BİR HAYVAN HİKÂYESİ


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

BİR HAYVAN HİKÂYESİ

Like Tree3Likes
  • 3 Post By goncafiliz

Konu: BİR HAYVAN HİKÂYESİ

  • #1
    goncafiliz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    23.Haziran.2009
    Nereden
    adana
    Mesajlar
    6,083
    @goncafiliz



    BİR HAYVAN HİKÂYESİ





    BİR HAYVAN HİKÂYESİ

    Dr. Mehmet OKUTAN

    Eğitimciler için çok derin anlamı olan bir hayvan öyküsü anlatılır. Bu öyküyü dinlerken bazıları sadece gülüyor, ancak bu öyküden alınması gereken ders alınmıyor.
    Tavşan, kuş, balık, sincap, ördek ve öteki hayvanlar bir okul kurmaya karar verirler. Her biri, bir öğretim programı hazırlamaya başlar. Kuş uçmanın, balık yüzmenin, sincap ağaca tırmanmanın ve öteki hayvanlar da kendi özelliklerinin öğretim programına alınmasını diretirler. Böylece, öğretim programına hayvanların tamamının istedikleri dersler konur. Hayvanların tamamını, bütün dersleri mecburen almak zorunda bırakırlar. Tavşan, koşma dersinde en başarılı hayvandır, hiçbiri onun gibi koşamaz. Ama öteki hayvanlar, tavşanın uçmayı öğrenmesinin iyi bir zeka ve duygu eğitimi olacağı konusunda diretirler. Böylece tavşan uçma dersine katılmak zorunda kalır. “Haydi uç bakalım tavşan” denir. Zavallı küçük tavşan havaya sıçrar, yere düşer bir bacağı kırılır, kafatası çatlar. Beyni zedelendiği için, daha sonra iyi koşamaz bile artık. Dolayısıyla koşma dersinden “pek iyi” yerine “iyi” alır. Uçma dersinden de, hiç olmazsa çabalayıp denediği için orta alır. Eğitim programını hazırlayan kurul sonuçtan memnundur. Benzer bir durum kuşun başına gelir. Uçma dersinde çok başarılıdır, havada taklalar bile atar ve “pekiyi” alır. Ama onun da bir köstebek gibi toprağı kazması istenir. Tabi, kuşun kanatları zedelenir, gagası kırılır ve bir daha doğru dürüst uçamaz hale gelir. Kurul ona uçma dersinden orta verdiği için memnundur. Böylece sürer gider bu. Son sınıfın birincisi kim olur biliyor musunuz? Aklı pek gelişmemiş olan yılan balığı, çünkü herşeyi biraz becerebilmiştir. Baykuş okulu bırakır. Şimdi de, okullarla ilgili bir seçim olduğu zaman “Hayır” oyu kullanıyormuş.
    Bu öyküde anlatılanların uydurma olduğunu biliyoruz, ama hiç kimse bu konuda bir şey yapmıyor. Büyük bir dahi olabilirsiniz. Dünyanın en ünlü yazarlarından birisi olabilirsiniz, ama “Filan dersi başaramazsan ilerde başarılı olamazsın, hatta sınıfı geçemezsin”… Ne saçma! Hayatı boyunca hiçbir zaman ağaca tırmanmak zorunda kalmayan bir kuşun “tırmanma” dersi alması ne kadar mantıklı ise matematik, fizik gibi derslere hiç ilgi duymayan bir öğrenciye bunları zorla öğretmeye çalışmakta o kadar saçmadır.
    Bu kıssadan hisse alması gerekenler, öncelikle Türk Eğitim Sistemini yönetenler ve öğretmenler olmalıdır. Gerçekten, öğretim programlarımız, öğrencilerin bireysel özelliklerini ne kadar dikkate almaktadır? Öğretim programı, bireysel özellikleri dikkate almayı emretmesine rağmen, öğretmenlerimiz bu konuya ne kadar duyarlı? Sınıfındaki “parlak” çocuklarla ilgilenen, bunun dışındaki çocukları kendi haline bırakmayı öğretmenlik sanan öğretmenlerin var olduğunu bilmek, insanı kahrediyor… Sınıfındaki ve okulundaki “parlak” çocuklarla ilgilenen, onların yeteneklerini geliştirmek üzere sistemi işleten yönetici ve öğretmenler, öğrencilerin hepsini yılan balığı olarak değerlendirmekte, bunun dışındaki hayvanları sistemin dışına çıkarmaktadır. Bireysel farklılıkları öne çıkaramayan klasik eğitim sistemi ve onu işleten klasik okul yönetici ve öğretmenlerin, zihinsel bir değişim ve dönüşümü yaşamalarının zamanı geçiyor. Okul sistemi, okul yöneticileri ve öğretmenler marifetiyle, öğrencilerin hepsinin yeteneklerini keşfedip, kendileri olabileceklerdir. Aksi halde öğrencilerin çoğu baykuş gibi okulu bırakmak zorunda kalacaktır.
    Rabbim...

    Benliğimin gururundan uzak eyle beni...

    AMIN...

  • #2
    GLJYN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    02.Kasım.2013
    Nereden
    bilinmeyenlerden
    Mesajlar
    2,177
    @GLJYN







    çok güzel anlatılmış
    paylaşım için tşkkrlr
    Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardir
    Yanmissam külümden yapilan bir hisar vardir
    Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardir
    Sirlarin sirrina ermek için sende anahtar vardir
    Gögsünde sürgününü geri çagiran bir damar vardir
    Senden umut kesmem kalbinde merhamet adli bir çinar vardir
    Sevgili
    En sevgili
    Ey sevgili

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. ÖĞRETMENLER GÜNÜ HİKAYESİ
      Konu Sahibi GizeMansoN Forum ÖYKÜ-MASAL VE HİKAYELER
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Mart.2011, 17:03
    2. GÖZYAŞININ HİKAYESİ
      Konu Sahibi TURKUAZ-E Forum ŞİİRLER-YAZILAR
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 05.Eylül.2010, 15:09
    3. KINALI ALİ HİKAYESİ
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum 18 Mart Çanakkale Haftası Etkinlikleri
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 20.Mart.2010, 20:02
    4. KARADUT HİKAYESİ
      Konu Sahibi TURKUAZ-E Forum AŞK&SEVGİ
      Cevap: 7
      Son Mesaj : 02.Temmuz.2009, 01:31
    5. PAPATYA ve KELEBEĞİN HİKAYESİ..
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum AŞK&SEVGİ
      Cevap: 4
      Son Mesaj : 03.Mayıs.2009, 15:13

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş