Mardin'de Mezopotamya Film Festivali adıyla yeni bir uluslararası film festivali düzenleniyor.

Festival için başvurular başladı.1. Uluslararası Mezopotamya Film Festivali başvuru tarihleri belli oldu. İlgililer Festivale başvurmak için 8 Kasım 2013 tarihine kadar eserlerini festival iletişim bürolarına ulaştırabilirler.

Festival bildirgesinde Festivalin temel amacının “film çalışmaları hakkında bilge, belge ve dokümantasyon arşivleri toplamak ve oluşturmak bu çalışmların tanıtımını, gösterimini, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda sergilenmesini, festivallere dâhil edilmesini ve temsiliyetlerini sağlamak” olduğu açıklandı.

Bu yıl festivalde belgesel, kısafilm ve animasyon dallarında finale kalan onar film, festivale özel olarak oluşturulacak olan Mezopotamya Film Seçkisi'ne dâhil edilecek, bu seçki de yer alan filmlerin gösterimlerinin yapılmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası festivallerde katılımları, tanıtım ve gösterimleri yapılacaktır.

Ayrıca festivalin gösterim usulü de “gösterimlerin sokak ve kırsal alanlarda yapılması esas tutulacaktır, sinemayı sinema salonlarının yanı sıra sokağa ve köylere taşımak istiyoruz” şeklinde açıklandı.

Bu sene ilki düzenlenecek olan festivalin 1960 senesinde Rojava'nın Amude şehrinde olan Sînema Amûdê faciası/katliamına adanacağı açıklandı. “Sînema Amûdê olayı ve analizleri üzerinden bilgi, belge ve dokümantasyon oluşturulması, toplanması ve halkın bu facia hakkında bilgilendirilmesi” festivalin diğer amaçlarından biri olarak açıklandı…

alıntıdır