Vücut Ağırlığı, Fazla Kilolar ve Beslenme Alışkanlıkları

Vücut ağırlında meydana gelen değişimler sonucu ortaya çıkan şişmanlık genellikle vücut yağ oranındaki dengesizlik sonucudur. Günümüzde hemen herkesin dilinde bir “sağlıklı beslenme” söylemidir gidiyor… Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi mutlaka gerekiyor ancak atladığımız hatta unuttuğumuz çok daha önemli şeyler var…

Her bir birey bir diğerinden farklı hayat sürmekte… Kimi gün boyu son derece hareketli bir yaşamın içinde yer alırken kimi de masa başına entegre olmuş mesai saatleriyle son derece durağan koşullar altında gününü geçirmekte. Birbirinden farklı hareketlilikteki bu iki karakterinde son derece sağlıklı beslendiğini kabul edelim yine de masa başında sürekli oturarak mesai harcayan birey diğerine oranla fazla kilolarından şikayetçi olacaktır.

Çünkü:
Vücuda giren enerji ile harcanan enerji arasındaki denge doğru kurulmalıdır. Vücuda harcayabileceğinizden fazla enerji yüklemek, bu enerjinin zamanla yağa dönüşmesine ve istenmeyen kiloların oluşmasına neden olur. Vücut şekli içerdiği yağ dokusunun miktarına bağlıdır. Yağsız vücut yağlı vücuda oranla daha sıkıdır.

Doğru ve Sağlıklı Beslenmek İçin Gerekli Denge Nasıl Kurulmalıdır?
Normal ağırlıktaki bireylerin gün içinde aldıkları enerjinin %50-60’ı karbonhidratlardan, %30-35’i yağlardan, %10-15’i ise proteinlerden karşılanır. Zayıflamaya yönelik beslenmede bu oranın dengeli kilo vermeyi sağlayacak şekilde dengelenmesi gerekir.



Fazla kilolu bireyler, şişmanlığın önemli nedenlerinden olan karbonhidratça zengin besinlere olan düşkünlükleri ile tanınırlar. Vitamin ve mineraller uygulayacağınız diyetin ana damarlarıdır. Sebze ve meyvelerden edinilen bu maddelere ek olarak demir ve kalsiyum ihtiyacının da desteklenmesi gerekir. Bu da her gün meyve ve sebzelerle birlikte tüketebileceğiniz 1 porsiyon yağsız et ve süt ile mümkündür. Vücut için gerekli enerjinin sağlayıcısı yağlar da diyetinizde mutlaka yer almalıdır.

Ancak 1000 kalori değerine sahip bir diyette alınacak yağ sadece 40 gram olmalıdır. Proteinler dokuların yapı taşlarını oluşturduğu için, diyetinizde bir diğer önemli unsurdur. 1000 kalorilik bir diyette alınacak protein miktarı 60 gramdır.

Diyetin başarı ile sürdürülebilmesi için tokluk hissi veren protein ve yağlar mutlaka tüketilmelidir.

Sağlıklı beslenme açısından tarlasından yeni toplanmış yöresel ürünleri tercih etmek gerek. Şehir hayatı içerisinde bu her zaman mümkün olmasa bile artık internetten satış yapan ve bu konularda hizmet veren mağazalardan yararlanabilirsiniz.

Egzersizden Vazgeçmeyin!
Vaktiniz ve enerjiniz yoksa pasif jimnastik de denenebilir. Ama asıl yararlı olanı hiç şüphesiz vücudunuzu aktif olarak çalıştıracağınız ve bolca ter atabileceğiniz egzersiz türleridir. Bunun için en yakınınızdaki spor merkezine giderek vakit geçirmeden kayıt yaptırmalısınız…