Osmanlıda Kahve Zarfları..


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Osmanlıda Kahve Zarfları..

  • #1
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz



    Osmanlıda Kahve Zarfları..





    Osmanlıda Kahve Zarfları..



    Hacılar, uzun yolculukları sırasında dinç kalabilmek için kahve bitkisinin suyunu içmektedirler. Onlar da bu içkiyi çobanlardan öğrenmişlerdir. Söylentiye göre, çobanlar keçilerinin, kahve bitkisini yedikleri zaman daha bir hareketli olduklarını gözlemlemişler ve kendileri de yorgunluklarını gidermek için çekirdekleri kaynatıp suyunu içmeye başlamışltardır. İşte bu bitki çekirdekleri, değişik hazırlanış ve takdim şekli ile adeta Türkler tarafından ikinci kez keşfedilmiştir. Türk hacıları aracılığıyla Istanbul'a getirilen ve burada üne kavuşan kahve, Türk devlet adamları (elçiler vb) ve yabancı devletlerin İstanbul'daki temsilcileri tarafından kendi ülkelerine tanıtılmış, böylece dünyaya yayılmıştır. Kahveden sonra, kısaca kahve fincanlarından da söz açmak yerinde olacak. Yakın zamana kadar kulpsuz olan kahve fincanları, toprak, çini, porselen, cam, ahşap gibi değişik malzemelerden yapılır.

    Üzerleri nakış işlemeli lüleci çamurundan fincanlar sanat değeri yüksek kaplardır, İznik ve Kütahya atölyelerinde üretilen çok zarif çini fincanların yanısıra, Türk zevkine uygun bazı fincan türleri de Çin'de ve Avrupa'da (Saks ve Sevr) Osmanlı için özel olarak üretilmiştir.

    Konu başlığımız olan fincan zarfları, gerek yapıldıklan malzeme ve teknikler, gerekse ait olduklan devri ve bölgeleri yansıtmaları bakımından değerli eserlerdir. Öylesine değerlidirler ki, kahve fincanları, zarfları ve diğer müştemilatı da içine alan müzeler bile kurulabilir.

    Fincan zarflarını yapıldıkları malzemenin türlerine göre üç grupta toplayabiliriz: Madenden yapılanlar (gümüş, pirinç, bakır, altın), sert ve hoş kokulu ağaçlardan yapılanlar (abanoz, kuka, ödağacı); bağa, fildişi, boynuz gibi maddelerdan yapılanlar. Madeni zarfların yapımında kullanılan başlıca teknikler, kakma, kalem işi, telkari, tombak ve mıhlamadır. Bunların dışında savatlı, mercanlı, değerli taşlarla kakmalı zarflar da imal edilmiştir.

    Kakma fincan zarflarının yapımında, önce maden 1 ya da 1,5 mm kalınlığında levha haline getirilir. Eldeki mevcut fincana göre zarf iki şekilde yapılır, ya döve döve madene fincanın şekli verilir, ya da fincan modeline sarılan maden, kaynak yapılır. Fincanın formunu almış olan madenin içi soğuyunca katılaşan ziftin yanısıra asvalt, horasan ve parafin karışımı ile doldurulur. Bu malzeme, çelik kalem darbelerine karşı koyarak madenin içe doğru çökmesini engeller. Daha önceden hazırlanmış desenler zarfın üzerine çizilir. Maden, değişik kalınlık ve şekillerdeki çelik kalemlerle dövülerek sözkonusu desenler işlenir. 'Kakma' dediğimiz bu işlem tamamlandıktan sonra karışım ısıtılarak başka bir kaba boşaltılır. Gerekiyorsa, iç kısımda da kakmalar yapılarak, şekiller daha belirgin hale getirilir. Üst kısmı tamamlanan zarfa, dik durması için, yine aynı teknikle, gövdeye vide ile bağlanmış ayak yapılır. Bu teknikle altın ve gümüşün (en çok kullanılan gümüştür) yanısıra, ucuzluğundan ötürü bakır ve pirinç de kullanılmıştır. Bunlara da yukardaki gibi kakma işi uygulandıktan sonra, ayrıca tombak ¬yapılır (maden, oksitlenmesini engellemek için civalı altın ile kaplanır, bu işin uygulandığı eserlere tombak denir). Kalem işli zarflarda ise, kakma tekniği ile yapılan şekiller bu kez ağızları çok keskin çelik kalemlerle oyulup boşaltılarak üretilir. Bu sanatı iş edinmiş ustalara 'kalemkar' denirdi. Kalemkarlar, adeta gravür çalışırcasına, çok ince kanallar açarak madeni oya gibi işlerdi.



