Mevlana: Aşkın Dansı belgeseli yoğun ilgiyle karşılaştı.

UNESCO, BM, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının desteklediği, 6 farklı ülkeden 50 akademisyenin danışmanlığında yapılan çekimlerle hazırlanan filmi, çok sayıda Türk ve Alman davetli izledi.

Hamburg Üniversitesinin Westflügel salonunda gösterilen belgeseli izleyenler arasında Kızbaz'ın yanı sıra Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk ile eşi Nilgün Öztürk, Başkonsolos Yardımcısı Canan Ünal, Hamburg Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Ömer Yılmaz, Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) Başkanı Hüseyin Yılmaz ve Hamburg İş Ajansı Müdürü Rolf Steil da yer aldı.

Başkonsolos Öztürk filmin gösteriminden sonra yaptığı açıklamada, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin hümanist ve barışçı bir düşünceye sahip felsefeci özelliğine dikkati çekti.

Yönetmen Kızbaz da belgeselin canlandırma sahnelerinde Sinan Tuzcu, Özcan Deniz, Müşfik Kenter, Burak Sergen, Turan Özdemir ve Selçuk Yöntem'in yer aldığını, şiirleri ve seslendirmeleri ile Yılmaz Erdoğan, Meltem Cumbul, Mehmet Atay, Cüneyt Türel ve belgesele müzikleri ile Sezen Aksu, Burcu Güneş, Yansımalar Grubu ve Ömer Faruk Tekbilek'in destek verdiğini söyledi.

Bu proje ile amacının hümanizmi, barışçı ve evrensel sevgiyi dünyaya aktarmak olduğunu ifade eden Kızbaz, "Hiçbir din öldürmeyi, kötülükleri emretmez. İslamiyet de insanlık için doğmuş bir dindir. Mevlana da bu dini ılımlı anlatan bir felsefeciydi. Moğolistan'dan Afganistan'a kadar herkes Mevlana'yı tanımaktadır. Almanya'da kültür yönünden Türk toplumunun ihmal edildiğine inanıyorum. Almanya'da 9 günde 8 ayrı yerde belgesel izlendi.Yaşadıkça bu filmi dünyanın her yerinde göstereceğiz" dedi.

Belgesel filmin Alman sinema dünyasında da yer almasını istediğini ifade eden Kızbaz, bu konuda yönetmen Fatih Akın ile görüşeceğini kaydetti.

Kızbaz ayrıca, Eylül ayında, Oscar ödüllü bir sinema oyuncusunun başrol oynayacağı bir sinema filminin çekimi için hazırlıklara başlayacağını ve filmde belirli bir dönemin anlatılacağını söyledi.

(sinema Hürriyet)