Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda ilk maçında Portekizile karşılaşan Milli Takımımız rakibine 23 sayı fark attı

SALON: Panevezio Arena
TÜRKİYE: Cenk Akyol *** 8, Sinan Güler ** 1, Emir Preldzic *** 9, Ömer Onan *** 10, Ersan İlyasova *** 6, İzzet Türkyılmaz ** 2, Kerem Tunçeri *** 2, Oğuz Savaş ** 5, Ömer Aşık ** 4, Ender Arslan ** 4, Enes Kanter *** 14, Hidayet Türkoğlu *** 14
PORTEKİZ: Tavares ** 5, Minhava ** 3, Sousa *, Fonseca ** 4, Silva *** 9, Andrade ** 5, Jose Silva ** 3, Evora *** 12, Goncalves * 2, Miranda ** 8, Joao Santos ** 5
1. ÇEYREK: 15-9
2. ÇEYREK: 39-27
3. ÇEYREK: 64-38

Litvanya'da düzenlenen 2011 FIBA Avrupa Şampiyonası'ndaki ilk maçında A Milli Takımımız, baştan sona üstün oynadığı karşılaşmada Portekiz'i 79-56'lık skorla mağlup etti. Pota altında Ömer Aşık ve Enes Kanter'in boyalı alanı etkili kullandığı dakikalarda kontrolü eline alan A Milli Takımımız, ilk periyotu da 15-9 önde tamamladı. Hidayet Türkoğlu ve Ersan İlyasova'nın basketleriyle ikinci çeyrekte üstünlüğünü sürdüren Milli Takımımız devreyi 39-27 önde kapadı. Üçüncü çeyrekte üstünlüğünü rakibine iyice kabul ettiren Millilerimiz, savunmada kaptığı topları, Enes Kanter, Ömer Onan ve Emir Preldzic'in basketleriyle sayıya çevirerek durumu 22. dakikada 46-27 yaptı. Hücumda iyi organize olan A Milli Takımımız, Cenk Akyol ve İzzet Türkyılmaz'ın sayılarıyla üçüncü periyotu 64-38 önde tamamladı. Genç oyuncularımızın da forma giyme şansı bulduğu maçta A Milli Takımımız, karşılaşmadan da 79-56 galibiyetle ayrılmayı başardı.

Ene'nin ilk resmi sınavı
A Milli Basketbol Takımı'nın Başantrenörü Orhun Ene, başantrenör olarak ilk resmi maçına çıktı. Başantrenör Bogdan Tanjevic'in 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın ardından sağlık sorunları nedeniyle ayrılmasının ardından A Milli Takım Başantrenörlüğüne getirilen Ene, finaller öncesinde yapılan 9 özel maçta başantrenör olarak görev yaptı.

Milliler yalnız değildi
Litvanya'da yapılan 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalleri'nde Türkiye'nin A Grubu'nda Portekiz ile yaptığı ilk maçta, Türk taraftarlar 12 Dev Adamı yalnız bırakmadı. Panevezio Arena'da tribündeki yerlerini alan yaklaşık 80 Türk taraftarı, takımımıza destek verdi. Tribünde Türk bayrakları açan taraftarlar, takımlarını coşkuyla destekledi. Türkiye-Portekiz maçında 5 bin 684 kişilik salonun büyük bölümü boş kalırken, salonda sadece az sayıdaki Türk taraftarının yaptığı tezahüratlar duyuldu. Bu arada, milli takımın ana sponsorlarından Turkcell'in 12 Dev Adama destek vermek için kurduğu "Turkcell Coşkusu" davul grubu da tribündeki yerini alarak, taraftarları coşturdu. Karşılaşmayı çok az Portekizli taraftar takip etti. Bu arada, karşılaşma öncesi oyuncuları tribüne çağıran Türk taraftarlar, basketbolcular kendilerini selamlayınca onları alkışladılar.

GÜRKAN ERTAÇ
Devler adam gibi oynadı
'Her şey yalan bu sahi' der eskiler... 12 Dev Dev Adam Avrupa Şampiyonası öncesi hazırlık maçlarında komik oyunlar çıkarmış, yenilirken 38 sayı gibi gülünç sıkorlarla yetinmişti. Ama dün gördük ki Avrupa Şampiyonası'ndaki takım dünya ikinciliği unvanına yaraşır bir ekip. Portekiz'i kesinlikle küçümsememek gerek. Ama Ay-yıldızlı oyuncularımız NBA apoletlerini hatırlayan Hidayet Türkoğlu, Ersan İlyasova ve Enes Kanter'in mükemmel hareketleri buna Ender Aslan, Kerem Tunçeri'nin yanı sıra bu takıma asistleriyle ve dalışlarıyla çok katkıda bulunacağını gösteren Emir Preldziç'le mükemmel bir mücadele sergiledi. İki Ömer'i unutmayalım. Ömer Aşık pota altını Portekizlilere yasak ederken, Ömer Onan da gerek tecrübesi gerek de kritik basketleriyle olgunluk çağındaki basketbolundan harikalar sundu. Ve 20 yaşındaki 2.10'luk İzzet'e de bir övgü parantezi açalım, "Bu çocukta hayat var." Portekiz'i hezimete uğratarak iyi bir başlangıç yaptık. Bugün de son dönemlerde atak yapan Britanya'yı da geçebileceğimizi umuyorum. Milli Takımımızın Portekiz zaferini şöyle değerlendirmek gerek. Polonya şampiyon İspanya'yı bu kadar zorluyorsa bu başarımıza dudak bükmeyip alkışlayalım.

Sırbistan Çizme'yi aştı
Avrupa Basketbol Şampiyonası B Grubu'nda dün oynanan ilk maçta Sırbistan, İtalya'yı 80-68 yenerek turnuvaya galibiyetle başladı. Bu grupta oynanan diğer maçta Fransa, Letonya'yı 89-78 mağlup etti. C Grubu'nda Karadağ Makedonya'yı 70-65, D Grubu'nda da Gürcistan Belçika'yı 81-59 yendi.

İspanyollar iyi başladı
Litvanya'da yapılan 2011 Avrupa Basketbol Şampiyonası Finalleri'nde Türkiye'nin de yer aldığı A Grubu'nda yapılan ilk maçta, son şampiyon İspanya, Polonya'yı 83-78 yendi. Rakibi karşısında zaman zaman zorlanan İspanya ilk çeyreği 22-15, devreyi de 44-31 önde kapadı. Üçüncü çeyrekte de üstünlüğünü sürdüren İspanya son bölüme 61-52 önde girdi. Son şampiyon maçtan 82-78 galip ayrıldı.
alıntı