    Telkari zarfların yapımında ise, önce maden 1 mm kalınlığında tel haline gelinceye kadar haddeden geçirilir. Bu teller, isteğe bağlı olarak hasır örgüye dönüştürülür; daha sonra fincana uydurularak uçları kaynak yapılır. Bunun dışında düşünülen şekillerin özelliklerine göre tellere çeşitli biçimler verilir ve bu şekiller birbirine kaynatılarak fincanın şekli ortaya konur. Sert ve hoş kokulu ağaçlardan üretilen zarfların yazık ki büyük bir bölümü, malzemenin dayanıksız ve cabuk kırılabilmesinden ötürü, günümüze kadar gelememiştir. Güzel desenleri, hoş kokuları nedeniyle tercih edilen bu zarfların üzerlerine bazen ince gümüş levhaların kıl testeresiyle kesilmiş şekiller mıhlanır, ağızlarına da, çatlamamaları için gümüş tel geçirilir. Tornanın henüz kullanıma girmediği devirlerde bu zarflar ya oyularak yada keman ile yapılırdı.



    Bağa, fildişi ve boynuz malzemeli zarflar, özel bir hüner gerektirirdi. Bağa (kaplumbağa kabuğu) ve boynuz malzeme için önce fincanın madenden ya da sert ağaçtan dişili, erkekli kalıpları hazırlanır, levha haline getirilmiş boynuz ya da kabuk sıcak suda yumuşatılır ve bu malzeme, kalıplar arasına sıkıştırılarak soğumaya bırakılırdı. Bu malzemeler üzerine bazen altın veya gümüş kakmalar da yapılır. Fildişi zarflarda ise uygulama tıpkı ağaç zarflardaki gibiydi. Ancak, fildişi değerli bir malzeme olduğundan, daha bir itinalı kabartma nakışlarla bezenirdi.

    Eski Türk evlerinde vitrinleri süsleyen, el emeği ve sanat zevkiyle işlenmiş o zarif ve güzel zarflar, estetik değerlerinin yanı sıra, konukları ağırlamak içim geleneksel bir işlevi de üstleniyordu.

    Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu.
    Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

    kaynak:kahve.gen.tr
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    çok ilgin..sanat akıyor..teşekkürler arzucum..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    Burcu Yeşilyayla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    12.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    1,066
    @Burcu Yeşilyayla







    Çok güzeller hakikaten, teşekkürler Arzu.

  • #4
    Kübra AKÇİMEN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Haziran.2009
    Nereden
    umut şehrii
    Mesajlar
    16,879
    @Kübra AKÇİMEN







    paylaşım için teşkkürler

  • #5
    Meryem DURMUŞ (ermer) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    BOLU-SAMSUN-ELAZIĞ ŞİMDİ DE ÜNYE :)))
    Mesajlar
    9,925
    @Meryem DURMUŞ (ermer)







    Usta işçilik. Teşekkürler paylaşımın için canım.

  • #6
    Meltem YANIKOĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    16,374
    @Meltem YANIKOĞLU







    çok şık gerçekten. bende de var kahve zarfı ama formu buradakinden biraz farklı. bende en kısa zamanda fotoğrafını çekip ekleyeyim kahve zarfımı fincan kulpsuz, kahve zarfı kulplu ben,mkinde ve üzerinde çok hoş işlemeler var, tabağı ve kaşığıda var benimkinin, aynı şekilde işlemeli onlarda. teşekkürler Arzucuğum.

  • #7
    salihabaskal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Nisan.2009
    Nereden
    yozgat
    Mesajlar
    2,161
    @salihabaskal







    Çok şık bende çok hoşlanıyorum daha modernleri şuaralar çok revaşta paylaşım için teşekkürler Arzucuumm


    keşke hep çocuk kalsaydımda
    kalbim yerine
    dizlerim acısaydı
    ......




  • #8
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz







    Rica ederim Arkadaşlar,ilginize teşekkür ediyorum

    Bencede çok güzel ve son derece şık duruyor..


    Alıntı meltemyn Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok şık gerçekten. bende de var kahve zarfı ama formu buradakinden biraz farklı. bende en kısa zamanda fotoğrafını çekip ekleyeyim kahve zarfımı fincan kulpsuz, kahve zarfı kulplu benimkinde ve üzerinde çok hoş işlemeler var, tabağı ve kaşığıda var benimkinin, aynı şekilde işlemeli onlarda. teşekkürler Arzucuğum.
    Aaa sende de mi var ? hemen isterseniz fotoğrafını..
    tabağı kaşığı ile birlikte demek.
    bak ya meraklandırdın şimdi
    ne demek canım.

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Kahve mi çay mı :)
      Konu Sahibi Pragmatist Forum KAĞIT İŞLERİ-KATLAMA
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 28.Mart.2013, 01:32
    2. Postacı ve mektup zarfları ( meslekler )
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum PROJE-GRUP ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 04.Şubat.2011, 12:19
    3. Osmanlıda Bayram Şenlikleri
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum TARİH
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 27.Kasım.2009, 17:06
    4. Osmanlıda Aşk
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum TARİH
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 26.Kasım.2009, 14:16
    5. Kahve Atasözleri ve Kahve Deyişleri
      Konu Sahibi Arz Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 09.Kasım.2009, 04:46

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş