Kültür Nasıl Oluşur ?

Bir topluluğun zaman içinde oluşturduğu, ürettiği ve nesilden nesile aktarılan her türlü değerlere kültür diyoruz. Toplumun özelliklerini, kimliğini oluşturur ve bir yaşam biçimidir.
Giyim, kuşam, yemek, inanç, düşünce kültürlerin öğelerindendir. Dikkat ederseniz kişiden kişiye değiştirebilen bir olgudur. Beğenilir ve benimsenirse sürekliliği devam eder. Kültürün gelişmesinde yörenin iklimi, coğrafyası birçok şey oluşumunu etkileyebilir. En önemlisi insanların eseridir.


Ülkemizin kültürel kavramlara bakarsak eğer; din, dil, töre gibi özellikleri topluluklara göre ayrımına rastlayacağız. Alevisi, çerkezi, lazı, göçmeni kendi içimizde oluşturulan ayrıcalıklı kültürler. Kararlar verilirken de kendi kültürüne uygun olan, bağdaşan esaslar ele alınır.

Kültür kimliğin bir yerde açığa çıkması, kendini tanıtmasıdır. Örneğin birkaç kültürden yan yana kişi getirildiğinde onları ya giyimi, konuşması hatta selamlaşması dahi nereye ait olduğunu belli eder. Topluluklar zamanla kendi geleneklerini dünyaya yaymaya başlarlar. Kültürel yayılma denilen bu alanda bizlerinde rol aldığı alanlar vardır. Dünyaya yoğurdun Türkler tarafından yayıldığından haberdar mıydınız? Kültürel değerlerle ilgili araştırırken rastlamıştım. Tabi bizlerde mutfaklarımızda birçok yemeği kullanırken, neden başkaları bunu almasın diye düşünmeden geçmedim. Rus salatası ya da spagetti çok severek tükettiğim başka ülkelerin mutfaklarından çıkmadır.

Kültürlerimizi asimile etmeden, değerlerini bilerek yaşanmasını, bizden sonra gelecek olan nesile de kalmasını diliyorum. Kültürümüze sahip çıkalım ve duyarsız kalmayalım.

ALINTIDIR.