Kızıl Yıldız Nasıl Bir Kulüptür?

FK Crvena Zvezda ya da Türkçe olarak Kızıl Yıldız, Orta ve Doğu Avrupa’nın en eski ve aynı zamanda da en başarılı futbol kulüplerinden biri olarak gösterilmektedir. Yugoslavya döneminde kurulmuş olan Kızıl Yıldız, Avrupa kupalarında mücadele etmiş en başarılı Balkan kulüpleri arasında gösterilmektedir. Kızıl Yıldız, 4 Mart 1945 tarihinde henüz 2. Dünya Savaşı sona ermeden Yugoslavya’nın Belgrad şehrinde kurulmuştur. 70 yıllık bir futbol mazisine sahip olan Kızıl Yıldız şu an itibariyle, maçlarını 55,538 koltuk kapasitesine sahip Rajko Mitic Stadı’nda oynamaktadır. Kulübün başkanlığını Svetozar Mijailovic yaparken menajerlik görevi ya başka bir ifadeyle teknik direktörlük görevi ise, Nenad Lalatovic’e verilmiştir. Yugoslavya’nın dağılmasının ardından Sırbistan’ı temsil etmeye başlayan Kızıl Yıldız, Sırbistan Süper Ligi’nde mücadele etmektedir. Sırbistan Süper Ligi’nin en başarılı kulüplerinden biri olarak kabul edilen Kızıl Yıldız, son yıllarda ligi adeta ambargo altına almıştır.

Star_stadiumKızıl Yıldız, Sırbistan Süper Ligi’nin en başarılı kulübü olarak kabul edilmektedir. Kulübün 25 Lig şampiyonluğu bulunmaktadır. 25 Süper Lig şampiyonluğunun yanı sıra Kızıl Yıldız, 24 kez de Yugoslavya ve Sırbistan Kupaları’nı müzesine götürmeyi başarmıştır. Ayrıca elde edilen 49 ulusal kupa zaferinin haricinde, Kızıl Yıldız Avrupa kupalarında da ciddi başarılar elde etmiştir. Kulüp, 1991 yılında Avrupa’da fırtına gibi esmiş ve UEFA Şampiyonlar Ligi’nde final oynama başarısı göstermiştir. 1991’de finale çıkmayı başaran Kızıl Yıldız, finalde İtalya’nın AC Milan takımını yenmiş ve kupayı müzesine götürerek birçok büyük Avrupa takımın başaramadığı bir sonuca imza atmıştır. 1991’de gelen UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu, aynı yıl gelen Kıtalararası Kupa şampiyonluğu izlemiştir. Elde edilen bu iki büyük kupa, Kızıl Yıldızı Orta ve Doğu Avrupa’nın en başarılı futbol kulübü yapmaya yetmiştir. Bunun nedeni Kızıl Yıldız dışında hiçbir Orta ve Doğu Avrupa kulübü, hem UEFA Şampiyonlar Ligi’ni hem de Kıtalararası Kupa’yı kazanamamıştır.

Elde edilen UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu öncesinde de bu Kızıl Yıldız birçok kez yarıfinal, final oynama başarısı göstermiştir. Özellikle UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 1958, 1974, 1981, 1982 ve 1987’de çeyrek finale 1957 ve 1971’de de yarı finale kadar yükselen Kızıl Yıldız kupaya uzanma başarısı gösterememiştir. 1979’da ise UEFA Kupası’nda finale kadar yükselen Kızıl Yıldız finalde Almanların Borussia Mönchengladbach takımına yenilince kupayı rakibine kaptırmıştır. Elde edilen bu başarılı sonuçlar Kızıl Yıldızı dönemin en tehlikeli takımları arasında sokmuştur. Kulüp 1991’de gelen zafer sonrası ise adeta dibe vurmuştur. Son zamanlarda ciddi sorunlarla boğuşan Sırbistan temsilcisi Avrupa kupalarında yer alsa da ilk turlarda rakiplerine boyun eğmekten öteye geçememiştir.

Yazar: R. Emir Karasu