12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 10 bin metrenin iddiali isimlerinden 2008 Pekin Olimpiyatlarında 5 bin ve 10 binde gümüş madalyaları alan Elvan Abeylegesse yarışı tamamlayamadı. Bu disiplinde şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olan Elvan, yarışın 7 bininci metresinde sakatlanarak yarışı terk etti.
Tirunesh Dibaba'nın sakatllığı dolayısıyla katılmadığı mücadeleye, 28 yaşındaki milli sporcu iyi başladı. 2 bin metrenin Maria Konovalova tarafından 6.17'yle geçildiği yarışta, Elvan da bu mesafede yarışın ön grubundaydı. Mücadelenin ilk yarısı yine Rus sporcunun üstünlüğüyle geçildi. 5 bin metrenin 15 dakika 45.19 saniyede geçildiği yarışta Elvan bu bölümde de temposunu biraz düşürdü ve toplu halde yarışa devam eden grubun arkasına doğru düştü.
6 bin 400 metre de Rus Konovalova'nın üstünlüğüyle geçilirken yarışın favorileri Meseret Defar ve Linet Masai'de ön bölüme geldi. Milli atlet Elvan ise iyice ritmini kaybetti ve grubun en gerisine düştü. Tücrübeli sporcu mücadelenin 18. turu geride kaldığında mücadeleye dahya fazla devam edemedi ve yarıştan çekildi.
Elvan'ın da yarışa devam edememesiyle ön tarafta biraz daha rahatlayan beş kişilik grupta Masai, Defar ve Meselech Melkamu tempoyu iyice yükseltti. Son üç tura lider giren 20 yaşındaki Masai, son 400 metrenin başlarında ldierliği tecrübeli rakibi Defar'a bıraksa da son metreler heyecan fırtınası şeklinde geçti. Defar'ın atağına son 50 metredeki temposuyla karşılık veren 2007 Dünya Gençler Cross-Country Şampiyonu Kenyalı Masai kariyerinin ilk dünya şampiyonluğuna erişti.