Eyvah Çocuğum Çok Sinirli




Çocuğunuzla beraber parka gittiniz, çocuğunuz parktaki oyuncaklarla oynarken siz de kitabınızı okumaya başladınız ve bir süre sonra birden çocuğunuzun çığlığını duyup kafanızı kaldırdınız, çocuğunuz yine çok sinirlenmiş adeta sinir krizi geçiriyor. oyun arkadaşlarına tekmeler atıyor, hoş olmayan sözler söylüyor ve ağlıyor. Ne yapardınız? İşte anne ve babaların çaresiz kaldığı an. Herkes size bakarken nasıl müdahale etmeniz gerektiğini bile bilmediğiniz böyle anlarda ne yapmanız gerektiğinizi sizler için araştırdık ve bazı öneriler derledik. Peki böyle anlarda neler yapabilirsiniz bir bakalım...

İlk olarak anne ve babalar çocuklarında olan sinir krizinin nedenini net bir biçimde anlamalı ve müdahalelerini ona göre şekillendirmemeliler. Yapılan birçok çalışmaya göre çocuğun yaşayabileceği sinir krizleri üç tipte olabilir: Manipulatif tip , sözel tip ve kişiliksel tip.

Manipulatif tipe göre çocuklar ilgi çekmek için sinir krizi geçirir ve saldırgan davranışa yönelirler. Çocuk saldırganlaşmaya başlayınca etrafındaki yetişkinlerden daha çok ilgi elde edeceğini düşünür ve bu ilgi ile istediğini yaptırabileceğini kurgulayıp bu durumu kullanır ve sık sık saldırgan davranış gösterir. Bu tip sorunlarla başa çıkmanın en önemli anahtarını uzmanlar “umursamamak” olarak gösteriyor. Örneğin çocuğunuz kardeşi ile oynarken bir anda saldırgan tavırlar göstermeye (kardeşini tekmelemek ya da onu dövemek, ısırmak gibi) başlarsa, böyle bir durumda yapmanız gereken şey olaya müdahale ederken saldırgan davranışı gösteren çocuğunuzla ilgilenmemek, onun yerine saldırgan davranışa maruz kalan diğer çocuğunuza bütün ilginizi vermek ve onun o anki duygularını anlamaya çalışmaktır. Böylece saldırgan davranışı gösteren çocuğunuz bu davranışı uyguladığında gördüğü muameleden hoşlanmayacak ve zamanla bu davranışını sonlandıracaktır.

Sözel tipe göre ise çocuk ne istediğini bilir ancak bunu iafde edebilecek düzeyde sözel kapasiteye sahip olmadığı için kriz yaşar. Böyle bir durumda çocuğu umursamamak ona çok fazla zarar verir, bu nedenle çocuğu anlamaya çalışmak ve duygularını ifade etmesine yardımcı olmak çok önemli. Üçüncü tip kriz ise çocuğun karekteri ile yakından ilgilidir. Çocuk kendini ifade edemediği anlarda kriz geçirir. Bu tip çocuklar okulda ve diğer sosyal ortamlarda oldukça sorun yaşarlar. Çocuk sinirlendiğinde kontrolünü kaybeder, etrafına şiddetli biçimde zarar vermeye başlar. Böyle bir kriz çocukla iletişime geçmek oldukça zordur bu nedenle müdahale ederken anne ve babalar çok dikkatli ve sabırlı olmalıdırlar.

Neler Yapılabilir?
● öncelikle derin nefes alın ve sakin kalmaya çalışın
● çocuğunuzun derin neefes almasını sağlayın
● çocuğunuza sarılın ve onu sevdiğinizi ona hissettirin
● çocuğunuzun sinirlendiği anladığınızı ona iafde edin
● çocuğunuzu duygularını ifade etmesi için cesaretlendirin
● alternatif çözümler üretin ve çocuğunuza seçenekler sunun
● çocuğunuzun ilgisini başka noktalara çekmeye çalışın, örneğin bir kitaba ya da bir oyuncağa gibi
● çocuğunuzu ortamdan uzaklaştırın ve onu sakinleştirebilecek bir çözüm bulun, örneğin sıcak bir süt içmesini ya da battaniyesine sarılıp bir yerde oturmasını sağlayabilirsiniz.


alıntı