.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un golcüsünün hem Fenerbahçe, hem de Beşiktaş’ın dosyasında bulunması kulüpleri köşeye sıkıştırdı. Ayrıca Sporda Şiddeti Önleme Yasası’nda ve Disiplin Talimatı’nda yapılan değişiklik de UEFA Tahkim Kurulu’nun eline büyük koz oldu.


UEFA Disiplin Kurulu tarafından Avrupa kupalarından uzaklaştırılan Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın beklentisi boş çıktı, UEFA Tahkim Kurulu, sadece sarı-lacivertlilerin ertelenen cezasını kaldırdı.

Kararını dün yazılı olarak kulüplere bildiren Tahkim Kurulu, Beşiktaş’ın itirazını reddettiğini belirterek, siyah-beyazlıların 2013-14 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’ne katılmaya uygun olmadığını bildirdi. Fenerbahçe’nin itirazının kısmen kabul edildiğini söyleyen Tahkim, sarı-lacivertlilerin bu yıl da dahil olmak üzere toplam iki sezon Avrupa kupalarından çıkarıldığını vurguladı. Fener’in 5 yıl ertelenen cezasının ise kalktığına dikkat çekti. Tahkim Kurulu’nun açıklamasında, iki kulübün de Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) gidebileceği hatırlatıldı.

İŞTE GEREKÇELER

1- İbrahim Akın’ın iki dosyada da olması

2- Dava sürerken yasa değişmesi

3- 58. maddedeki revizyon

Fenerbahçe’nin itirazlarını değerlendiren UEFA Tahkim Kurulu, gerekçeli kararında sarı-lacivertlileri İbrahim Akın ve yasa ile talimatın değiştirilmesinden dolayı köşeye sıkıştırdı.

Kurulun değerlendirmesinde, İbrahim Akın’ın isminin iki dosyada birden olması üyeleri olumsuz etkiledi. Hem Fenerbahçe, hem de Beşiktaş’ın olayında aynı futbolcunun baş rolde olması sıkıntı yarattı. Tahkim üyelerinin, “maç sonucunu etkilemeyi” içeren 58. madde değişikliğiyle Sporda Şiddeti Önleme Yasası’nın yargılama sırasında değiştirilmesine takıldıkları, bundan dolayı Fenerbahçe’nin dosyasına negatif baktıkları gerekçeli kararda ortaya çıktı.

UEFA Tahkim Kurulu’nun, Fenerbahçe’yi 8 maçtan üzerinden yargıladığı da öğrenildi. Kulüp sadece 4 maç için kendini savunmasına rağmen indirim geldi.

Tahkim Kurulu’nun ayrıca yargılamasında yine 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararlarını, polis raporlarını ve TFF Tahkim Kurulu’nun raporunu esas aldığı, gerekçesinde de bunlara atıfta bulunduğu ortaya çıktı