Çocuğunuza Kendine Güvenmesini Öğretin!


Kendine güvenmek, insanın kendi özellikleri ve yetileri ile bir şeyler başarabileceğine inanması olarak tanımlanabilir. İnsan yaşamının temel taşlarından biri olan bu eylem (ya da duygu) aslında çocukluk döneminde aileler ve sosyal çevre tarafından şekillendiriliyor diyebiliriz. Çünkü çocuklar, özellikle okul öncesi dönemlerinde her şeyi denemeye ve başarmaya hazırdırlar ama çeşitli deneyimler ve çeşitli yanlış yönlendirmeler sonucu bu isteklerinin ve kendilerine olan güvenlerinin azaldığını görebiliriz.

Gerek pedegoglar gerek eğitimciler bu konuda ailelerin çok önemli bir role sahip olduklarını sık sık dile getiriyor. Bu nedenle siz de aileler olarak bu konuda çocuğunuzla ilişki kurarken daha dikkatli olmalı ve onlara zarar verecek davranışlardan kaçınmalısınız.

Peki neler mi yapabilirsiniz? İşte size birkaç öneri…

Neler Yapabilirsiniz?

• Çocuğunuza saygı duyun. Çocuğunuz kendine güvenmeyi öncelikle ev ortamında öğrenecektir, bu nedenle çocuğunuza fikirlerini sık sık sorun ve bu fikirlerinden dolayı onu asla yargılamayın. Kendi fikirlerine önem verildiğini hisseden çocuğunuzun özgüveni artacak ve kendine olan güveni tazelenecektir.

• Çocuğunuzu sadece başarılı olduğu anlarda takdir etmeyin, onu bir konu üzerinde çabalarken gördüğünüzde veya herhangi bir çabasında küçük de olsa ilerleme kaydettiğinde, onu takdir etmeyi unutmayın. Çünkü çocuklar sadece başarılı olduklarında takdir edilince başarısızlıkları hazmedememeye başlıyor ve bu durum onları derin bir çıkmazın içine sürüklüyor.

• Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edin ve onun sınırlarını zorlamayın. Bazen anne babalar çocuklarının kapasitelerini umursamayıp kendi istedikleri şekilde çocuklarını yönlendirmek ve şekillendirmek istiyorlar. Ancak unutmamalısınız ki hepimiz birey olarak farklı kapasitelere ve farklı ilgi alanlarına sahibiz, bu nedenle hepimiz her zaman aynı şekillere ve kalıplara giremeyiz. Çocuğunuzu daha yakından tanımaya çalışarak onun ilgi alanlarını ve kapasitesini anlamaya çalışın ve ona bu doğrultuda destek olun. Böylece çocuğunuzun kendine olan güvenini sarsmamış aksine ona ihtiyacı olan desteği sağlamış olacaksınız.

• Çocuğunuzun yapamadıklarına değil yapabildiği şeylere odaklanmaya çalışın. Her zaman pozitif olana yönelin. Çocuğunuza olumlu mesajlar vermeye çalışın, onu demoralize edecek sözcüklerden uzak durun.

• Çocuğunuzun önceden yapmış olduğu hataları sürekli gündeme getirip bu hataları onun yüzüne vurmayın, çükü bu durumda çocuğunuz kendine olan güvenini yitirecek ve “ben her zaman başarısız oluyorum” düşüncesine sık sık kapılacaktır.

• İnsan ilişkilerinde beklentiler çok önemli bir yere sahiptir. Çocuğunuzla olan ilişkinizde de beklentileriniz elbette vardır, ancak bu beklentilerinizi çok yüksek tutmayıp onları çocuğunuza göre belirlerseniz çocuğunuzla çok daha sağlıklı bir ilişki kurmuş olacaksınız, böylece çocuğunuza da kendine güvenme imkanı vermiş olacaksınız.

• Çocuğunuzu asla bir başkasıyla özellikle de kardeşiyle kıyaslamayın. Kıyaslama davranışı, insanların birbirinden farklı olduğu düşüncesini kökünden yok eden bir eylemdir. Bu nedenle çocuğunuzu lütfen böyle bir durumla karşı karşıya bırakmayın.

alıntı