sonbahar denizde gezi uçurtma dramaları


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

sonbahar denizde gezi uçurtma dramaları

  • #1
    BURCU-BAŞKAL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Nereden
    İZMRRR
    Mesajlar
    6,266
    @BURCU-BAŞKAL



    sonbahar denizde gezi uçurtma dramaları





    sonbahar dramasıAmaç:Sonbahar kavramını verilen yönergelere uygun bir biçimde bedenini kullanarak kavrayabilme ve gruplaşma sorununu ortadan kaldırma

    Öğretmen, çocuklara etkinliğe başlamadan önce "Sonbahar Mevsiminde" doğada ve canlılarda ne gibi değişiklikler olduğuna dair genel bilgiler verir çocuklarla konuşur ve etkinliğe geçer.

    Öğretmenin yönergesiyle çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar.Öğretmen çocuklara: ‘Şimdi Sonbaharın Resmini çizeceğiz hep beraber’’der ve etkinliğe başlar.Öğretmen ortaya geçerek söz ve hareketlerle gerekli yönergeleri veriri ve çocuklar onu takip ederek canlandırmaya başlarlar.Öğretmen:

    _Evet çocuklar hepimiz bulut olup gökyüzünde gezinelim ve el ele tutuşarak birbirimizi bulalım ve gökyüzünden aşağıya inelim der.(çocuklar kollarını açarak serbest bir şekilde dolaşırlar ve el ele tutuşup daire olarak birleşip yere çökerler)

    _Hadi şimdi şimşek olup yanıp sönelim ve gök gürültüsü olup güm güm diye gürleyelim ve yağmur yağdıralım.Her birimimiz yağmur damlası olduk şimdi yeryüzüne akıyoruz şıp şıp ve dolu olduk daha hızlı yağıyoruz.(çocuklar çömelik vaziyetten ayağa kalkarak şıp şıp diyerek zıplamaya başlarlar dolu olduğunda ise daha hızlı zıplayarak ayaklarını çok ses çıkartacak şekilde yere vurular)

    _Şuan topraktayız toprağın mis gibi kokusu geliyor burnumuza hadi koklayalım hep beraber ve yerden çamur alıp üzerimize her yerimize sürelim.Üstümüz kirlendi şimdi napıcaz?O zaman yağmur yağmaya devam etsin üzerimize ve yağmurda yıkanalım şırıl şırıl..ve damlaları tutmaya çalışalım(her çocuk yere uzanma hareketi yapar ellerini yana koyarak çamuru alma hareketi yapıp üzerine sürme hareketi yaparlar ve sonra zıplayarak yağmur damlalarını tutma hareketi yaparlar)

    _Çocuklar şimdi hepimiz ağacın dalarlındaki yapraklarız ama hepimiz sıkı tutunalım her an düşebiliriz.Rüzgar çıktı savruluyoruz huuuuuuuuuuuu,ağaçtan ayrıldık etrafa her yere dağıldık rüzgar çok şiddetli esiyor.(çocuklar birleşerek el ele tutuşur ağacın yaprakları olur ve birbirinden ayrılırlar)Kimimiz çamura battı,kimimiz ezildi kimimizi de rüzgar çok uzaklara götürdü.(her çocuk çeşitli öykünmeler yapar)

    _Evet çocuklar şimdi hepimiz birer kuşuz cik cik cik ve uzaklara göç edeceğiz takip edin beni.(tüm çocuklar öğretmenin yönergesiyle öğretmeni takip ederek arkasında tek sıra olurlar ve uçma hareketi yapılarak uzaklaşılır)

    Etkinlik sonunda öğretmen çocuklarla etkinlik hakkında konuşur ve etkinlik sırasında neler hissettiklerine dair her birinin fikirlerini alır.
    "alıntı"


