Samiler denilen ulus/ırk hakkında kısa bilgiler, Samiler kimdir ve nerede yaşarlar.

Samilerin ilk vatanı Arabistan’dır. Kuraklık sebebi ile Arabistan’dan çeşitli zamanlarda göç ederek Suriye, Filistin ve Mezopotamya’ya dağılmışlardır.

Samiler, M.Ö. 4000 yıllarından beri Arabistan yarımadasından Suriye ve Mezopotamya’ya akın akın gelen bir kavimdir. M.Ö. 3000’den sonra Sümer egemenliğinin Si-near’da hüküm sürdüğü zamanlarda, Samîler Orta Mezopotamya’ya doğru da sarkarak, burada da Sümer uygarlığının etkisinde kalmışlardır. Kurdukları sitelerden en ünlüsü Babil’dir. Sümer belgelerinde daha çok tüccar, aylıklı asker, işçi olarak görev yapmışlardır. Sümerler ‘in hanedanı Elanlılar tarafından yıkılınca, Orta Mezopotamya’nın Samileri bağımsızlık mücadelesine girmişlerdir.



Bunda başarı kazanmışlar ve Mezopotamya’ya hâkim olmuşlardır.

Samî toplulukları önce çevrelerindeki siteleri, sonra Sinear’ı, Kuzey Asur ülkesini, Doğu’da Elam ülkesini, Batı’da Suriye ülkesini ellerine geçirmişlerdir. Tüm Sinear’ı Samîleştirme gayretine girişmişlerdir.

Sami tanrısı Marduk’u Sümerler ‘in baş tanrısı olan Enlil’in yerine geçirmişlerdir. Akad dilini tüm Mezopotamya için zorunlu resmi dil olarak ilân etmişlerdir.

Bugünkü başlıca Samî kavimleri İbraniler, Habeşler, Araplardır.