulama Merkezine ulaşmıştır.

ALINTI