Bu sene beşincisi düzenlenen "Uluslararası Datça Sinema ve Kültür Festivali" 3-9 Eylül 2010 tarihleri arasında sinemaya bir ömür veren büyük ustaları buluşturuyor. "Sinema Ustalarına Saygı Günleri" temasıyla gerçekleştirilecek festivalin onur konuğunun Türkan Şoray olduğu açıklandı. Bu kapsamda açılış gecesinde "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmi yeni düzenlemesiyle gösterilecek.

26. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE YILMAZ GÜNEY
Yakınları, dostları, sinema yazarları, birlikte çalıştığı oyuncular ve yönetmenler, 26. ölüm yıldönümünde, sinemamızın büyük ustası Yılmaz Güney'i anacaklar. Melike Demirağ'ın mini konseri ile başlayacak gecede, Can Dündar'ın "Çirkin Kıral" ve Ahmet Soner'in "Adana-Paris" belgeseli ile Yılmaz Güney'in "Sürü" filmi gösterilecek.

ÖMER LÜTFİ AKAD'A SAYGI GECESİ
2 Eylül 1916'da doğan, sinemamızı sinema yapan büyük usta Ömer Lütfi Akad'ın 94. yaş günü, üç gün gecikmeyle Datça'da kutlanıyor. Cahit Berkay'ın mini konseriyle başlayacak Lütfi Akad gecesine dostları, yakın arkadaşları, birlikte çalıştığı sinema emekçileri katılacak ve "Gelin" filmi seyredilecek.

MEMDUH ÜN'E SAYGI GECESİ
Sinemaya bir ömür veren, sinemanın her alanında çalışan, sıradan insanın hikayelerini beyazperdeye taşıyan Memduh Ün'e Saygı gecesine Ün'ün çalışma arkadaşları ve dostları katılacak. Cahit Berkay'ın Film müziklerinden örnekler sunacağı mini konserin ardından Çetin Tunca'nın Memduh Ün'ü anlattığı "Küçük İnsanların Büyük Dünyası" adlı belgesel ile Memduh Ün'ün "Gün Ortasında Karanlık" filmi gösterilecek.

SİNEMA SINIR TANIMIYOR
Farklı kültürel iklimlerden beslenen, çokkültürlülüğe yeni boyutlar kazandıran Yurtdışında yaşayan Türk ve yabancı sanatçılarla Türkiye'de yaşayan sanatçıları buluşturan kısa ve uzun metrajlı filmlerle belgesellerden örnekler sunulacak. Ulrich Mertin'in vereceği mini konser ile başlayacak gecede, Oyunculardan Nursel Köse ve Baki Davrak'ın katılımıyla Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filmi seyredilecek.

EGE'NİN İKİ YAKASI BEYAZPERDEDE BULUŞUYOR
Başta Yunanistan olmak üzereaynı denizin kıyılarında yaşayan toplumların özgün değerlerini işleyen kısa ve uzun metrajlı filmlerle belgesellerini aynı platformda buluşturmayı amaçlayan etkinlik gecesi, Yunanlı müzisyenlerin konseriyle başlayacak. Datça'ya yakın Yunanistan adalarından temsilcilerinn de davetli olduğu etkinlikte, Ege Denizinin iki yakasındaki toplumları ilgilendiren belgesel, kısa ve usun metrajlı filmler seyredilecek. Costa Gavras'ın kaçak göçmenlerin dramını anlattığı "Cennet Batıda" filmi gecenin filmi.

BAYRAM İÇİNDE BAYRAM
Bayramın ilk gününe denk gelmesi nedeniyle, festivalin kapanış gecesi, sinemanın eğlendirici yönlerini öne çıkaran gösterimler gerçekleştirilecek. Musa Eroğlu'nun vereceği resitalle renklenecek gecenin filmi, Nezih Ünen'in "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları" adlı belgeseli...

MERAKLILARI İÇİN KISA FİLMLERİN UZUN GECELERİ
Yurtdışından ve Türkiye'deki çeşitli kentlerden gelecek kısa film tutkunlarını buluşturan Datça Film Festivali, meraklıları için farklı mekanlarda kısa film toplu gösterimlerine sahne olacak.

Gecenin ana teması ile bağlantılı özel afiş sergileri ile renklenecek olan festival mekanlarında çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.

(Sabah)