ip
abajur
avize
beyaz tutkal


konuyu nereye açsam diye düşündüm, sonra da sınıfta da kullanılabileceğini varsayarak burayı uygun buldum.
internette örneklerini görmüşsünüzdür mutlaka. ben de gördüm ve kızımla yapmaya karar verdik. önce teknoloji tasarım dersi için bir fikirdi ama sonra gerçeğe dönüştü. bu ilki. bazı acemiliklerimiz var ama bir kaç tane de renkli yapmayı deneyeceğiz. onlar daha iyi olacak inşaallah.


malzemelerimiz:
bir yumak ip (ben sakallı ipi tercih ettim ama her türlüsü olur)
beyaz tutkal
balon





önce çalışacağınız alana gazete serin ve mutlaka eldiven kullanın. baya vıcık vıcık bir etkinlik çünkü.

beyaz tutkalı geniş ağızlı bir kaba bir çay bardağı kadar döküp, çeyrek çay bardağı kadar da su ekleyerek kıvamını biraz inceltin. balonu şişirerek istediğiniz boyuta getirin. internette balon yerine deniz topu hatta plates topu bile kullanılmış. aslında daha sonra balon biraz yapıştı. belki de top kullanmak daha pratik olabilir. püf noktası tutkal kuruduktan sonra içinden rahat çıkarabileceğiniz bir materyal olması.




ipi tutkala batırarak balona sarın. gelişigüzel ve rastgele sarabilirsiniz. önemli değil.







daha sonra balonu bir yere asın. ama altına tutkal damlayacağını unutmayın. ben bahçeyi tercih ettim. imkanınız yoksa altına mutlaka gazete koyarak asın derim.







bir gün beklettikten sonra balonu patlatın ya da ağız kısmını kesin. balonu kaskatı olan ipten kürenin içinden çıkarırken biraz zorlanabilirsiniz. ama yamukluklar düzeltiliyor merak etmeyin. benim ipim sakallı olunca biraz fazla yapıştı. normal ipler belki o kadar yapışmayabilir. ya da balon yerine deniz topu daha kolay çıkabilir. onları da deneyeceğim.




abajur ya da avizeniz hazır. eski abajurunuza ya da tavan lambanıza monte edebilirsiniz. kolay gelsin.