Anne beni yalnız bırakma!


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Anne beni yalnız bırakma!

  • #1
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)



    Anne beni yalnız bırakma!







    Anne beni yalnız bırakma!


    Bebeklikten itibaren çocuklarda anneden ayrılık kaygısı yaşanıyor. Bazı çocuklar bu duyguyu yoğun yaşayabiliyor. Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Klinik Psikolog Aslı Kızıltoprak Tuna, kaygıyı azaltmak için yapılabilecekleri sizinle paylaşıyor.

    "Bebekler 7-8 aylık olmalarından itibaren anne ve babalarına yakın olmak isterler. Özellikle annelerini takip etmeye, onlarla ilişki kurabilmek adına planlı girişimlerde (elini uzatmak, gülümsemek, emekleyerek yanına gitmek vs.) bulunmaya başlarlar. Anneleri bulundukları odadan ayrıldıklarında kaygılanır, geri döndüklerinde ise mutlu olurlar. Yanında olmasalar bile annelerinin sesinin nereden geldiğini duymaya çalışır, oyun oynarken dahi annelerinin ne yaptığını takip ederler." Bu özelliği eminiz siz de birçok bebekte gözlemlediniz. Buraya kadar bir sorun yok. Klinik Psikolog Aslı Kızıltoprak Tuna, şöyle diyor: "Tüm bu duygusal ilişki, çocukluk ve daha ilerisi için de önemli bir belirleyici olacak olan anne ve bebek arasındaki "bağlanma" sürecidir. Eğer bu süreç güvenli bir şekilde atlatılır, anne ve bebek arasındaki karşılıklı bağ doğru bir şekilde kurulursa çocuğun ilerideki yaşamı için de ayrılık önemli bir sorun teşkil etmez. Ayrılık kaygısı genellikle 1-3 yaşları arasında gözlenen, bebeğin özellikle annesinden ayrıldığında yaşadığı yoğun strestir. Bağlanılan kişiden ayrı kalmaktan kaçınmak 7 ay - 4 yaşları arasında yaşanılması normal bir durum olup, 4 - 5 yaşlarından itibaren bu kaygının yavaş yavaş kaybolması beklenir. Eğer bu kaygı, yaşa ve gelişim düzeyine uygun olmayacak şekilde, 4 haftadan daha fazla devam ediyor ise artık bunun adı "Ayrılık Kaygısı Bozukluğu" dur ve bu bir rahatsızlıktır. Bu çocuklar anne babalarından ayrıldıklarında, onların başlarına bir şey geleceği ve onları bir daha göremeyecekleri endişesini taşırlar. Geceleri yalnız yatmakta güçlük çekerler, sık sık kabuslar görürler.

    "İlk ciddi ayrılış ile ortaya çıkar

    Genellikle çocuğun yuvaya ya da okula başlamasından önce aileler tarafından fark edilmesi güç olan bu rahatsızlık, anneden ilk ciddi ayrılış olan okul ortamına giriş ile birlikte ebeveynlerin dikkatini çekmeye başlar. Her sabah karın ağrısı, mide bulantısı gibi çeşitli fizyolojik belirtiler dile getiren, "Anne ne olur bugün okula gitmeyeyim" diye yalvaran, yuvada ya da okulda "Anne ne olur yanımda kal" diye bağırıp ağlayarak annesine yapışıp onların gitmesine izin vermeyen çocuklar büyük olasılıkla ayrılık kaygısı sorunsalını yaşıyorlardır. Klinik Psikolog Aslı Kızıltoprak Tuna şöyle diyor: " Bu süreç eğer bir uzmandan yardım alınmaz ise çok uzun süre devam edebilir. Çocuğun kendini güvende hissettiği annesinin yanından, evinden uzaklaşması, tanımadığı bir ortamda farklı çocuklarla bir arada bulunması kaygısını oldukça arttırır. Bu durum çocuğun okula uyum sağlayamamasına, derslerde dikkatini toparlayamamasına, akademik başarısızlığına, arkadaş edinememesine ve sosyal faaliyetlere katılamamasına sebep olur."

    Kaygıyı Azaltmak İçin Yapılabilecek Bazı Öneriler:


    •7 ay - 2 yaş dönemi içerisinde bakıcı değiştirmemeye çalışın. Eğer çalışmaya başlayacaksanız, bebeğinizin siz yanındayken yavaş yavaş bakıcıya alışması için ona zaman tanıyın. Onlar arasındaki güven sağlandıktan sonra bazı görevleri bakıcıya devretmeye başlayın.
    •Evden ayrılacaksanız, kesinlikle ona gözükmeden, kaçarak evden çıkmayın. Mutlaka vedalaşın. Onu öpüp ona sarılın nereye gideceğinizi ne yapacağınızı kısa bir sohbetle ona anlatın ve mutlaka geri döneceğinizi söyleyin. O ağlasa bile siz sakin ve huzurlu bir şekilde ondan ayrılın. Eğer ağlayacaksanız bunu ondan ayrıldıktan sonra yapın. Bu hoşça kal sohbetini her ayrılıştan önce rutin bir şekilde mutlaka yapın. Ancak bu şekilde aranızdaki güven ilişkisi sağlamlaşacaktır.
    •Kaygılı ve üzüntülü olduğunuzu ona belli etmemeye çalışın ve yüzünüzdeki ifadenin sakin ve huzur verici olmasına özen gösterin. Unutmayın, kaygınızı çocuğunuza da yansıtıp onunda endişeli olmasına sebep olabilirsiniz.
    •Sadece olumlu duygularını değil, olumsuz olanları da dinlemeye özen gösterin. Onu bu duygularını da anlayıp kabullendiğinizi gösterip rahatlatmaya çalışın.
    •Okulun ilk gününde mutlaka yanında olmaya ona destek olmaya çalışın. Bunun kısa bir ayrılık olacağını, yeni kişilerle tanışıp yeni şeyler öğreneceğini ve iyi vakit geçireceğini ona söyleyin. Eve döndüğünde ise günün nasıl geçtiğini sorup onu sıkmadan sadece dinleyin.
    •Sakın geri adım atmayın, kararlı ve tutarlı olun.

    alıntı

  • #2
    d kara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    19.Nisan.2009
    Nereden
    KASTAMONU
    Mesajlar
    8,423
    @d kara







    ÇOK TŞK EDERİM HOCAM...
    BEN BİR DELİYİM


    ANLAMAYANA AZ GELİRİM,ANLAYANA ÇOK

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Annelere El Baskılı Çerçevelerimiz ( Elimi Hiç Bırakma Anne )
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum Anneler Günü Etkinlikleri
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 28.Mayıs.2016, 09:14
    2. Elimi Hiç Bırakma Anne ( Anneler günü kartımız )
      Konu Sahibi Cemile ÖZTÜRK Forum Anneler Günü Etkinlikleri
      Cevap: 27
      Son Mesaj : 02.Mayıs.2015, 19:36
    3. Memurlardan iş bırakma eylemi
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Kasım.2009, 15:47
    4. Müsait olunca beni sever misin anne?!...
      Konu Sahibi nazan Forum AİLE KATILIM ÇALIŞMALARI
      Cevap: 16
      Son Mesaj : 01.Ekim.2009, 14:29
    5. elimi hiç bırakma anne (anneler günü için)
      Konu Sahibi eylül16 Forum Anneler Günü Etkinlikleri
      Cevap: 6
      Son Mesaj : 27.Temmuz.2009, 17:54

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş