Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan dondurma ile ilgili bir uyarı da Antalya Pastacılar Odası’ndan geldi. Antalya Pastacılar Odası Başkanı Abdullah Sevimçok yaptığı yazılı açıklamada, besin değeri yüksek olan ve özellikle içerdiği kalsiyum, fosfor, protein riboflavin B2, A vitamini ile dondurmanın yaz-kış tüketilmesi gerektiğini belirterek, bir de uyarıda bulundu.

Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 1 kilogram tüketilen dondurmanın, AB ülkelerindeki tüketiminin ise yılda 12 kilogram olduğun hatırlatan Sevimçok, açıklamasından şu ifadelere yer verdi: “Serinlerken sağlıklı serinlemek, hastalıklara davetiye çıkarmamak gerek.Bu nedenle işin ehli kişilerin hazırladıkları serinlik verici besinler tüketilmesi önemlidir.Nerede nasıl üretildiği bilinmeyen dondurmadan uzak durmak gerekiyor.

Özellikle mahalle aralarında, ehil olmayan kişilerin işyerlerinde üretilen ve açıkta satılan dondurma sağlık açısından ciddi tehlike oluşturabilir. Böyle dondurmalar hijyenik şartlarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşıyor.

Bu durumlarda özellikle çocuklar ve bünyesi zayıf olan yaşlılarda hasta olma riski daha fazla. Hijyenik ortamlarda üretilmeyen dondurmalar, kolibasilinden gıda zehirlenmesine kadar çok sayıda hastalığın tetikleyicisi olabilir.” Antalya Pastacılar Odası Başkanı Abdullah Sevimçok açıklamasında, bu amaçla eğitici mesaj vermek için bir afiş çalışması gerçekleştirdiklerini bildirerek, ”Ben işimi yapıyorum. Ya Onlar?’ sloganı ile yola çıktığımız bu çalışma ile toplumun bilinçlendirilmesini hedefliyoruz” sözlerine yer verdi.
alıntı