    denizde gezi

    Öğretmen ve çocuklar halka şeklinde yere otururlar ve öğretmen anlatmaya başlar.
    Kayıklarımızla denize açılıyoruz. Küreklerimizi çekelim (Kürek çekme hareketi yapılır.)
    Denizde dalga çıktı, kayığımız sağa sola sallanıyor. (Çocuklar sağa sola sallanarak dramatize ederler.)
    Daha kuvvetli bir dalga çıktı, kayıklarımız daha fazla sallanıyor. (Çocuklar daha fazla sağa sola sallanırlar)
    Eyvah! Kayık devrildi (Yana düşme hareketi yaparlar)
    Şimdi hızla kıyıya yüzmemiz lazım. (Yüzme hareketi yapılır)
    Dalga bizi engelliyor, daha çok dalga var, hızlı yüzmeliyiz (Daha hızlı yüzülür)
    Oh! Kıyıya geldik. Sırtüstü kumların üzerine yatalım. (Sırtüstü yatılır)
    Gözlerinizi kapatın. Güneş’in yüzünüze değdiğini, kumların sıcaklığını hissedin. Martıların ve denizin sesini dinleyin. Tüm vücudunuz gevşedi… Uykunuz geldi ve uyudunuz...
    UÇURTMA DRAMASI
    Öğretmen ve çocuklar sınıfta dağınık şekilde dururlar. Öğretmen:
    Kollarınızı yana açın ve bir uçurtma gibi durun
    Şimdi herkes bana hangi renk olduğunu söylesin. (Öğrencilerin renklerini ifade etmelerine fırsat verilir.)
    Evet şimdi yavaş yavaş gökyüzüne yükseliyoruz. (Yavaş yavaş ayak ucuna yükselmeleri istenir.)
    Artık gökyüzündeyiz. Bir uçurtma gibi sağa sola zikzak çizerek uçun (Çocuklardan söylenenleri dramatize etmeleri istenir.)
    Şimdi sıra ile herkes aşağıda gördüklerini anlatsın(Sıra ile öğrencilerden ifade etmeleri sağlanır.)
    Yoooo… olamaz rüzgar çıktı ve çok sert esiyor vvvvvuuu….(Öğrencilerden daha savruk hareket etmeleri beklenir)
    Rüzgârla baş etmek çok zor olmaya başladı. Hadi aşağıya inin (Aşağı inmeleri ve yerlerine oturmaları istenir.)
    Uçan balonlar yılda bir gün buluşup hep beraber gezerlermiş.Şimdi bizler de birer balon olalım,sağa-sola uçalım.Buluşmadan önceki gece bütün balonlar bir güzel uyuyup dinlenirlermiş.(Sırt üstü yere yatılır) Sabah saatin sesiyle uyanırlar ve uzun uzun gerinirlermiş.(Kollar yana ve yukarı uzatılarak gerinilir) Sonra camı açarak dışarıdaki güzel havayı ciğerlerine çekerlermiş.(Derin derin nefes alıp verilir) Daha sonra hemen giyinerek yola çıkarlarmış.Bazısı yürüyerek (yerinde yürüme hareketi),bazısı koşarak (yerinde koşma hareketi),bazısı trenle gidermiş.(çuh çuh çuh çuh puh puh puh puh sesleri çıkarılır)
    Tüm balonlar buluşunca güç toplamak için ağaçlardan meyve toplar ve yerlermiş.(Ayak ucunda yükselerek kollar yukarı uzatılır) Meyveleri yedikten sonra heyyaa diye bağırıp gökyüzüne yükselirlermiş.
    Balonları gökyüzünde bulutlar beklermiş.Çünkü balonlarla bulutlar çok iyi arkadaşlarmış ve sadece yılda bir kez buluşabiliyorlarmış.Balonlar bulut arkadaşlarına yeryüzünde olan biten pek çok şeyi anlatırlarmış,bulutlar da onları heyecanla dinlermiş.Bulutlar en çok yeryüzündeki çiçekleri merak edermiş.Balonlar bulutlara çiçeklerin çok güzel koktuğunu anlatırmış.Bulutlar da bu kokuyu duymak için derin derin nefes alırlarmış.(Çiçek koklar gibi derin derin nefes alınıp verilir)
    Beraber oynadıkları en eğlenceli oyunda birbirlerini uçurmaya çalışma oyunuymuş.Bu nasıl bir oyunmuş biliyor musunuz?Birbirlerini önce çok hafif üflerlermiş.(Hafif üflenilir) Ne balonlar bulutları ne de bulutlar balonları hareket
    ettiremezmiş.Sonra biraz daha güçlü üflerlermiş.(Daha güçlü üflenilir) Bu şekilde birbirlerini biraz hareket ettirebilirlermiş.(Yerlerinde biraz sallanırlar) Daha çok eğlenmek için çok güçlü üflerlermiş.(Güçlü bir biçimde üflenilir) Ama hem balonlar hem bulutlar o kadar sıkı tutunurlarmış ki hiçbiri kımıldamazmış.O zaman bir daha bir daha güçlü güçlü üflerlermiş.(Çok güçlü bir biimde üflenilir) İşte o zaman hepsi birden neşeyle uçmaya başlarlarmış.(Birbirlerinin arasından geçerek halkada serbest yürünülür)
    Bu oyun onları çok eğlendirirmiş.ama bu oyunun sonunda çok yorulurlar ve nefes nefese kalırlarmış.(Kesik kesik nefes alınıp verilir) Çok yoruldukları için hepsi yere yatar dinlenirlermiş.(Sırt üstü yere yatılır) Ellerinin birini karınlarının üzerine diğerini de göğüslerine koyar,soluk alıp verirler ve bunu dinlerlermiş.Bu durumda biraz dinlenip güç topladıktan sonra en sevdikleri şarkıları söylerlermiş.”
    Öğretmen çocukların da istediği bir şarkıyı seçer ve şarkıyı değişik biçimlerde söylerler.Çok mutlu,üzgün,kızgın,fısıltı ile,çok yüksek sesle vb....


