Sevgili Anneciğim, Babacığım;

Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim, size şunları söylemek isterdim:
1-Sürekli bir büyüme ve değişme içindeyim. Sizin çocuğunuz olsam da sizden ayrı bir kişilik geliştiriyorum. Sizden farklı bir insan olduğumu kabul etmelisiniz. Benden sizin
bir kopyanız olmamı beklemeyin. (Sevgili öğretmenim, siz de benden bir kopyanız olmamı beklemeyin lütfen.)
2-Deneme ile öğrenirim.Bana ayak uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Bana oyun-
da ve davranışlarımda özgürlük tanıyın. Beni her yerde, her işimde koruyup kollamaya çalışmayın. Bırakın biraz düşeyim ,kalkayım, ağlayayım. Dünyanın olumsuzluklarına a-
yak uydurmaya çalışayım.(Sevgili öğretmenim, bana her şeyi öğretmeye çalışmayınız. Bana öğrenmeyi öğretmeniz yeterli.)
3-Davranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem daha iyi öğrenirim. Bana yanılma payı bırakın. Kendi işimi kendim görmeye alıştırın. Büyüdüğümü başka nasıl anlarım?(Sevgili öğretmenim, siz her hatamı görüp beni uyarırsanız ben sağlıklı öğrenemem, bilakis sizden ve öğrettiklerinizden soğurum)
4-Beni fazla şımartmayın. Hep çocuk kalmak isterim sonra. (Sevgili öğretmenim, bana görev ve sorumluluk verirseniz, büyüdüğümü fark ederim)
5-Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak siz verdikçe almadan edemi yorum. Her ağlayışıma kapılmayın. Her istediğimi vermeye çabalarsanız huysuz ve şımarık olurum.
6-Bana yerli yersiz söz vermeyin. Sözünüzü tutmayınca size olan güvenim azalıyor. Bu durumda sizi dinlemem mümkün olmaz.
7-Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin. Yoldan çıktığımı görünce beni sınırlayın. Ama mutlaka benim anlayabileceğim bir açıklama getirin. Aksi halde sizi aldat-
mayı ve atlatmayı öğrenirim.
8-Koyduğunuz kararlar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorum. Benimle konuşarak aldığınız her karara severek uymaya çalışırım.
9-Tutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor hem de bundan yararlanmadan
edemiyorum .Bana bırakabileceğiniz en büyük miras dürüst olmaktır .İçten ve samimi her söz ve davranışınız beni müthiş eğitir.
10-Sizinle konuşmak çok hoşuma gider. Beni dinlemenizden müthiş keyif alırım. Öğrenmeye en yatkın olduğum anlar soru sorduğum anlardır. Bu durumlarda benimle ilgilenmezseniz sizden soğurum.
11-Nasihatlerinizden çok davranışlarınızdan etkilenirim. Beni eğitirken ara sıra hatalarınız olabilir. Bunları çabuk unuturum. Ancak birbirinize saygı ve sevginizin azaldığını görmek beni derinden yaralar ve sürekli tedirgin eder. Ne olur benim yanımda tartışıp kavga etmeyin.
12-Çok konuşup bağırmayın. Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuşak ve kesin sözler bende daha iyi iz bırakır. ”Ben senin yaşındayken “ diye başlayan sözler bir kulağımdan girer öbür kulağımdan çıkar. Bana bağırırsanız isyan etmeyi öğrenirim.(Sevgili öğretmenim,biliyor musunuz bize karşı yapabileceğiniz en büyük hata; bizimle tartışıp sesinizi yükseltmenizdir.
13-Yanlışlarımı büyük suçmuş gibi başıma kakmayın. Beni korkutup sindirerek a-
dam edemezsiniz. Bana suçluluk duygusu aşılamayın. Yaramazlıklarım yüzünden bana kötü çocuk muamelesi yapmayın. Bu yaşlarda yaratıcımız bile bana günah yazmıyor.
14-Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı sürece cezama katlanabili
rim. Bedenime vurursanız ruhum da incinir. Beni değil yanlışımı cezalandırın. Cezayı geciktirmeyip hak ettiğim ödülleri vermekte ihmalkar davranırsanız dengesiz bir kişilik geliştiririm.
15-Beni yeteneklerimin üstünde işlerle ve beklentilerinizle bunaltmayın. Beni başka çocuklarla karşılaştırmanız huzurumu bozar. Benim yarış atı olmadığımı biliyorsunuz..
16-Bütün kuralları birden öğrenmemi beklemeyin. Bana süre tanıyın. Zeka ve yeteneklerimden şüphe etmeyin. Sizin hakkımda ki düşünceleriniz beni çok etkiler. Uyurken bile hakkımda söylediklerinizi hissettiğimi bilmenizi isterim. Anne babanın duasının çocuklar açısından önemini hatırlatmama gerek yok sanırım.
17-Dürüst olmadığımı görünce ürkmeyin. Beni hemen köşeye sıkıştırmayın. Bu beni yalana teşvik eder. Beni kucaklayın. Öpün ve sevdiğinizi söyleyin. Bu yanlışlarıma en güzel ilaçtır.
18-Kızgınlığınızı haklı görebilirim. Ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanın da onurumu kırmayın. Aksi halde başkalarının yanında sizi çok üzerim. Gözlerime bakın ve ne istediğinizi söyleyin. Ben size aitim. Sizi mutlaka anlarım.
19-Bana haksızlık yaptığınızı anlayınca açıklama yapmaktan çekinmeyin. Benden özür dilemeniz size olan saygı ve sevgimi azaltmaz, tersine size daha çok yakınlaşırım.
20-Aslında ben sizleri olduğunuzdan daha çok beğeniyor ve seviyorum. Bana kendinizi yanılmaz ve erişilmez olarak göstermeye çalışmayın. Tanrı olmadığınızı biliyorum.Aksi halde hayal kırıklığım büyük olur.
21-Biliyorum,ara sıra sizi üzüyor. Belki düş kırıklığına uğratıyorum. Bana verdiklerinizin yanında benden istediklerinizin çok olmadığını da biliyorum. İsteklerim size çok geldiyse bir çoğundan vazgeçebilirim. Yeter ki beni ben olarak seveceğinize olan inancım sarsılmasın. Lütfen gözlerime bakın ve bana tebessüm edin.
22-Benden örnek çocuk olmamı beklemezseniz, ben de sizden kusursuz ana-baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter. Hayatta gördüğüm en güzel yüz sizin yüzünüz, tuttuğum en tatlı el sizin eliniz. Elimi hiç bırakmayın olur mu?
Sizin çocuğunuz olarak doğmak elimde değildi. Ama seçme hakkım olsaydı sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim.
Sizi çok seven çocuğunuz........
__________________
alıntı