Uykunun yaş ile ilişkisini araştıran uzmanların kendisi de çıkan sonuçlara şaşırdılar.
Yaşlanmanın bir avantajı bulundu; daha az uyku ihtiyacı. Yapılan araştırmaya göre 65 yaş üzeri insanlar sadece daha az uykuya ihtiyaç duymuyor, gün içinde de gençlere kıyasla daha ayık ve zinde oluyorlar.

“Uzmanların kendileri de çıkan sonuçlara şaşırdılar” diyor Sağlık Editörü Dr. Dave Hnida, “Her zaman, yaşlandıkça daha fazla uykuya ihtiyaç olacağı düşünülmüştür.”

Sonuçlara göre, ertesi gün yeterince dinlenmiş hissetmek için, 20 ila 30 arası insanların 7 saat 15 dakika, 40-55 yaş arası 6 saat 55 dakika ve 65 yaş üzerinin sadece 6 buçuk saat uykuya ihtiyaç duydukları keşfedildi.
“Yaşlıların daha az uykuya ihtiyaç duymalarının sebebi daha kaliteli bir uyku süreci yaşamaları” diyor Hnida, “Bu da beyinin yaşlandıkça, uykunun evrelerini daha etkili kullandığı anlamına geliyor. Bu durumda gün içinde de kestirmeye daha çok ihtiyacı olanlar gençler oluyor.”
İş uykuya dalmaya geldiğinde, yaşlılar için bu süreç daha sancılı oluyor. 65 yaş üzerindeki kontrol grubunun çoğu yatağa girdikten ancak 15 dakika sonra uykuya dalarken, 40 yaşındaki grup 12, 20’li yaşlar ise sekiz dakikada uykuya dalıyor.

milliyet