    televizyon draması
    Amaç: Korkak-cesur, soğuk-sıcak, büyük-küçük, alçak-yüksek gibi kavramların eğitimini vermek.
    Süreç: Büyük grupta küçük grup çalışması

    Drama Oyunu: Büyük grup, 3-4 kişilik küçük gruplara ayrılır. Bir grup, televizyon izleyicisi olarak sandalyelerde oturur. Ellerinde hayali bir uzaktan kumanda aleti vardır.Diğer gruplardan her biri birbirine karşıt iki kavramı (cesur-korkak gibi) canlandırmak üzere hayali televizyon ekranına gelir.Birinci gruptaki çocuklar, hareketsiz olarak "televizyon" diye belirlenen yerde dururlar. İzleyicilerden biri "klik" diyerek televizyonu açar gibi yapar. Televizyondaki grup "cesur olmak" ile ilgili hareketler yapar. Bir süre sonra aynı izleyici, bu kez "geç" diyerek kanalı değiştirir gibi yapar. Televizyondaki grup bu kez "korkaklıkla ilgili hareketler yapar.İzleyiciler hangi karşıt kavramların sergilendiğini tahmin etmeye çalışırlar. İkinci grup başka karşıt kavramlarla televizyona çıkar ve rollerini oynar. Tüm oyuncu grupları rollerini oynadıktan sonra, izleyici rolündeki çocuklar oyuncu gruplardan biriyle rollerini değiştirirler.
    Tartışma Aşamaları
    Zihinde canlandırma: Televizyon oyununda rol alan ve televizyonu izleme rolundeki çocuklar gördüklerini zihinlernde canlandırmaya çalışırlar.
    Tanımsal düzey: Çocuklara, oyunun nasıl oynandığı sorulur.Oyundaki tüm karşıt kavramları rol alarak canlandıran çocukların davranışları tanımlanmaya çalışılır. Örneğin"cesur olma" ve "korkak olma" rolunde yapılan davranışların neler olduğu çocuklara açıkça sorulur.
    Duygusal Düzey: Birbirine karşıt kavramları canlandırırken çocukların hangi duyguları hissettikleri sorulabilir. Söz konusu kavramlar karşısında ne hissettikleri izleyici rolündeki çocuklara sorulabilir.
    Bilişsel Düzey: Drama oyununda çalışılan kavramlarla , insanlar arasındaki sorunlar ve ilişkiler üzerine sorular sorulabilir. Cesur ve korkak olmakla ilgili örnekler verilebilir.
    Yaşantısal Düzey: Çocuklara, gerçek yaşantılarında söz konusu olan kavramlara ve bu kavramlara ve bu kavramlarla ilgili yaşantılara ilişkin sorular sorulabilir.
    Geliştirme Düzeyi: Tüm grup, genel olarak başka hangi durumlarda , cesur ya da korkak olunabileceğini tahmin etmeye çalışır.Cesur ya da korkak olmanın sonuçları grupla tartışabilir.
    Destekleyici Etkinlik
    Çocuklar, öğretmenle birlikte , içinde cesurluk ve korkaklık davranışlarının ve ilgili kahramanların geçtiği bir öykü oluşturmaya çalışırlar. Cesur ve korkak olmayla ilgili tekerleme ve şarkılar yaratılmaya çalışılır ve söylenir.

    Not: Bu drama oyununun formatı kullanılarak , amaçlar kısmında belirtilen : soğuk-sıcak, büyük-küçük, alçak-yüksek gibi diğer kavramlarla da çalışılabilir.

    Prof.Dr. Alev Önder'in Eğitici Drama Uygulamaları kitabından alıntıdır...

  • #2
    Gülşah MUTLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Tekirdağ ve İstanbul=)
    Mesajlar
    32,039
    @Gülşah MUTLU







    çok teşekkürler bu güzel dramalar için burcu..
    6. yaşımız kutlu olsun!!!
    Ögretmen, insan davranislarini ve yeteneklerini gelistiren bir davranis mühendisidir.


    10.Yıl
    Önce Okul Öncesi

    #DİRENKPSS2015

  • #3
    brune - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.Nisan.2009
    Mesajlar
    153
    @brune







    Çok teşekkürler burcu arkadaşım

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. dişçi gezi planı
      Konu Sahibi Emel Hoca Forum GEZİ-GÖZLEM ve DENEY PLANLARI
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 07.Aralık.2015, 00:10
    2. meteoroloji gezi planı
      Konu Sahibi Emel Hoca Forum GEZİ-GÖZLEM ve DENEY PLANLARI
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 12.Mart.2014, 01:04
    3. Gezi Planı
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum GEZİ-GÖZLEM ve DENEY PLANLARI
      Cevap: 20
      Son Mesaj : 13.Ocak.2014, 16:16
    4. gezi izniii
      Konu Sahibi ayşe4286 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 31.Mayıs.2011, 11:06
    5. ormanda gezi
      Konu Sahibi padisah1525 Forum SESLİ ve SLAYT HİKAYELER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 26.Kasım.2010, 00:27

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş